De cand incepi periajul dentar?
Problemele dentare frecvente care apar la bebelusi sunt caria de biberon, gingivita sau caderea prematura a dintilor care pot afecta serios viitoarea dantura a copilului. Fa-i cunostinta bebelusului tau cu periuta de dinti de la aparitia primului dintisor (in jurul varstei de 6 luni). Pana atunci curata cu mare grija gingiile acestuia. Insa de cum apare primul dintisor, el trebuie protejat - si cei care vor urma - cu mare atentie. Smaltul dintisorilor de lapte este extrem de sensibil la bacterii si acizi si cariile apar cu mai mare usurinta.
Alege o periuta de dinti adecvata pentru varsta lui.
Exista multiple variante in comert. Igiena orala a bebelusilor trebuie realizata de 2 ori pe zi (dimineata si seara) si trebuie sa cuprinda nu numai curatarea dintisorilor care au aparut, ci si igiena gingiilor. Se pune pe periuta o cantitate mica de pasta de dinti speciala pentru bebelusi. De obicei aceasta este fluorizata pentru a ajuta la dezvoltarea sanatoasa a danturii. Insa nu opta pentru pasta de dinti cu supliment de fluor daca medicul sustine ca nu are nevoie. La inceput, dintisorii se curata pret de cateva secunde, iar pe zi ce trece se mareste intervalul de timp acordat periajului.
La inceput, probabil ca vei avea de furca cu micutul, insa in timp se va obisnui, ba chiar ii va placea sa fie spalat pe dintisori. Nu uita sa mergi cu micutul si la controalele stomatologice de rutina. Numai asa vei sti daca dantura micutului tau se dezvolta adecvat, daca are nevoie de suplimente de fluor sau nu si alte lucruri esentiale pentru sanatatea orala de mai tarziu.
Pe masura ce copilul va creste va invata singur sa se spele pe dintisori. Mai ales daca esti perseverenta si respecti cu strictete igiena orala a micutului de la aparitia primului dinte. Acestuia ii va fi mai usor sa invete sa se spele singurel pe dinti pentru ca deja are habar de cateva lucruri pe care le vede la tine atunci cand il speli pe dintisori. El nu va fi apt sa-si perieze corect dintisorii decat la varsta de 7 anisori.
Abia atunci va avea dexteritatea necesara si va reusi sa retina complet modul in care se face. Pana atunci va avea nevoie de ajutorul tau. Este important insa sa il implici cat poti de repede in spalarea dintisorilor, chiar daca sub indrumarea ta. Pentru ca micutului sa ii placa aceasta activitate este important sa o faci intr-un mod amuzant si sa te folosesti de joculete sau cantecele care sa insoteasca acest proces.
Nu mai poti folosi periuta de bebelus. Periajul dentar va avea loc de 2 ori pe zi - dimineata si seara, inainte de culcare. De asemenea, si tipul de pasta de dinti se schimba. La 2 ani de exemplu, copilul trebuie sa foloseasca pasta fara fluor (daca nu exista alte recomandari din partea medicului). Dupa varsta de 3 ani se introduce pasta de dinti cu flour sau cea destinata adultilor.
La aceasta varsta ei deja stiu ca nu mai trebuie sa inghita pasta de dinti. Il poti invata pe copil sa foloseasca si ata dentara, chiar si pe dintii de lapte. Este in beneficiul lui pentru a evita cariile dentare care se instaleaza cu repeziciune la varsta dulciurilor.
Da-i copilului sa bea apa dupa fiecare masa.
Aceasta ajuta la o prima curatare a dintilor si indeparteaza o mare parte dintre bacteriile ce se pot "caza" fara rusine pe dinti si gingii. Nu il mai lasa sa manance nimic dupa ultimul periaj al zilei. Altfel, spalarea dintilor nu va avea efectul scontat. Pe masura ce creste, copilul trebuie treptat sa respecte acealeasi reguli ca adultii in ceea ce priveste igiena dentara. Acestea constau nu numai in periajul dentar si folosirea atei dentare dupa fiecare masa, ci si intr-o alimentatie sanatoasa, cu cat mai putine dulciuri. Mergi cu micutul tau la stomatolog atunci cand trebuie. Controalele regulate ajuta la prevenirea multor probleme de mai tarziu.