9 lucruri surprinzatoare care previn raceala si gripa

| | Actualizat: 2015-11-02 14:33:24

Prevenirea gripei si racelii presupune adoptarea unor masuri zilnice sau periodice simple si de bun simt - sa te speli corect pe maini, sa stai departe de persoanele bolnave, sa iti faci vaccinul antigripal, sa mananci sanatos etc. Insa exista si alte metode preventive, ceva mai neobisnuite, pe care merita sa le iei in considerare!



Iata cateva metode speciale prin care tii departe de tine virozele respiratorii, atat de frecvente in sezoanele reci! Raceala si gripa sunt viroze respiratorii, adica infectii cauzate de virusuri. Perioadele lor de maxima raspandire sunt, in special, iarna si primavara.

Sunt afectiuni foarte frecvente atat in randul copiilor, cat si al adultilor. Se estimeaza ca un copil poate contracta intre 8 si 12 raceli pe an, in timp ce un adult se limiteaza la doar 5 sau 6. Poti reduce cu usurinta numarul aparitiilor acestor infectii in sanatatea ta si a celorlalti membri ai familiei printr-o igiena riguroasa (in special a mainilor) si prin administrarea vaccinului antigripal sezonier.



Insa uneori, aceste masuri nu sunt suficiente pentru a tine la distanta virusurile gripale de corpul tau. In aceste situatii, este bine sa te inarmezi cu alte arme de combatere a virozelor si de intarire a sistemului imunitar. Noi iti punem la dispozitie 9 metode surprinzatoare pe care sa le iei in calcul in profilaxia racelii si gripei!

Plimbarile in aer liber

Contrar opiniei multor parinti ca plimbarea in aer liber, la temperaturi scazute, ar putea favoriza imbolnavirea copiilor, se pare ca expunerea la aerul rece are un rol esential in intarirea imunitatii celor mici. Si sistemul imunitar al adultilor are de beneficiat de pe urma expunerii la aer, specific sezonului rece.

Specialistii sustin ca ideea conform careia temperaturile reci sau frigul cauzeaza raceala si gripa este un mit. Aceste viroze sunt cauzate doar de infectarea cu virusuri gripale, iar acestea pot fi contractate in orice anotimp.

Asadar, ia-ti copilul si familia si iesiti afara, la aer, cat mai des. Fiti activi facand oameni de zapada, batandu-va cu bulgari sau plimbandu-va prin parc. Inspirarea aerului rece intareste organismul si va mentine in forma, protejandu-va de raceli.

Prosoapele sau servetelele de hartie

Spalatul pe maini este cea mai eficienta metoda prin care te protejezi impotriva infectarii cu virusuri gripale. Insa nu doar spalarea atenta a mainilor este importanta, ci si cum le stergi.

Medicii iti recomanda sa te stergi pe maini doar cu prosoape sau servetele din hartie si nu din bumbac. Refolosirea constanta a prosopului de bumbac nu face decat sa acumuleze o multime de germeni intre fibrele lui si sa le raspandeasca mai departe, crescand riscul de imbolnaviri.

Siropul din fructe de soc

Fructele de soc sunt printre cele mai puternice aliate ale unui organism puternic si sanatos. Extractul din fructe de soc reprezinta o metoda simpla de intarire a sistemului imunitar si de a lupta impotriva gripei si racelii.

Bogat in antioxidanti puternici - vitamina C si A - siropul de soc nu doar ca te protejeaza de aceste viroze, dar reuseste chiar sa distruga rapid virusurile si sa combata simptomele racelii, atunci cand nu ai putut evita imbolnavirea. Specialistii recomanda o lingurita de sirop de fructe de soc, zilnic.

Picioarele calde

Toata lumea stie ca frigul se resimte in primul rand la extremitati - maini si picioare. Se pare ca picioarele incalzite necorespunzator in sezonul rece reprezinta si cauze ale racelii si gripei.

Atunci cand laba piciorului este expusa unor temperaturi foarte scazute, vasele de sange din sinusuri se contracta, iar globulele albe nu mai reusesc sa ajunga in membranele din sinusuri si sa combata patrunderea virusurilor in organism.

Cele mai multe virusuri si bacterii patrund in corp prin sinusuri. Specialistii sustin ca mentinerea caldurii constante a picioarelor (in special a talpilor) - prin purtarea unei incaltaminte adecvate - reduce cu aproape 67% riscul de imbolnavire de viroze respiratorii.

Ghimbirul

Consumat sub forma naturala, drept condiment, sau integrat in diverse suplimente alimentare, ghimbirul este o planta extrem de benefica pentru sanatate, cu puternice proprietati antivirale.

Pentru protejarea organismului impotriva gripei si racelii, medicii recomanda administrarea unei linguri de ghimbir proaspat razuit sau a unei lingurite de ghimbir praf, uscat, zilnic.

Vinul rosu

Chiar daca multi medici evita sa recomande alcoolul ca remediu sau masura profilactica impotriva bolilor, in realitate, vinul rosu are o multime de proprietati benefice asupra sanatatii, atunci cand este baut cu masura. Una dintre ele este aceea de intarire a sistemului imunitar. Pentru prevenirea gripei si racelii, medicii recomanda un pahar de vin rosu, zilnic.

Taierea unghiilor

Poate ca te intrebi ce legatura exista intre virozele respiratorii sezoniere si unghii. Una foarte mare, spun medicii. Unghiile pot fi un factor de risc pentru raceala si gripa. Cu cat sunt mai lungi, cu atat unghiile acumuleaza sub ele mai multi germeni (bacterii, virusuri etc.), care in final, ajung in corp si determina aparitia infectiilor.

De fiecare data cand iti rozi unghiile sau duci mana la fata, risti sa te imbolnavesti de o multime de infectii grave. In efortul de prevenire a virozelor respiratorii sezoniere, medicii recomanda taierea cat mai scurta a unghiilor si frecarea lor adecvata, cu o periuta speciala, la fiecare spalare pe maini.

Uleiul sau extractul de crusin de mare

Crusinul de mare este o planta de care nu multa lume a auzit si foarte putini o iau in considerare ca remediu pentru intarirea imunitatii. Cu toate acestea, s-ar putea sa fie un produs mai eficient si mai puternic decat vitamina C, echinaceea si alte remedii obisnuite pentru protejarea organismului de boli.

Bogat intr-o multime de antioxidanti, vitamine si minerale, extractul de crusin de mare creste rezistenta organismului la boli, combate oboseala si promoveaza functiile ficatului.

Sexul

Sexul este unul dintre cei mai eficienti protectori ai sanatatii organismului tau, cu puternice efecte antivirale. Specialistii sustin ca cei care fac sex de cel putin 2 ori pe saptamana au niveluri mai mari de imunoglobina A in organism. Aceasta substanta are rol protector impotriva infectiilor.

Ce alte masuri inedite sau interesante de prevenire a racelii si gripei la copii si adulti mai cunosti? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre