Sfaturi pentru sarcina trecuta de termen

| | Actualizat: 2011-10-10 21:55:46

Sarcina trecuta de termen poate ridica o multime de riscuri pentru mama si fat. Uneori, bebelusul tau nu da semne ca vrea sa se nasca. Se simte atat de bine si protejat in burtica ta, incat nu vrea sa mai iasa. Pana cand se hotaraste sa te cunoasca, iata cateva sfaturi esentiale pentru a trece cu bine depasirea termenului sarcinii!

Sfaturi cand ai sarcina cu termen depasit

Vorbeste cu medicul tau!

Chiar daca apar mai multe riscuri si semne de intrebare, nu trebuie sa te ingrijoezi foarte tare, mai ales daca medicul te asigura ca sarcina evolueaza normal. De obicei, depasirea termenului apare la prima sarcina.

Este esential sa ai un dialog deschis si apropiat cu medicul tau. Probabil ca acesta iti va expune si variantele pe care le ai cu privire la nastere. Alegerea de a naste programat sau de a astepta sa se induca natural travaliul si nasterea este numai a ta. Medicul iti va impune cezariana doar in cazul in care exista motive medicale suficient de puternice pentru a face acest lucru. Daca nu, atunci sarcina iti va fi monitorizata cu atentie. Daca pana la 42 de saptamani, bebe nu da semne ca vrea sa se nasca, este posibil sa fie nevoie de interventie de urgenta.

Foto: checkdisease.com

Odihneste-te cat poti de mult!

Gata cu miscarea si plimbarile lungi. Odata ce ai atins termenul-limita cel mai bine este sa stai in pat. Probabil ca nici burtica imensa si oboseala cauzata de sustinerea bebelusului in uter nu te vor lasa sa te misti prea mult. Ai nevoie de toata energia posibila pana la momentul nasterii si mai ales in timpul ei, asa ca asigura-te ca o conservi sau ca te incarci cu cat mai multa. Repaosul la pat si somnul sunt cele mai bune solutii de energizare.

Incearca meditatia si tehnicile de relaxare!

Grijile si stresul te vor acapara in aceasta perioada. Daca nu le poti tine in frau, trebuie sa incerci sa diminuezi efectele lor asupra organismului prin cateva metode eficiente de relaxare, exercitii de respiratii si meditatie care sa te ajute sa treci peste problemele emotionale. Ai nevoie sa fii calma, linistita si pregatita sa nasti in orice clipa.

Apeleaza la metode naturale de inducere a travaliului!

Exista cateva metode naturale, inofensive care te pot ajuta sa induci travaliul fara sa fie nevoie de interventia medicului:

  • mananca ananas sau vinete si bea ceai de scortisoara;
  • fa cateva plimbari mai lungi;
  • fa sex - se pare ca este o metoda eficienta de inducere a travaliului etc.


Sfatuieste-te intotdeauna cu medicul tau inainte de a recurge la o astfel de metoda si vezi daca sunt sigure pentru tine.

Verifica constant miscarile fetale!

Verificarea miscarilor fetale trebuie facuta mult mai des atunci cand ai depasit data probabila a nasterii (DPN). Este important sa stii mereu ca fatul este activ si in siguranta si ca nu a patit ceva. Absenta miscarilor pe perioade mari de timp este semn rau si trebuie sa o raportezi uregnt medicului.

Fii atenta la semnele travaliului!

Din moment in moment poti intra in travaliu si este important sa cunosti toate semnalmentele. Nu doar ruperea apei este un semn esential, dar si cresterea frecventei si intensitatii contractiilor Braxton-Hicks, crampele abdominale sau pelvine, intetirea durerilor de spate si cresterea secretiilor vaginale pot semnala travaliul.

Gaseste-ti ocupatii cat mai amuzante si distractive!

Depasirea termenului sarcinii te poate face sa te simti dezamagita, iritata, chiar deprimata. Pe langa aceste sentimente, mai apar si grijile ca se poate intampla ceva rau cu bebelusul sau ca pot aparea complicatii la nastere. Important este sa eviti sa te concentrezi pe aceste ganduri.

Pentru a indeparta aceste ganduri negativiste, trebuie sa iti gasesti mereu activitati placute de facut. Intalneste-te cu prietenii, fa o mica petrecere in pijamale, cheama-ti prietenii la un film, faceti o seara de jocuri si fii optmista. Vei mai uita pentru o perioada de stres si de griji, iar travaliul si nasterea vor aparea in mod natural.

Ce inseamna sarcina trecuta de termen?

O sarcina normala dureaza in jur de 40 de saptamani si cam 280 de zile, calculate din prima zi a ultimului ciclu menstrual. Majoritatea gravidelor naste intre 37 si 40 de saptamani. Cu toate acestea, daca burta ta este in continua crestere, iar cele 40 de saptamani au expirat se considera ca ai o sarcina trecuta de termen. Majoritatea medicilor impun nasterea prin cezariana atunci cand gravidele ajung la 42 de saptamani.

Citeste si despre