Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia
In saptamana 22 de sarcina bebelusul tau se misca voios in uter aproape toata ziua si toata noaptea, iar tu ii poti simti cu certitudine miscarile. In curand, si partenerul tau il va putea simti daca pune mana pe burtica ta. Micul tau poznas nu tine cont de programul tau, asa ca sa nu te surprinda daca el incepe sa exerseze exact atunci cand tu te intinzi in pat pentru a te odihni. E foarte probabil ca in momentele in care tu esti activa, el sa doarma si invers!
Cat de mare este bebelusul in saptamana a 22-a de sarcina
In aceasta saptamana, bebelusul tau a ajuns mare cat o nuca de cocos!
Cantareste aproximativ 450 grame si are circa 28 de centimetri lungime (din varful capului pana la calcaie).
Sarcina la 22 de saptamani: cum creste bebelusul tau
In aceasta saptamana se formeaza definitiv genele si sprancenele si se dezvolta mai bine si sensibilitatea gustativa si tactila. Pe suprafata limbii incep sa se formeze mugurii gustativi, iar creierul si terminatiile nervoase sunt acum destul de dezvoltate pentru a procesa simtul tactil. Tot la categoria simturi, acum se definitiveaza formarea urechii interne, care are rol in coordonare si mentinerea echilibrului.
Fatul experimenteaza in saptamana 22 senzatia de atingere nou dobandita. El isi atinge fata, isi suge degetul de la mana sau isi poate atinge aleator alte zone ale corpului. Nu incearca sa faca ceva anume, nu are un scop, ci doar atinge tot ceea ce ii iese in cale.
Daca ai o fata, organele ei genitalesunt in plina formare. Dezvoltarea lor va continua si dupa nastere, pana la pubertate. Ovarele sunt la locul lor si uterul si vaginul s-a dezvoltat. De asemenea, in saptamana 22 se dezvolta si glandele mamare.
Un aspect foarte interesant este acela ca ea are acum "in dotare" toate ovulele de care va avea nevoie de-a lungul intregii ei vieti reproducatoare.
Daca ai un baiat, in saptamana 22 incep sa ii coboare testiculele din abdomen spre scrot. Aparatul lui reproducator este de asemenea in continua dezvoltare.
In saptamana 22 picioarele devin mai lungi decat bratele, si vor ramane asa pentru totdeauna, iar cutele de la palme se formeaza. Totodata, bebelusul este mult mai atent la mediul inconjurator. Un zgomot puternic, o lumina puternica sau o situatie in care este putin inghesuit il pot deranja, caz in care poate sa riposteze cu o miscare sau mai multe.
Citeste si: Cum arata bebelusul in saptamana 22 de sarcina?
Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit - chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.
Cate luni inseamna 22 de saptamani de sarcina?
In aceasta saptamana ai 6 luni de sarcina. La sfarsitul acestei luni inchei si cel de-al doilea trimestru de sarcina.
Ce se intampla in corpul tau in saptamana 22 de sarcina
Probabil ca te simti destul de confortabil in aceste zile. Burtica ta nu a crescut inca prea mult, iar durerile si disconfortul asociate cu perioada de inceput a sarcinii au disparut in majoritate. Esti plina de energie si vesela, lumea incepe sa observe ca esti insarcinata si tu esti fericita ca iti simti bebelusul miscand si incepi sa creezi o legatura de atasament cu el.
Bucura-te din plin de acesta perioada - al treilea trimestru va aduce un usor disconfort in plus deoarece ai o sarcina care se apropie de termen, burtica va creste, vei obosi mai usor si s-ar putea sa ai probleme mai mari cu somnul.
Un aspect deosebit legat de saptamana 22 (sau in jurul ei) este acela ca buricul incepe sa iasa in afara. Poate parea ciudat, se va vedea prin toate bluzele subtiri pe care le vei purta, insa nu ai de ce sa te ingrijorezi - va reveni cu siguranta la forma initiala, dupa nastere.
Simptome frecvente la 22 de saptamani de sarcina
Chiar daca este o perioada relativ comoda, te poti confrunta totusi cu o accelerare a cresterii parului, inclusiv in zone nedorite, cu dureri de spate, scurgeri vaginale usor amplificate (doar usor, astfel ca, daca vezi ceva neobisnuit, nu ezita sa iti suni medicul), maini si picioare umflate, dificultati in a respira adanc.
Cresterea productiei de grasimi din organism poate duce la aparitia unor forme usoare de acnee, situatie in care pielea ta necesita o ingrijire speciala. Fii prevazatoare si spala-te cu un sapun delicat si apa de doua ori pe zi, dar nu lua medicatie antiacneica orala si nici nu folosi unguente antiacneice fara sa consulti medicul mai intai.
