Lasa deoparte mancarea gatita si bucura-te de plusul de sanatate asigurat de salate!
Consumul zilnic de salata este cel mai sanatos obicei culinar e care-l poti adopta in alimentatia ta de zi cu zi. Si este si unul dintre cele mai simple avand in vedere ca efortul de a le prepara este minim.
Aport de fibre
Iata un motiv important pentru care salatele trebuie sa intre in atentia ta. Intr-o epoca in care cancerul de colon si constipatia planeaza asupra tot mai multor oameni, consumul de salate si aportul de fibre reprezinta cea mai buna metoda de a preveni aceste boli grave de digestie.
In plus, fibrele continute de legumele proaspete ajuta la scaderea colesterolului din sange si la combaterea bolilor cardiovasculare.
Aport de substante nutritive esentiale
De exemplu, daca mananci frecvent legume verzi atunci vei beneficia de cantitati mari de antioxidanti (vitamina C, E, acid folic, licopen, alfa-beta-caroten) care ajuta la protejarea organismului impotriva radicalilor liberi din mediu.
Consumul constant si bogat in legume si fructe crude este din ce in ce mai mult asociat cu un risc scazut de cancer. Cele mai eficiente alimente contra cancerului s-au dovedit a fi mazarea, fasolea, fasolea pastai, ardeiul gras, rosiile, morcovii, merele, nectarinele, piersicile, prunele, perele si capsunile. Cu cat combini mai multe astfel de alimente in salate, cu atat creste aportul de vitamine si minerale esentiale.
Senzatie de satietate si slabit
Legumele si fructele prospete raman cele mai bune prietene ale dietelor de slabit. Toate dietele au in componenta salate si consumul deparat de legume si fructe.
Nutritionistii recomanda dintr-un motiv foarte intemeiat aceste alimente in regimurile de slabit: sunt singurele alimente care iti ofera satietate rapida, maxim de subtante nutritive esentiale pentru sanatate si minim de calorii. Salatele care combina legume sau fructe nu numai ca promoveaza slabitul, dar te mentin si sanatoasa si satula mai mult timp.
Aport de grasimi benefice
Iar daca legumele si fructele simple nu ti le pot asigura, atunci salatele reprezinta cea mai buna metoda in acest sens.
Nicio salata nu are gust daca nu presari o multime de condimente si stropesti si putin ulei.
Cu ajutorul uleiurilor pe care le pui in salata ai ocazia sa iti asiguri aportul de grasimi benefice pentru organism. Cel mai indicat este uleiul de masline, dar poti opta si pentru alte tipuri (ulei de floarea-soarelui, de avocado etc.).
Grasimile sunt esentiale in organism pentru ca ajuta la absorbtia fitochimicalelor protectoare (cum este licopenul din rosii) in organism si au si efect anti-imbatranire.