Terapia de substitutie hormonala si fertilitatea

| | Actualizat: 2011-09-22 11:23:02

Terapia de substitutie hormonala se foloseste in cazul dezechilibrelor hormonale, atat la barbati si femei. Modificarile hormonale de la menopauza si incetarea fertilitatii nu trebuie sa devina o perioada de cosmar in viata ta. Tratamentul hormonal imbunatateste calitatea vietii atunci cand te confrunti cu probleme de pe urma modificarilor hormonale, dar prezinta si unele riscuri.

Ce se intampla in timpul terapiei?

Terapia de substitutie hormonala este o metoda de tratament prin care sunt furnizati organismului hormoni sintetici in vederea prevenirii sau vindecarii anumitor probleme medicale.

Specialistii creeaza in laborator hormoni sintetici, artificiali cu rolul de a-i inlocui pe cei din organism in anumite conditii - de exemplu la menopauza, cand corpul nu mai poate produce anumiti hormoni. Este un tratament hormonal care vine sa corecteze nivelurile scazute de hormoni din organism.

Tratamentul se adapteaza pe nevoile fiecarei persoane in parte. Nu exista o formula unica pentru a trata sau preveni o boala, ci depinde de necesitatile pe care le ai. Fiecare afectiune presupune utilizarea unor anumite combinatii, dozaje sau tipuri de hormoni.

Care sunt beneficiile terapiei hormonale?

Cel mai important rol pe care-l are terapia de substitutie hormonala este combaterea simptomelor neplacute de la menopauza. Este perioada in care se pune capat fertilitatii tale si nu mai poti face copii. In acest moment al vietii apar o multime de schimbari hormonale. Pentru a diminua efectele lor se folosesc hormoni sintetici care actioneaza asemenea celor naturali. Atunci cand esti la menopauza ti se recomanda terapia pe baza de estrogen si progestin (un progesteron sintetic).

Atunci cand tratamentul este administrat pe termen lung, el poate avea si efecte profilactice. Poti castiga o protectie de durata impotriva unor boli precum:

  • osteoporoza (pierderea densitatii osoase este specifica menopauzei);
  • cancer colorectal;
  • boli de inima (se pare ca terapia cu estrogen scade riscul bolilor cardiovasculare).


Cel mai important beneficiu al terapiei hormonale ramane insa ameliorarea sau prevenirea simptomelor de la menopauza. Aceasta reuseste sa stopeze bufeurile, sa lubrifieze vaginul uscat, sa diminueze stari emotionale ca tristete, depresie, anxietate sau iritabilitate si sa previna migrenele.


Foto: lh5.googleusercontent.com

Care sunt riscurile si efectele secundare ale terapiei de substitutie hormonala?

Administrarea artificiala de hormoni in organism nu ramane lipsita de riscuri pentru sanatate. Atunci cand terapia este folosita pe termen lung pot aparea diverse probleme soldate cu cresterea riscurilor de cancer de san si a cheagurilor de sange. Daca esti una dintre persoanele aflate la risc sa faca cancer mamar sau cheaguri de sange, atunci supravegherea medicala atenta este extrem de importanta pe toata durata tratamentului.

Orice fel de terapie care implica substante medicamentoase are si efecte secundare. Medicii au descoperit o usoara crestere a incidentei de accidente vasculare cerebrale in cazul administrarii prelungite a estrogenului.

Efectele secundare ale terapiei hormonale mai implica si dureri de cap, greata sau sensibilitate a sanilor. Te poti confrunta si cu balonare din cauza retentiei de apa si cu alte simptome mai putin placute. Insa acestea se diminueaza sau dispar in momentul in care se gaseste doza potrivita pentru nevoile organismului tau.

Citeste si despre