Cand invata copiii sa faca anumite activitati singuri

| | Actualizat: 2017-08-16 11:35:44

Independenta copilului se dezvolta treptat si castiga teren pe masura ce trec anii. La fiecare varsta, cel mic invata sa faca cate ceva nou de unul singur, pentru ca spre adolescenta, sa fie capabil sa aiba singur grija de el. Pe tot parcursul copilariei lui, vei descoperi cat de frumos evolueaza in a deveni autonom si responsabil, incepand cu folosirea linguritei pentru a se hrani si pana la pregatirea mesei sau mersul la scoala pe cont propriu.

Descopera varstele la care copilul invata sa faca diverse activitati de unul singur, transformandu-se treptat intr-un adolescent si, mai apoi, intr-un adult responsabil si autonom!  

Mancatul

Copilul da primele semne ca este dornic si capabil sa se hraneasca singur inca de la varsta de bebelus, cand incepe sa puna mana pe biberon si sa il tina fara ajutor. Insa abia dupa un anisor incepe sa manuiasca lingurita. Inca mai are de invatat multe lucruri pana la momentul cand va manca independent de ajutorul tau.

Pana cand desluseste tainele linguritei, iti cam da batai de cap cu mizeria prin casa. Pe la varsta de 4 ani, dezordinea si haosul din timpul meselor inceteaza, iar copilul este capabil sa manance singur, cu lingurita si chiar furculita (din plastic sau silicon) din propria farfurie.  

Imbracatul si dezbracatul

Imbracatul si dezbracatul sunt doua procese care necesita dezvoltarea abilitatilor motrice fine, astfel incat copilul sa se poata descurca cu sireturi, fermoare si nasturi. Inca de la varsta prescolara, cel mic da semne ca vrea sa se imbrace si dezbrace singur. Cu imbracatul se va descurca mai bine, insa cu dezbracatul va intampina mai multe dificultati.

Primele accesorii cu care se descurca la imbracat si dezbracat sunt nasturii, pentru ca abia mai tarziu sa invete sa desfaca fermoarul sau sa lege sireturile. Cu multa incurajare din partea ta, pana spre sfarsitul perioadei prescolare, copilul poate fi capabil sa se imbrace si dezbrace de majoritatea tipurilor de hainute pe care le are in garderoba.

Legarea sireturilor este o abilitate pe care o va invata si stapani abia pe la 6-7 anisori, cand intra la scoala.  

Spalatul pe dinti

Desi antrenamentul de invatare a spalatului pe dinti incepe devreme, pe la 2-3 anisori, cu miscari simple si fara prea multa presiune asupra lui, copilul va stapani aceasta abilitate abia pe la varsta de 4 anisori. Insa nici la aceasta varsta, cel mic nu va reusi sa isi perieze corespunzator singur dintisorii. Tot mai are nevoie de ajutor si supraveghere, dar este apt pentru a pune in practica, cu succes, toti pasii periajului dentar.

In orice caz, pana la sfarsitul perioadei prescolare, copilul este apt sa se spele pe dinti singur, fara supraveghere. Periajul dentar ar trebui sa faca parte din rutina lui zilnica.

Folosirea toaletei

Un alt semn care te face sa constientizezi ca prichindelul tau creste tot mai mult si devine din ce in ce mai independent este momentul in care observi ca reuseste sa foloseasca singur toaleta, fara ajutor din partea ta. Este si momentul in care eforturile tale de a-l invata sa faca trecerea de la olita la toaleta sunt incununate de succes.

Copilul incepe sa dea semne ca este pregatit sa puna in practica toti pasii folosirii toaletei pe la 3-4 ani, insa va stapani foarte bine intreaga rutina abia pe la varsta de 5-6 ani, cand nici nu va mai avea nevoie de supravegherea ta.  

Primul dus sau baie de unul singur

Dupa folosirea toaletei, o alta deprindere pe care copilul invata sa o puna in practica de unul singur este igiena corporala. Copilul de 6 anisori este capabil sa faca dus singur, insa numai daca a fost invatat si incurajat de mic, de pe la varsta de 3-4 ani. Cu toate ca inainte de intrarea la scoala, cel mic este capabil sa isi faca igiena corporala singur, este nevoie sa il supraveghezi cu atentie, pentru a evita accidentele nedorite.

Pregatirea mesei

Nu iti imagina ca un prichindel de cativa ani este capabil sa faca ciorba si tocanita de legume, insa pe la prescolaritate este suficient de maricel pentru a-si putea pune singur sa manance alimente simple, fara preparare speciala. De exemplu, pe la varsta de 3-4 anisori, copilul este capabil sa isi puna singur micul dejun. Poate sa ia cutia de lapte din frigider, sa toarne intr-un bol si sa adauge si cerealele. Inca are nevoie de supraveghere, dar este o activitate de care este capabil la aceasta varsta.  

Prima oara cand merge singur la scoala

Momentul in care va trebui sa iti lasi copilul sa mearga singur la scoala iti da fiori reci pe spate, din cauza multiplelor pericole la care este expus cand iese pe strada. Cu toate acestea, este important sa ii acorzi votul de incredere ca poate sa parcurga distanta de acasa pana la scoala singur.

Insa lasa-l sa mearga neinsotit la scoala numai atunci cand observi ca isi exprima dorinta de a face acest pas important in dobandirea autonomiei. In general, copiii sunt pregatiti sa mearga singuri pe strada, pe distante scurte, pe la varsta de 10 anisori. Acest lucru se intampla numai dupa ce li se face un instructaj atent cu privire la ce au voie sa faca si ce nu cand merg pe strada, dar si cum sa se fereasca de pericole.

Prima data cand il lasi singur acasa

Una dintre cele mai importante si periculoase activitati care testeaza gradul de maturitate si independenta al copilului este sa il lasi singur acasa. Sa lasi un copil sa aiba grija de casa este o responsabilitate imensa, dar vine un moment cand trebuie sa iti iei inima in dinti sa ii pasezi aceasta responsabilitate, pentru a invata sa devina independent si sa se descurce in orice situatie.

In general, un copil indeplineste abilitatile necesare pentru a avea grija de el si de casa de unul singur si este suficient de matur pentru aceasta responsabilitate undeva in jurul varstei de 10-12 ani. Insa varsta nu este batuta in cuie si nu este aeeasi pentru toti copii. Difera de la un prichindel la altul si trebuie sa iei in considerare si anumite semnele pe care le ofera copilul pentru a-ti da seama daca este pregatit sa ramana singur acasa.

Ce alte momente notabile in dobandirea independentei copilului mai cunosti? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre