Pedagogia Waldorf este un sistem alternativ de invatamant pentru copii. Scoala de tip Waldorf se bazeaza pe promovarea artei si a spiritului artistic in dezvoltarea copilului. Cu alte cuvinte ea se bazeaza pe invatare prin dezvoltarea aptitudinilor innascute prin arta si mestesug. Nu exista manuale, note sau calificative pentru elevi. Sistemul Waldorf este prezent si in scolile si gradinitele din Romania.
Ce este pedagogia Waldorf?
Educatia Waldorf a fost dezvoltyata de Rudolf Steiner in 1919 si se bazeaza pe o intelegere profunda a naturii si dezvoltarii umane.
Pentru un elev integrat in acest sistem muzica, dansul, teatrul, literatura si artele in general nu sunt doar simple obiecte de studiu sau hobby-uri. Ele sunt traite si explorate de copii si ii ajuta sa isi cultive si dezvolte capacitati intelectuale, emotionale, fizice si spirituale care sa ii transforme in persoane adulte unice, individuale si responsabile.
Profesorii specializati in acest tip de pedagogie se straduiesc in fiecare moment sa transforme educatia intr-o arta care modeleaza copilul in intregul lui - minte, corp, spirit. Disciplinele scolare uzuale nu sunt vazute ca un scop in sine, ci ca un mijloc educational.
Educatia Waldorf nu se vrea a fi total diferita de sistemul educational traditional, insa doreste sa il integreze si armonizeze in interiorul ei in vederea pregatirii copilului pentru epoca contemporana. Diferentele dintre ideologia clasica educationala si pedagogia Waldrof sunt:
- nu foloseste manuale tipizate, profesorii prefera sa ii indemne pe elevi sa foloseasca surse diverse de informare;
- nu se dau note sau calificative; copiii primesc la sfarsitul unui ciclu educational caracterizari individuale facute de profesori care prezinta evolutia, progresul, dar si dificultatile intampinate pe toata perioada studiului;
- exista o preocupare speciala pentru educatia sufleteasca si spirituala si se bazeaza foarte mult pe explorarea si integrarea artelor in procesul educational;
- exista discipline suplimentare - euritmia, desenul formelor, geologia, astronomia pe care copiii le pot explora si invata si care au rolul de a completa educatia per ansamblu a copilul.
Sistemul Waldorf in Romania - succes sau esec?
Sistemul Waldorf este prezent in Romania de peste 15 ani si functioneaza atat in licee, cat si in scoli generale sau gradinite cuprinzand la un loc mii de copii si sute de profesori.
Exista institutii care predau acest sistem de invatamant in toata tara.
In Bucuresti exista vreo 4 gradinite si o scoala-liceu care au adoptat aceasta pedagogie. Exista inca cinci licee: la Iasi, Cluj, Sibiu, Timisoara si unul la Simeria. De asemenea, functioneaza si patru scoli, la Brasov, Ramnicu Valcea, Turda si Constanta.
Invatamantul Waldorf este considerat de stat in Romania. Desi se lauda cu foarte multe rezultate in evaluari si testari la examene de capacitate si/sau bacalaureat - multe persoane raman pesimiste in privinta reusitei acestui sistem si nu cred ca modeleaza un matur capabil sa faca fata provocarilor contemporane.
Pedagogia Waldorf se bazeaza pe evidentierea spiritului artistic si nu incurajeaza competitia sau concurenta. Multi cred ca o asemenea educatie nu este compatibila cu epoca contemporana in care copiii sunt nevoiti la maturitate sa faca fata multor confruntari, sa concureze pentru locuri in institutii si companii si sa fie spirite pragmatice pentru a reusi. Sa fii artist si liber nu este o solutie!
Sursa foto: thiswaldorflife.files.wordpress.com