Depresia in sarcina poate afecta fatul?

| | Actualizat: 2013-12-17 16:01:23

Femeile insarcinate au adesea tendinta sa creada ca singurele lucruri care poate afecta fatul prin intermediul lor este ceea ce mananca. Adevarul este ca starile pe care le manifesti in sarcina se reflecta asupra dezvoltarii fatului. Specialistii sustin ca atunci cand esti depresiva in timpul sarcinii corpul genereaza chimicale toxice asemanatoare hormonilor stresului.

 

Ce este depresia?

Depresia este o tulburare afectiva care are ca manifestare principala o tristete excesiva. Fiecare dintre noi a resimtit la un moment in viata o stare mai putin buna, scufundata in tristete si proasta dispozitie. Insa depresia are implicatii mult mai profunde: exista o tristete accentuata si o stare apatica care interfereaza cu activitatile cotidiene ale tale, cu somnul, munca si capacitatea de a manca.

Cu toate acestea, depresia este o afectiune extrem de des intalnita, 1 din 4 femei suferind cel putin o data in viata o forma de depresie. Insa atunci cand apare in timpul sarcinii are un statut special pentru ca poate pune in pericol atat viata ta cat si a fatului

Depresia in sarcina

Aparitia depresiei in timpul sarcinii nu este o raritate. Schimbarile hormonale care se produc pe parcursul intregii sarcini pot avea ca rezultat depresia sub diverse forme. Cel putin 20% dintre femeile gravide experimenteaza depresia in sarcina, in timp ce 10% dintre gravide manifesta o forma clinica de depresie.

Efectele depresiei asupra fatului

Statisticile arata ca exista o rata foarte mare de avort spontan in primul trimestru de sarcina atunci cand esti stresata sau treci prin traume emotionale puternice .

Un stres foarte puternic poate afecta felul in care viitorul copil va putea face fata stresului in propria viata, la maturitate. In plus, va fi mai predispus la stres, iar organismul va resimti mai puternic efectele acestuia. Stresul in timpul sarcinii reprezinta si un soi de "mostenire genetica" lasata viitorului copil.

Depresia in timpul sarcinii te poate conduce la un consum inconstient de alcool, medicamente sau tigari care pot afecta fatul in mod iremediabil. Cele mai grave sunt efectele teratogene care pot aparea in urma acestor manifestarii ale depresiei sau chiar decesul fatului.

De asemenea, specialistii sustin ca exista un risc foarte mare de nastere prematura in cazul femeilor care manifesta depresia pe timpul sarcinii.

Viata fatului este pusa in pericol in cazurile in care depresia atinge cote severe. Depresia poate produce accese de agresiune fata de propria persoana si poate determina chiar tendinte suicigase.

Hipertensiunea gestationala sau preeclampsia sunt alte doua complicatii ale depresiei netratate in timpul sarcinii.

Care sunt cauzele depresiei in sarcina?

Depresia se bazeaza pe o serie de mai multi factori. In principal, aceasta este legata de o schimbare la nivelul unor chimicale din creier care guverneaza dispozitia, afectul, emotiile.

In timpul sarcinii, schimbarea rapida a hormonilor din organism poate conduce la schimbari la nivelul respectivelor chimicale provocand aparitia depresiei. Ea este legata si de o alta serie de factori personali care poate influenta aparitia ei:

  • conflicte familiale;

  • traume emotionale puternice (divort, moartea unei perosane dragi);

  • probleme financiare;

  • probleme la locul de munca etc.

Care sunt semnele depresiei?

Principalele simptome ale drepsiei sunt tristetea, sentimentul de vinovatie si pesimismul exagerat. Daca aceste simptome persista mai mult de 2 saptamani si sunt insotite de urmatoarele semnale este cazul sa iti faci griji ca ai putea suferi de depresie in sarcina.

  • dificultate in a adormi;

  • schimbarea apetitului sau slabire brusca;

  • stare de iritabilitate;

  • oboseala constanta;

  • dificultati in concentrare;

  • ganduri de suicid sau de auto-agresiune;

  • schimbari comportamentale bizare.

Citeste si despre