Balanita la copii

| | Actualizat: 2024-10-11 12:28:32

Balanita reprezinta o boala genitala caracterizata prin inflamatia glandului penian (pielii care acopera capul penisului) si este frecventa printre copii, in special la cei care nu au fost circumcisi la nastere si la cei care nu sunt capabili sa isi retraga singuri preputul. Balanita poate fi acuta, cronica si chiar recurenta la copii.

Care sunt cauzele balanitei la copii?

Exista mai multe cauze care stau la baza acestei boli genitale intalnite in randul baieteilor. Cea mai frecventa dintre ele este infectia. Exista o multime de microorganisme vii (bacterii) inofensive in piele. Insa exista situatii in care acestea se pot inmulti rapid si pot declansa infectii. Preputul reprezinta unul dintre cele mai propice medii pentru dezvoltarea bacteriilor si implicit a infectiilor, mai ales daca baietelul are o igiena precara.

O alta cauza frecventa o reprezinta infectia cu Candida albicans. Aceasta declanseaza balanita candidozica, o boala care afecteaza in special baieteii care nu au fost circumcisi.

Alte cauze posibile ale aparitiei balanitei la copii sunt:

diabet (din cauza cresterii nivelului de zahar din urina - este o cauza frecvente a balanitei recurente);
iritanti (care afecteaza pielea la momentul contactului - detergenti, produse de ingrijire personala, antiseptice, scutece etc.);
medicamente - balanita pote fi un efect advers al unor medicamente - calmante, somnifere, laxative si antiobiotice);
leziuni (traume fizice) la nivelul penisului sau joaca frecventa a copilului cu preputul.

Care sunt simptomele balanitei la copii?

Simptomele balanitei sunt localizate in principal la nivelul penisului, chiar daca mai pot aparea manifestari si in alte zone corporale.

Simptomele care afecteaza penisul sunt:

  • o eruptie rosiatica in varful penisului - poate fi ulceroasa sau solzoasa;
  • durere, sensibilitate la atingere;
  • umflare;
  • mancarime si disconfort;
  • secretii sau puroi care iese de sub preput si care poate avea un miros neplacut;
  • imposibilitatea de a trage inapoi preputul.


Manifestari ale balanitei care afecteaza intreg corpul:

  • inflamatie a gurii;
  • dureri articulare;
  • glande umflate si dureroase;
  • eruptii in alte zone ale corpului (in afara penisului);
  • stare generala proasta.


Pentru oricare dintre simptomele prezentate mai sus, in special pentru cele care afeceteaza penisul, este important sa te prezinti cu micutul la pediatru.

Ce complicatii pot aparea?

In cazul aparitiei balanitei, copilul nu mai poate sa isi retraga preputul ca de obicei (afectiune numita fimoza). Acest lucru se intampla in special in cazul in care simptomele se prelungesc pe perioade lungi de timp (balanita cronica) sau daca reapar constant (balanita recurenta).

Inflamatia din varful penisului poate determina restrangerea uretrei. Aceasta afectiune cauzeaza durere atunci cand cel mic urineaza.

Cum se trateaza balanita?

Dupa ce pediatrul examineaza cu atentie simptomele si penisul copilului si pune diagnosticul, medicul iti va recomanda o serie de masuri pe care sa le folosesti acasa pentru a ajuta la vindecarea copilului.

In primul ca iti va spune sa cureti cu atentie zona de 2 ori pe zi, fara a folosi niciun fel de iritant (de exemplu sapun). Este mai indicat sa folosesti o solutie salina slaba (din apa calda cu sare). Aceasta ajuta la calmarea simptomelor si indeparteaza disconfortul.

In rest, medicul indica o schema terapeutica in functie de cauzele care declanseaza boala genitala. Daca aceasta a aparut din cauza unor iritanti, in mod cert simptomele vor inceta si afectiunea se va vindeca atunci cand iritantii sunt eliminati din igiena sau ingrijirea copilului.

Medicii mai pot prescrie si solutii medicamentoase pentru a ajuta la recuperare: creme antifungice, antibiotice si unguente cu steroizi. De exemplu, pentru balanita candidozica se folosesc unguente antifungice. Daca balanita este cauzata de bacterii, medicul va prescrie antibiotice pentru a o trata.

Cremele sau unguentele cu steroizi usori sunt folosite pentru ameliorarea inflamatiei glandului penian si sunt recomandate adesea in combinatie cu alte medicamente.

Exista foarte multe situatii in care se foloseste interventia chirurgicala pentru tratarea balanitei. Circumcizia este folosita frecvent pentru a stopa reaparitia bolii sau in cazul in care simptomele sunt severe si greu de suportat.

Sursa foto: freepik

Citeste si despre