Trimestrul al doilea de sarcina

| | Actualizat: 2014-02-25 11:21:47

Trimestrul al doilea de sarcina este cel in care vei avea ocazia sa pretuiesti cu adevarat momentele importante din aventura uimitoare pe care o traiesti cand esti gravida. Semnele si simptomele neplacute de sarcina dispar, burtica inca nu este foarte mare incat sa devina incomoda, fatul cunoaste transformari importante, iar viata ta sexuala prinde aripi, datorita libidoului extrem de crescut. Trimestrul al doilea este cel mai frumos si relaxant dintre toate cele trei asociate sarcinii.

Incepand cu cel de-al doilea trimestru, corpul tau si al bebelusului care creste in burtica ta trec prin transformari importante. In aceasta perioada vei avea parte de momente cu adevarat emotionante de sarcina: aflarea sexului copilului, primele lovituri in burtica, cresterea burticii etc.

Si din punct de vedere emotional, vei sesiza schimbari importante. Senzatia de oboseala si extenuare, specifice debutului sarcinii, se termina si iti redobandesti tonusul psihic de odinioara.

Iata cele mai importante schimbari care au loc in trimestrul al doilea de sarcina si la ce sa te astepti!

Dezvoltarea fatului in al doilea trimestru de sarcina

La mijlocul sarcinii, corpul fatului incepe sa se dezvolte si sa capete din ce in ce mai mult forma umana. Este si momentul coplesitor si emotionant in care vei constientiza, daca nu ai facut-o pana atunci, ca in burtica ta creste o fiinta umana.

Dezvoltarea fatului cunoaste progrese importante in fiecare saptamana din cel de-al doilea trimestru.

Un moment important din acest trimestru este aflarea sexului. In saptamana a 14-a de sarcina, sexul copilului devine din ce in ce mai evident. La baietei se dezvolta prostata, in timp ce la fetite incep sa se formeze foliculii ovarieni.

In urmatoarele saptamani, 15-19, corpul fatului capata din ce in ce mai mult contur - are loc dezvoltarea rapida a oaselor, uterul si vaginul incep sa ia forme (la fetite), incep sa creasca primele fire de par pe cap, organismul acumuleaza depozite de grasime si este si momentul in care fatul isi dezvolta reflexul de supt. La ecografiile la care vei merge in perioada prenatala, este posibil sa il surprinzi in imagini cum isi suge degetelul. Tot in acest interval, fatul incepe sa auda.

A 20-a saptamana de sarcina corespunde si mijlocului acestei perioade minunate din viata ta. Este si momentul la care ai putea simti fiorii primelor lovituri ale bebelusului in burtica. A castigat ceva in greutate si incepe sa devina din ce in ce mai activ.

Incepand cu aceasta saptamana si pana la sfarsitul trimestrului al doilea de sarcina, adica pana in saptamana a 27-a, bebe se dezvolta din ce in ce mai mult - loveste si se misca la auzul vocii tale, reuseste sa inghita, parul creste, isi misca ochii si i se dezvolta papilele gustaive. Tot in aceasta perioada se formeaza amprentele digitale si ale picioarelor.

Sfarsitul trimestrului al doilea de sarcina este important pentru dezvoltarea organelor reproducatoare ale fatului. Daca este baiat, testiculele incep sa coboare din abdomen in scrot, iar daca e fetita, uterul si ovarele prind forma si ating stadiul complet de dezvoltare.

Plamanii si sistemul nervos ale fatului continua sa se dezvolte si in ultimul trimestru de sarcina. De asemenea, pana la sfarsit, fatul va mai creste atat in lungime, cat si in greutate.

Schimbari fizice si emotionale ale mamei in trimestrul al doilea de sarcina

Si corpul tau va suferi schimbari majore in cele trei luni aferente trimestrului de mijloc al sarcinii. Simptomele neplacute si incomode incep sa devina amintiri. In aceasta perioada, ai parte de transformari pozitive si avantajoase pentru tine.

Sanii tai incep sa ia proportii din ce in ce mai mult si sa devina mai mari si mai sensibili. In aceasta perioada, organismul incepe sa produca colostrul, prima forma de lapte cu care este hranit la san bebelusul si sa pregateasca sanii pentru procesul alaptarii.

Abdomenul se extinde pe masura ce uterul se largeste pentru a face loc cresterii si dezvoltarii fatului. Burtica incepe sa se vada un pic inca de la inceputul celui de-al doilea trimestru, dar cea mai mare crestere o va cunoaste in ultima parte a sarcinii. Asteapta-te ca pana la momentul nasterii sa castigi in greutate, in medie, intre 1.4 si 1.8 kg pe luna.

Contractiile Braxton Hicks isi vor face si ele aparitia, semn ca organismul incepe sa se pregateasca pentru marele moment al nasterii.

Incep sa apara si primele schimbari si afectiuni ale pielii. Este posibil sa te confrunti cu probleme precum vergeturi, vene varicoase, rozacee sau piele stralucitoare. Acestea sunt cauzate fie de accelerarea circulatiei sangelui, fie de extinderea pielii in momentul in care burtica creste, si dispar adesea dupa nastere.

Vasele de sange incep sa se dilate ca raspuns la hormonii de sarcina care sunt secretati de organism. In aceasta situatie, este posibil ca tensiunea arteriala sa creasca usor, iar tu sa resimti ceva ameteli. Daca experimentezi aceasta senzatie, bea o cantitate mai mare de lichide odata, deoarece ajuta la diminuarea presiunii.

Crampele musculare si umflarea picioarelor sunt simptome care incep sa isi faca aparitia inca de la sfarsitul trimestrului doi de sarcina, dar ating apogeul in ultimul. Simptomele apar din cauza cresterii in greutate, cauzata si de extinderea burticii, care pune presiune pe picioare si afecteaza circulatia sangelui.

Daca viata ta sexuala era complet nesatisfacatoare in primul trimestru, mijlocul sarcinii este favorabil resuscitarii ei. Nu doar ca nu mai ai simptomele neplacute de la inceputul sarcinii, dar si libidoul tau creste si ai parte de o perioada in care dorinta sexuala este mai prezenta ca oricand.

Din punct de vedere emotional, ai parte de o perioada relaxanta, dar si coplesitoare, in care sa savurezi la intensitate maxina fiecare moment al sarcinii.

Este momentul in care se dezvolta asa numitul "instinct de cuib". Este caracterizat prin dorinta puternica de a decora si pregati casa pentru viitorul bebe, chiar daca esti abia la mijlocul sarcinii.

Tie cum ti s-a parut al doilea trimestru de sarcina? Care au fost momentele lui bune? Dar cele mai incomode? Impartaseste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre