Riscul de inec este foarte mare la bebelusii care abia invata sa mestece si sa manance alimente solide. Diversificarea alimentatiei la sugari trebuie sa se faca treptat si trebuie sa se inceapa cu alimente gatite sau pasate, iar abia mai tarziu sa se introduca gustari crude sub forma de bucati maricele, tari sau lipicioase. Exista o lista de alimente care ridica un risc crescut de inec pana la varsta de 4 ani! Acestea trebuie eliminate sau gatite corespunzator in alimentatia copilului mic!
Abilitatea copilului de a toca mancarea cu dintisorii este limitata pana la varsta de 4 ani. Atunci cand bebelusul sau copilul mic nu este capabil sa mestece mancarea inainte de a o inghiti, va incerca sa o inghita direct. Daca alimentele sunt prea mari si au o textura solida si tare exista un risc foarte mare de inec si deces.
Alimente cu risc crescut de inec la copii mici
Alimente tari /crocante care sunt greu de mestecat/inghitit
- legumele crude – acestea se servesc fierte si pasate pana la varsta de 1 an, iar dupa aceasta varsta se taie cubulete foarte mici sau se servesc rase; sunt considerate cele mai periculoase;
- boabele sau floricele de porumb;
- morcovii cruzi – acestia se fierb intotdeauna inainte de a fi dati bebelusului; pe masura ce creste poate manca morcov crud ras, taiat in forma de bastoane mici sau in bucatele foarte mici (atat de mici incat in cazul in care copilul nu mesteca si inghite direct alimentul sa reuseasca sa treaca fara a se bloca in trahee si a ineca copilul);
- bucatile tari si mari de fructe – boabele de struguri intregi, merele, perele, piersicile, caisele cu samburi - acestea se servesc fierte, coapte, facute piure;
- bucatile mari de carne, si in special carnea tare si atoasa, aceasta fiind dificil de mestecat si inghitit (vita, carne de pasare, rata etc.);
- bucatile mari de alune si nuci.
Alimente lipicioase sau caramelizate
- bomboanele lipicioase;
- jeleurile;
- untul de arahide (alege varianta cremoasa pentru copil);
- fructele uscate;
- bomboanele sau dulciurile gelatinoase.
Alimente mari, tari, rotunde si "alunecoase"
- strugurii intregi;
- rosiile de tip cherry;
- maslinele intregi;
- boabele de mazare sau de fasole;
- ciresele intregi (chiar si fara samburi);
- crenvurstii sau carnatii (nu se servesc decat dupa varsta de 1 an si dupa aceea li se decojeste pielita si se paseaza sau se toaca marunt);
- bucati de pepene (in special "bilute" de pepene galben);
- bucati de branza tare/cascaval.
Reguli in alimentatia solida a copiilor mici
Capacitatea de mestecare a copilului trebuie urmarita cu atentie de parinti. Numai in acest fel iti vei da seama cand este pregatit pentru a primi alimente care trebuie mestecate. Cel mic trebuie supravegheat continuu atunci cand papa alimente solide, chiar daca are varsta si capacitatea de a mesteca si inghiti alimente.
Asigura-te ca micutul nu depoziteaza mancarea pe care i-o dai in obraji, pentru ca exista riscul sa se inece. Tu ii tot dai mancare, el o "ascunde" in obrajori, iar cand va avea gura plina nu va stii ce sa faca, iar daca nu o scuipa si incearca sa o inghita se va ineca. Incurajeaza-l sa mestece si sa inghita mancarea. Lauda-l la fiecare inghitura care-i reuseste.
Taie bucatile de alimente pe care le dai copilului in bucati foarte mici, chiar daca au o textura moale. Au existat situatii in care copii s-au inecat si cu bucati de miez de paine pentru ca era prea mare pentru capacitatea lui de mestecare.
Atunci cand servesti alimente tari si crude, incearca sa eviti sa i le dai sub forma de cuburi sau bilute. Alege varianta in care le dai pe razatoare sau le taie in forma de paie ori bastonase subtiri.
La bebelusi este mai indicat sa servesti mancare (chiar si fructe sau legume) pasata. Gateste alimentele in prealabil – fierte, la aburi, coapte, la gratar etc. si apoi paseaza-le sau marunteste-le cat poti de mult.