Alege corect responsabilitatile casnice ale copilului

| | Actualizat: 2011-11-10 13:11:29

Pentru a reusi sa-l inveti pe micutul tau despre importanta unui camin curat si ordonat, alegerea responsabilitatilor casnice ale copilului poate fi pasul cel mai important. Ca sa reusesti sa transformi responsabilitile casnice intr-o sarcina pe care micutul tau sa nu o refuze, este recomandat sa incepi sa-i dai treburi prin casa de la o varsta frageda.

Responsabilitati pentru varsta de 2-3 ani

Alege sarcini usoare pentru copiii foarte mici, incepand de la strangerea propriilor jucarii. Poti invata un copil de 2-3 ani si sa stranga lichidele scurse cu o laveta de hartie.

Daca ii pui cate o soseta veche pe fiecare mana, micutul tau te poate ajuta sa stergi praful. In bucatarie, singurele responsabilitati potrivite pentru acesta varsta sunt cele foarte usoare: amestecarea salatei sau a aluatului pentru prajituri.

Responsabilitati casnice pentru prescolari

De la varsta de 4-5 ani, micutul tau poate fi invatat cu usurinta sa-si stranga singur rufele murdare sau sa-si faca patul.

Reciclarea este o activitate interesanta pentru copii la aceasta varsta, mai ales daca vrei sa-i inveti despre impactul pe care oamenii il au asupra mediului inconjurator.

Un prescolar poate invata si cum sa ude plantele de ghiveci si cum sa-si prepare singur micul dejun, atunci cand este vorba doar de cereale cu lapte sau de fructe.

Foto: sheknows.com

Responsabilitati casnice pentru copii mari

Pe masura ce micutul tau castiga independenta odata cu absolvirea primelor clase, este pregatit pentru responsabilitati mai mari.

Asezarea tacamurilor pe masa, impaturirea hainelor, aspirarea sau maturarea sunt responsabilitati carora le poate face fata cu succes.

Dupa varsta de 8-9 ani, copilul poate ingriji si hrani singur animalele de companie si poate invata si sa-si spele singur vasele dupa ce mananca.

Responsabilitatile casnice, impartite corect intre membrii familiei

Nu insista pana iti faci copilul sa planga daca micutul tau refuza in mod constant anumite responsabilitati casnice. Chiar daca nu este bine sa-l stresezi cu activitati neplacute, nu renunta intotdeauna usor si explica-i ca responsabilitatile casnice fac parte din viata oricarui copil sau adult.

Atata timp cat nu refuza din principiu munca si este dispus sa compenseze cu alte sarcini, nu-ti face probleme. Poate deveni un adult responsabil si bine adaptat chiar daca face toate eforturile pentru a evita unele sarcini casnice.

Citeste si despre