Protejeaza copiii de fumatul pasiv

| | Actualizat: 2011-08-10 12:47:41

Fumatul are numeroase efecte secundare asupra fumatorilor, dar si asupra celor care se afla in jurul lor. Efectele fumatului pasiv sunt la fel de daunatoare, in special pentru bebelusi si copii.

Copiii sunt in mod special extrem de sensibili la efectele fumatului pasiv. Corpul copiilor este inca in crestere si respira mult mai repede decat adultii. Astfel, copiii inhaleaza mai mult fum de tigara.

Copiii care cresc intr-un mediu in care unul sau ambii parinti fumeaza sunt mult mai expusi riscurilor afectiunilor pulmonare si respiratorii. In cazuri grave, copiii pot fi spitalizati in urma expunerii la fumul de tigara.

De asemenea, acesti copii intampina si probleme scolare, se confrunta cu absenteismul, au probleme de comportament si nu se dezvolta la fel de repede precum alti copii, de aceeasi varsta.

Expunerea la fumul de tigara duce la alterarea capacitatilor de invatare. Copiii care locuiesc in case in care se fumeaza obtin note mai mici la matematica, citire sau teste de logica. Uneori, acesti copii au o atitudine conflictuala in raport cu profesorii si colegii de scoala.

Parintii trebuie sa acorde o grija speciala copiilor care sufera de astm. Chiar si cea mai mica cantitate de fum poate duce la declansarea unor crize respiratorii grave.

Iata cateva dintre riscurile fumatului pasiv in randul copiilor:


  • plamanii nedezvoltati;
  • atacuri severe de astm;
  • sensibilitate la gripa si raceala;
  • cancer la maturitate;
  • pierderea mirosului;


Cum sa iti protejezi copilul de efectele nocive ale fumatului pasiv?

Daca esti un parinte fumator si nu poti renunta la acest viciu, trebuie sa iei anumite masuri pentru a proteja copilul.

 

Iata ce poti face:

Fumeaza afara

Chiar daca vei fuma doar intr-o incapere a locuintei, fumul se va imprastia in toata casa. Micile particule otravitoare pot fi astfel cu usurinta inhalate de cel mic.

Roaga-i pe invitati sa fumeze afara. Chiar daca pare nepoliticos, este important sa ii rogi pe invitatii tai sa fumeze afara. Spune-le ca asta este regula la tine acasa si toata lumea trebuie sa se conformeze.

Nu fuma in masina

Daca mergi la drum alaturi de copil este indicat sa renunti la fumatul in masina. Incearca sa fumezi doar atunci cand faci mici popasuri.

Chiar daca fumezi cu geamul deschis, fumul nociv de tutun va fi purtat de vand inapoi in masina si va ajunge pe scaunele din spate.

Ia masa in la sectorul de nefumatori

Atunci cand il iei pe cel mic la restaurant, este indicat sa mergi in zona special amenajata pentru nefumatori.

Tine copilul departe de locurile cu mult fum

Atunci cand iesi in oras cu cel mic, incearca sa mergi in locurile in care stii ca nu se fumeaza. Tine-i pe cei mici departe de locurile pentru fumatori, chiar daca sunt amenajate in spatii deschise.

De asemenea, evita sa folosesti parfumuri de camera. Acestea doar acopera mirosul de tutun si nu il indeparteaza. Aceste filtre absorb mirosul, insa chimicalele daunatoare raman in continuare in camera, avand aceleasi efecte nocive asupra sanatatii copilului.

Citeste si despre