Metode de prevenire a malformatiilor congenitale la fat in sarcina

| | Actualizat: 2012-03-14 16:57:06

Masurile de prevenire a malformatiilor congenitale la fat trebuie luate atat inainte de conceperea copilului, cat si in timpul sarcinii. Este adevarat ca nu toate malformatiile pot fi prevenite, dar de multe ori sta in puterea ta sa ai o sarcina sanatoasa si sa cresti sansele de a naste un copil perfect sanatos.

Iata ce poti face pentru a preveni anomaliile congenitale in timpul sarcinii!

Ia acid folic in fiecare zi!

Majoritatea malformatiilor congenitale se declanseaza in trimestrul I de sarcina, in special in prima luna dupa concepere.

Medicii recomanda administrarea de suplimente cu acid folic inca de dinainte de conceptie. Insa daca nu stiai ca vei ramane insarcinata sau nu planuiai bebelusul, nu intarzia sa iei aceasta vitamina imediat ce afli ca esti gravida.

Acidul folic se mai numeste si vitamina B, iar gravidele au nevoie de o doza zilnica de 400 mcg de acid folic, sub forma de suplimente. Acesta ajuta la prevenirea anomaliilor care afecteaza in special creierul si maduva spinarii - anencefalia si spina bifida.

Renunta rapid la alcool si la tigari!

Continuarea acestor vicii in timpul sarcinii ridica o multime de riscuri si probleme asupra sarcinii si sanatatii fatului.

Trebuie sa fii constienta ca atunci cand bei alcool sau fumezi si esti insarcinata, si fatul tau face, practic, acelasi lucru si este expus acelorasi pericole la care esti expusa tu.

Nu exista o cantitate si nici un un tip sigur de alcool in sarcina. Riscul ca bebelusul sa se nasca cu o tulburare din spectrul alcoolismului fetal creste cu fiecare inghititura.

Pericolele fumatului in sarcina includ, pe langa nasterea prematura, efecte teratologice de tipul despicaturii valului palatin sau al "buzei de iepure" (buza despicata), doua malformatii extrem de grave. In plus, fumatul creste riscul si de deces la fat sau bebelus, dupa nastere.

Mergi regulat la medic si fa-ti toate testele de screening prenatal!

In decursul celor 9 luni de sarcina vei fi nevoita sa faci drumuri foarte dese la medicul care se ocupa de sarcina ta.

Dintre testele speciale de screening, care ajuta la detectarea timpurie a malformatiilor congenitale la fat, se evidentiaza dublul test (primul trimestru, saptamana 11-14), triplul test (primul trimestru, saptamanile 15-20) si un alt test special, numit Dry Test (primul sau al doilea trimestru - saptamanile 10-13 sau 16-20).

Evita expunerea la substante toxice in sarcina!

Expunerea prelungita la chimicale sau substante toxice in sarcina poate creste riscul de aparitie a anomaliilor congenitale la fat.

Cele mai nocive substante se gasesc zilnic in produsele de curatat pentru casa, in cele de intretinere si renovare a locuintei (atentie la plumb), in fabrici industriale etc. Stai deoparte de aceste produse, iar daca esti nevoita sa iei contact cu ele, poarta manusi, masti si asigura-te ca mediul este constant ventilat.

Nu lua medicamente fara avizul medicului!

Nu te aventura sa iei vreun medicament in timpul sarcinii, doar pentru ca ai auzit printre cunostinte ca este sigur in astfel de situatii.

Multe medicamente administrate fara sfatul medicului ridica riscuri serioase in ceea ce priveste aparitia malformatiilor congenitale.

 

Nu s-a finalizat lista cu medicamente care ridica risc de efecte teratogene in sarcina, de aceea este bine ca in cele 9 luni sa stai cat mai departe de orice fel de medicatie. In cazul in care esti nevoita sa iei, fa-o numai la recomandarea sigura a medicului.

Ai grija de sanatatea ta!

Nu doar testele de screening pentru depistarea malformatiilor congenitale sunt importante in efortul de prevenire a acestora. Starea ta de sanatate este esentiala pentru cea a bebelusului tau!

Infectiile nediagnosticate, diabetul necontrolat sau o hipertensiune neglijata poate avea un impact puternic asupra sanselor de aparitie a efectelor teratogene la fat.

Cele mai multe infectii din corp sunt "silentioase". Nu isi manifesta simptomele decat atunci cand este prea tarziu. Tocmai de aceea, este important sa iti faci regulat analize si sa descoperi daca suferi de vreo infectie care ar putea afecta sansele ca bebelusul tau sa se nasca sanatos.

Imunizarea in sarcina este la fel de importanta, contra gripei sau a altor boli la care esti predispusa cand esti gravida. Daca nu ai facut vaccinurile la timp sau nu te-ai gandit sa le faci pana acum, ia in calcul aceasta varianta. Vorbeste cu medicul despre vaccinurile esentiale care trebuie facute in sarcina pentru a-ti proteja fatul de anomalii.

Citeste si despre