Ovulatia inseamna acelasi lucru cu perioada fertila la femeii. Este perioada in care exista toate sansele sa ramai insarcinata in absenta altor cauze patologice. Chiar si asa, ovulatia este un fenomen destul de complicat si nu se identifica la toate femeile in aceeasi perioada. Depinde foarte mult de regularitatea ciclului menstrual.
Ce este ovulatia?
Ovulatia reprezinta maturarea unul ovul din foliculul ovarian. La fiecare ciclu menstrual, mai multi foliculi ovarieni incep sa se dezvolte si sa se maturizeze sub influenta hormonilor glandei pituitare. De obicei doar un singur folicul se dezvolta complet. In timp ce ceilalti foliculi se retrag, foliculul dominant produce un ovul care este eliberat si care poate fi astfel fertilizat.
Ce se intampla in timpul ovulatiei?
Pe masura ce se apropie ovulatia, cantitatea de sange care ajunge la ovare creste, contractand ligamentele si ridicand ovulul pana la nivelul tubului falopian. In acest mod, ovulul poate patrunde in acest tub. In tubul falopian, ovulul este transportat catre uter prin miscarea unor "cili", formatiuni asemanatoare unor perisori.
Ovulatia apare de obicei la jumatatea ciclului menstrual. La un ciclu regulat de 28 de zile aceasta apare in ziua a 14-a.
Semne ale ovulatiei
- inainte de ovulatie, mucusul cervical are o consistenta apoasa pentru a permite spermei sa ajunga la ovul. Unele femei testeaza zilnic compozitia mucusului pentru a determina perioada favorabila conceperii unui copil;
- temperatura bazala a corpului creste;
- in unele cazuri, femeile prezinta usoare crampe abdominale;
- cervixul incepe sa se schimbe – inainte de instalarea ovulatiei cervixul este pozitionat mai sus, este mai moale si deschis;
- sanii incep sa devina mai sensibili;
- dorinta sexuala creste in perioada ovulatiei.
Modificarile din uter
Inainte de menstruatie, folicul care elimina ovulul se transforma in corpul galben, secretand astfel progesteronul, un hormon esential in dezvoltarea fatului. Daca ovulul nu este fecundat, acest corp devine alb.
Estrogenul si progesteronul sunt deseori denumiti hormoni feminini, insa atat femeile cat si barbatii au in sange aceste substante dar in concentratii diferite.
Progesteronul determina acoperirea membranei uterului cu mucus secretat de glandele mici din peretele sau. Daca nu are loc fertilizarea, capilarele membranei acumuleaza sange si il elibereaza in uter impreuna cu mucusul respectiv. Astfel apare menstruatia, o perioada de sangerari care dureaza intre 4 si 8 zile.
Dupa ovulatie
Dupa ce ovulul a fost eliberat este preluat de una dintre trompele uterine si se deplaseaza treptat in interiorul lor. Aici poate avea loc fertilizarea, in cazul in care doresti sa ramai insarcinata. Foliculul care a eliberat ovulul devine cunoscut sub numele de corp luteal si incepe sa secrete progesteron.
Durata de viata a oului este de doar 12-24 de ore, poate chiar mai putin. Fertilizarea trebuie sa aiba neaparat loc in aceasta perioada, pentru a concepe bebelusul. Dupa acest interval, ovulul incepe sa se degradeze si nu mai este capabil de a fi fertilizat. Daca nu vrei sa ramai insarcinata, este important sa iei masuri maxime de contraceptie in timpul ovulatiei.
Ovulatia si fazele ciclului menstrual
Ovulatia este evenimentul care defineste fazele ciclului menstrual. Etapa de dinainte de ovulatie, atunci cand foliculii ovarieni abia incep sa se dezvolte se numeste faza sau etapa foliculara. Cea de dupa ovulatie este cunoscuta ca fiind faza luteala.
Durata fazei foliculare poate varia de la o femeie la alta, insa durata celei luteale este de regula constanta de la un ciclu la altul la fiecare femeie si dureaza intre 10-16 zile.
Atunci cand se spune ca ciclurile menstruale sunt neregulate inseamna ca ovulatia a aparut mai devreme sau mai tarziu decat de obicei. Daca stii cand apare ovulatia, acest lucru te ajuta sa iti dai seama cand sa faci sex pentru conceptie si pentru identificarea duratei fazei luteale. Cunoscand durata acestei faze poti urmari si cand vine urmatoarea menstruatie sau cand poti face un test de sarcina pentru o acuratete mai mare a rezultatului.
Cand are loc ovulatia?
La un ciclu menstrual regulat de 28 de zile ea incepe pe la mijloc, adica in zilele 13-15, cel mai adesea in a 14-a zi. Nu toate femeile au insa ciclu regulat, iar perioada de ovulatie variaza in functie de data inceperii ciclului menstrual. Cu cat acesta este mai neregulat, cu atat este mai greu de identificat perioada fertila. Nici macar metoda calendarului nu mai este utila in astfel de cazuri.
Iata cum poti calcula perioada fertila daca ai un ciclu neregulat:
- noteaza durata ciclurilor tale menstruale;
- noteaza cel mai scurt si cel mai lung ciclu din cel putin 8-10 cicluri menstruale consecutive.;
- pentru identificarea primei zi de ovulatie se ia in considerare ciclul cel mai scurt si se scade din el numarul 18.
Nici macar aceasta metoda nu este eficienta 100%, asa ca nu este indicat sa te bazezi exclusiv semnalmentele corporale de mai sus.
Cele mai eficiente metode de identificare a ovulatiei
Identificarea ovulatiei si a perioadei fertile trebuie facuta in mod clar urmarind semnalele pe care ti le transmite corpul:
- analiza mucucului cervical;
- masurarea corecta a temperaturii bazale;
- urmarirea modificarii pozitiei cervixului;
- testul de depistare a ovulatiei;
- calculatorul de ovulatie.
Ovulatia spontana
Ovulatia spontana apare de regula la femeile care au un ciclu neregulat. Insa nici cele care au un ciclu menstrual regulat nu fac exceptie, desi la aceastea cazurile sunt mult mai rare. Reprezinta aparitia brusca a ovulatiei in afara perioadei normale de instalare a ei.
Specialistii considera ca aceasta poate aparea pe fondul unor traumatisme emotionale, dar nu se cunoaste cu exactitate cauza. Specialistii nici macar nu recunosc aceasta teorie, ei sustinand ca sarcinile accidentale apar pe fondul unei greseli de calcul a ovulatiei din partea femeii.