Euritmia este considerata o arta, dar si o practica pedagogica, si se caracterizeaza prin reprezentarea vizuala (gestuala) a vorbirii sau muzicii. Exercitiile euritmice sunt esentiale in dezvoltarea copilului ca intreg. Ele isi aduc contributia atat in dezvoltarea fizica, cat si cognitiva, sociala sau emotionala.
Ce este euritmia?
Cea mai simpla definitie a euritmiei este cea de "miscare armonioasa". Ea este dezvoltata ca o noua arta a miscarii si aduce in prim plan acele miscari arhetipale, creative care stau la baza sunetelor, vorbirii si muzicii. Specialistii in euritmie sunt de parere ca vorbirea umana si sunetele muzicii pot fi sculptate in gesturi expresive.
Care este rolul euritmiei in dezvoltarea copiilor?
Euritmia are si o aplicabilitate pedagogica. Ea a fost introdusa pentru prima oara in curriculumul gradinitelor si scolilor Waldorf. Euritmia urmareste miscarea bratelor si a picioarelor intr-un mod specific, ca raspuns la un anumit ritm sau tonalitate.
Specialistii sustin ca metoda urmarea intr-o prima faza dezvoltarea reactiilor fizice ale copiilor la sunete si muzica, si abia apoi s-a constatat ca aceasta poate aduce beneficii si in dezvoltarea cognitiva sau emotionala.
Scopul ei este acela de a stimula si consolida capacitatile expresive ale copiilor prin miscare. Ea are rolul de a stimula imaginatia, procesul gandirii si conceptualizarea pana in punctul in care acestea se pot manifesta prin forme de miscare intr-un spatiu fizic.
Exercitiile de euritmie la gradinita sau scoala au si rolul de a dezvolta coordonarea, atentia si capacitatea de concentrare a copiilor. Acestea incep prin miscari simple, liniare si se complica treptat in forme si coreografii complexe, ajutand copiii sa invete sa se coordoneze cu acestea si sa aiba rabdarea si concentarea necesara pentru a le urmari si a le pune in practica.
Ce se intampla in timpul exercitiilor de euritmie?
In gradinita sau scoli, copiii sunt stimulati sa transpuna o poveste sau o poezie in gesturi si miscari. Euritmicii sunt de parere ca povestile isi por pastra autenticitatea si intelesul si atunci cand sunt redate gestual, nu numai verbal. Copiii sunt adesea pusi sa redea prin miscari intamplari sau evenimente sau povesti. Cand sunt mici, miscarile sunt simpliste si formele nu sunt atat de expresive, dar pe masura ce cresc ei isi dezvolta si abilitatea de a-si controla miscarile si bratele si redau sunete si povesti intr-un mod mult mai complex.
Miscarile care redau un continut nu sunt aleatorii si lipsite de inteles. Ei sunt invatati sa transpuna momentele din poveste sau sunetele in mod corect, prin gesturi specifice si precise. Gestul artistic este unul complex, iar felul in care povestea este exprimata gestual depinde foarte mult de felul in care e inteles mesajul ei.
In cadrul acestor ore, copiii isi dezvolta si vocabularul si cunostintele generale. Euritmia incearca sa ajute la dezvoltarea copilului per intreg - atat intelectual, social, fizic, emotional, dar si cultural prin continut informational esential. De exemplu, in exercitii precum "dansul fluturilor", "ciripitul pasarelelor" sau "dansul albinutelor", copiii au ocazia sa invete o multime de lucruri noi despre aceste insecte sau pasari si despre modul lor de viata.
Exercitiile euritmice sunt profunde si provoaca micutii sa inteleaga si sa aplice corespunzator ritmurile, conform semnificatiei lor. Redarea prin miscari adecvate a povestii depinde nu numai de firul epic sau de melodia aleasa, ci si de decor, costumatie sau locatia in care are loc exercitiul. Toate acestea se intrepatrund armonios si dau nastere unui act artistic esential si fascinant in dezvoltarea copiilor
Euritmia isi aduce contributia si in dezvoltarea abilitatilor sociale ale copilului. Activitatile se fac in grup si ajuta la imbunatatirea relatiei dintre copii, favorizand legarea prieteniilor, dar si cooperarea sau colaborarea dintre ei.
Care este rolul terapeutic al euritmiei?
Euritmia poate fi folosita si in scop terapeutic. Ea ajuta in acest scop la intarirea capacitatii sau mecanismului salutogenic (pastrare si prosperitate) al organismului de a se vindeca singur.
Se pare ca euritmia ar putea fi folosita cu succes in recuperarea copiilor cu ADHD. Terapia euritmica ajuta si la tratarea bolilor somatice, dar si a problemelor de dezvoltare, deficientelor de invatare, tulburarilor de somn sau a altor probleme de natura psihologica sau psihiatrica.
Foto: www.venueswest.wa.gov.au