Infectiile virale sunt provocate de virusi, iar unele dintre ele pun in pericol sarcina daca sunt contractate in aceasta perioada. Infectiile virale se pot transmite la fat pe cale transplacentara si pot da nastere malformatiilor congenitale, avortului spontan sau altor probleme grave de sanatate la bebelus. Cele mai grave dintre ele sunt infectiile cu citomegalovirus, virusul varicelo-zosterian, enterovirusurile, cel rubeolic si herpex simplex. Protejeaza-ti bebelusul din burtica de aceste boli grave!
Infectia cu virusul varicelo-zosterian
Este una dintre cele mai grave infectii virale in timpul sarcinii. Ea poate provoca malformatii congenitale la bebelus.
Imunitatea impotriva acestui virus este capatata numai daca ai avut in trecut boala. Daca nu ai facut aceasta boala a copilariei pana la momentul sarcinii trebuie sa stii ca exista un vaccin disponibil impotriva ei. Insa acesta nu se poate administra in timpul sarcinii. De aceea, trebuie sa iei in considerare profilaxia varicelei inainte de a concepe un bebe. Poti face vaccinul cu cel putin o luna inainte de a ramane gravida.
Este una dintre cele mai frecvente infectii virale. Se transmite pe cale sexuala sau prin contactul cu saliva sau urina unui alt bolnav. Daca este contractat in timpul sarcinii, virusul poate fi transmis la fat. Infectia poate provoca anomalii congenitale la nastere sau mai tarziu.
Afecteaza creierul, ochii, ficatul, splina, sangele sau pielea si are consecinte grave pe termen lung - surditate, retard mental etc.
Nu s-a descoperit inca un vaccin care sa protejeze impotriva infectiei cu citomegalovirus. Cele mai bune metode profilactice constau in spalarea frecventa pe maini si prin respectarea regulilor uzuale de igiena, dar si prin protejarea in timpul contactelor sexuale. Daca esti expusa unui risc crescut de infectare, este bine sa porti manusi.
Infectiile cu enterovirusuri
Enterovirusul este o subgrupa a virusilor hepatici, coxsackie sau polio. Acestia pot da nastere unor infectii care se pot extinde in corp la sistemul nervos central, piele, inima sau chiar plamani. Hepatita A si B sunt cele mai frecvente infectii virale. Cea mai periculoasa in sarcina este hepatita de tip B. Aceasta afecteaza grav ficatul si se transmite prin contact sexual neprotejat, folosirea comuna a acelor si in sarcina, de la mama la fat.
Specialistii sustin ca toate gravidele trebuie testate pentru acest tip de hepatita si vaccinate impotriva hepatitei B. Vaccinul poate fi administrat si in sarcina. Cand esti gravida trebuie sa ai grija mai mult ca oricand de sanatatea ta: nu folosi injectii la comun cu altcineva, protejeaza-te cand faci sex si ai grija sa faci toate testele prenatale.
Hepatita A poate fi prevenita prin respectarea regulilor uzuale de igiena: spalarea constanta pe maini, spalarea atenta a fructelor si legumelor. Si pentru acest tip de infectie virala este disponibil un vaccin profilatic.
Infectia cu herpes simplex
Virusul herpes simplex sau herpesul genital este una dintre cele mai comune boli cu transmitere sexuala si poate fi transmis fatului in timpul sarcinii. Desi este o boala usor de suportat de gravide, se poate dovedi o infectie fatala pentru fat din cauza sistemului imunitar slab dezvoltat.
Singura metoda profilactica pentru acest virus consta in protejarea atenta in contactele sexuale cu necunoscuti. Iar daca stii ca ai un istoric medical personal cu herpes (odata ce il contractezi ramane in corp, chiar daca este pasiv) este important sa specifici medicului pentru a-ti administra medicatie preventiva speciala in ultimele luni inainte de nastere, pentru evitarea transmiterii infectiei la bebelus.
Infectia cu virusul rubeolic
Virusul rubeolic a fost eradicat cu foarte multi ani in urma. Totusi, mai exista mici focare de infectie si cazuri foarte rare de rubeola. Aceasta boala este un factor de risc extrem de mare pentru sarcina, provocand multiple consecinte fatale pentru fat - avort spontan, pierderea sarcinii, nasterea unui copil mort si chiar efecte teratogene grave.
In cazul in care vrei sa ramai gravida asigura-te ca ai imunitate impotriva acestei boli. Daca nu esti imuna la virusul rubeolic, este obligatoriu sa faci vaccinul. Specialistii sustin ca acesta nu trebuie facut cu putin timp inainte de a ramane gravida sau imediat dupa sarcina.