Alimentatia copilului prescolar si scolar

| | Actualizat: 2013-02-13 21:40:46

Alimentatia este o parte esentiala din cresterea adecvata a copilului. Regulile si indicatiile alimentare sunt cam aceleasi atat la prescolari, cat si la scolari.

Pe masura ce cresc, copiii devin mai activi si sunt din ce in ce mai supusi contaminarii cu germeni, virusi si bacterii nocive, in special cand se joaca. O hranire corespunzatoare care sa raspunda nevoilor varstei poate preveni o multime de afectiuni medicale grave ca obezitate, diabet etc.

Reguli alimentare pentru prescolari si scolari

Este indicat si reprezinta varsta potrivita pentru a introduce in meniul copilului laptele integral de vaca.

Dieta copilului trebuie sa se asemene din ce in ce mai mult cu cea a familiei.

Ei trebuie sa ia 3 mese principale si 2 gustari intre ele.

Cantitatea de lapte incepe sa se dimuneze treptat, asa ca micutul tau nu ar trebui sa consume mai mult de 450-500 ml lapte pe zi, la care se adauga suc de fructe 100% natural in proportie de 120-180 ml.

Regulile esentiale din alimentatia copilului pe care trebuie sa le respecti in linii mari sunt:

  • da-i copilului zilnic carbohidrati, dar de calitate (cereale la micul dejun, produse de panificatie, paste, orez, cartofi ect.);

  • echilibrarea alimentatiei copilului cu activitatea fizica (daca ai un copil foarte activ, s-ar putea sa aiba nevoie de mai multe calorii decat daca ai un copil sedentar, vorbeste cu medicul despre un meniu adecvat nivelului de activitate);

  • axeaza-te pe alimente din cereale integrale, dar si pe legume si fructe din plin;

  • evita alimentele bogate in grasimi saturate, prajeli etc.;

  • ofera-i copilului dulciuri, dar cu moderatie; este de preferat sa gasesti alternative la prajiturile si dulciurile din comert;

  • nu uita de proteine in dieta lui zilnica (legume boabe, oua, carne etc.);

  • asigura-te ca din dieta zilnica copilul ia destul calciu si fier pentru a indeplini conditiile de crestere ale lui (lactatele sunt inca esentiale in cresterea micutilor)

Obiceiurile alimentare care trebuie evitate incepand cu varsta prescolara sau de care copilul ar trebui dezvatat sunt:

  • folosirea biberonului;

  • cantitatile mari de dulciuri;

  • alimentele sarate;

  • bauturile racoritoare sau de fructe din comert;

  • bomboane si acadele (care contin practic doar coloranti si zahar);

  • evitarea alimentelor care cresc riscul de inec (bucatile mari de mancare si alimentele mici, dar cu consistenta dura – popcorn, alune, struguri intregi, bomboane etc.);

  • pestele gras (este o sursa bogata de acizi grasi esentiali omega 3 si de alti nutrienti, dar pot contine anumite toxine ce pot pune in pericol sanatatea copiilor); el trebuie dat cu moderatie;

  • evita excesul de fibre in alimentatia lui, pentru ca exista riscul ca acesta sa se sature inainte de a fi mancat suficient si sa-si fi asimilat nutrientii necesari;

  • atentie la alimentele alergene de risc; fii precauta in privinta lor si supervizeaza copilul atunci cand le consuma pentru a vedea cum reactioneaza.

Nutrienti esentiali in dezvoltarea oricarui copil

Alimentatia zilnica a copilului trebuie sa fie bogata in vitamine, minerale si alti nutrienti esentiali cresterii. Iata ce nutrienti esentiali trebuie sa vizezi in alcatuirea meniuluide zi cu zi prescolarului sau scolarului:

  • calciu;

  • acizi grasi esentiali;

  • fier;

  • vitamina A;

  • vitamina C;

  • zinc;

  • potasiu;

  • magneziu;

  • vitamina D;

  • vitamina E.

Micul dejun, esential la copii

Masa de dimineata a copilului trebuie sa inceapa cu cel putin o cana de lapte. Refuzul copiilor de a bea lapte dimineata, exceptand pe cei cu afectiuni ale tubului digestiv (colita, enterocolita), nu are nici o justificare, deoarece dimineata stomacul este gol, iar acesta este momentul cand exista senzatia de foame; acum trebuie sa i se dea alimentele cele mai hranitoare.

Exista situatii cand copilul nu-si ia gustarea de dimineata pentru ca se scoala tarziu si trebuie sa ajunga la scoala, deci nu pentru ca nu-i este foame, ci fiindca nu are timp. Repetandu-se, devine o obisnuinta si este o mare greseala; desigur copilul este vinovat, dar mai ales parintii, care trebuie sa preintampine astfel de situatii. Se va incepe deci prin a forma la copil reflexul unui
mic dejun substantial, compus din lapte, miere, unt, marmelada.

La ora 11, la scoala, nu se va da copilului paine cu marmelada care taie pofta de mancare pentru masa de pranz, ci o tartina cu unt si branza, ori costita, o pasta dintr-un ou rascopt, tocat si amestecat cu unt. Nu trebuie sa lipseasca fructele de la gustarea de la ora 11, iar in lipsa fructelor, o rosie, un ardei gras sau 2-3 felii de castraveti. Iarna, fructele gasite mai greu se inlocuiesc cu prune uscate sau nuci.


Citeste si despre