De asemenea, vei fi predispusa sa faci varice hidrostatice acum (mai ales daca si mama ta a avut). Acest lucru a se intampla deoarece sarcina creeaza o presiune suplimentara asupra venelor de la nivelul membrelor inferioare. Volumul sangvin este crescut si uterul preseaza asupra venei cave inferioare, vena principala ce transporta sangele din jumatatea inferioara a corpului catre inima.
Ca si cum toate acestea nu ar fi de ajuns, cresterea nivelului de progesteron determina relaxarea peretilor vaselor de sange, astfel incat pe masura ce bebelusul si uterul tau cresc, venele devin din ce in ce mai proeminente.
Venele varicoase (varice hidrostatice) tind sa se agraveze cu fiecare sarcina si, desi cel mai frecvent apar la nivelul picioarelor, pot sa apara si la nivelul vulvei.
Daca picioarele tale sufera, foloseste o burtiera speciala pentru sarcina. Faciliteaza cresterea circulatiei cu o plimbare vioaie in fiecare zi, stai cu picioarele ridicate si dormi pe partea stanga cu picioarele asezate pe o perna.
Ce trebuie sa stii despre travaliul prematur
Un procent destul de mare dintre bebelusi se nasc prematur, adica inainte de 37 de saptamani de sarcina. Cam un sfert dintre aceste nasteri sunt intentionate, ceea ce inseamna ca echipa de medici decide sa induca travaliul prematur sau sa efectueze o cezariana din cauza unor afectiuni medicale cum ar fi preeclampsia severa sau agravanta, sau datorita faptului ca fatul se opreste din crestere.
Restul sunt cunoscute sub denumirea de nastere prematura spontana. S-ar putea sa ai o nastere prematura daca intri in travaliu inainte de 37 de saptamani, ti se rupe apa sau cervixul ti se dilata fara sa ai contractii.
Exista factori de risc cunoscuti pentru nasterea prematura, cum ar fi:
- Infectii vaginale si ale tractului urinar;
- Daca esti insarcinata cu gemeni, tripleti etc;
- Fumatul;
- Stresul;
- Consum de droguri: canabis, ecstasy sau cocaina;
- Daca esti victima violentei domestice;
- Malformatii ale uterului;
- Interventii chirurgicale din trecut asupra cervixului;
- Avorturi facute in trecut;
- Pierderi ale sarcinii in trecut, in special intre 16 si 24 de saptamani;
- Nasteri premature in trecut;
- Infectia din lichidul amniotic (corioamniotita).
Doctorii nu cunosc insa intotdeauna ce anume a cauzat nasterea bebelusului inainte de termen, astfel ca, in afara de a avea cat mai multa grija de tine, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa inveti care sunt semnele travaliului prematur si ce sa faci daca le observi.
Care sunt semnele travaliului prematur?
Suna-ti medicul imediat daca ai vreunul dintre urmatoarele simptome inainte de 37 de saptamani:
- Scurgere vaginala abundenta in special daca este apoasa, asemanatoare unui mucus sau daca este hemoragica (chiar daca este roz sau are doar mici firicele de sange);
- Orice sangerare vaginala;
- Durere abdominala, asemanatoare cu crampele menstruale sau mai mult de 4 contractii intr-o ora;
- Senzatia de presiune crescuta in zona pelviana;
- Durere la nivelul regiunii inferioare a spatelui, in special daca nu ai mai avut astfel de dureri.
Aceste simptome pot crea confuzie deoarece unele dintre ele, cum ar fi senzatia de presiune pelviana sau durerea la nivelul zonei inferioare a spatelui pot fi observate si in timpul sarcinii normale, iar contractiile pot fi simple contractii inofensive de tip Braxton Hicks. Dar este intotdeauna mai bine sa previi decat sa iti para rau, asa ca mai bine suna-ti medicul imediat.
Ce ar trebui sa fac daca intru in travaliu prematur?
In cazul in care ai simptome ce anunta un travaliu prematur sau daca pierzi lichid amniotic, suna-ti doctorul - probabil te va chema la spital pentru asistenta de specialitate.
Odata ajunsa acolo, echipa medicala iti va monitoriza contractiile, va urmari frecventa cardiaca si te va examina pentru a vedea daca s-au rupt membranele. Ti se va face un test de urina pentru a cauta semne de infectie urinara si probabil vor fi prelevate culturi din celulele de la nivelul colului uterin si al vaginului.
Probabil ti se va face un test de fibronectina fetala (fFN). Acest test analizeaza fluidul cervical si pe cel vaginal pentru a depista prezenta unei proteine ce are rolul de a favoriza aderenta sacului amniotic de mucoasa uterina. Intre saptamanile 24 si 34, niveluri crescute de fFN semnifica faptul ca acest "lipici" se dezintegreaza inainte de termen (datorita contractiilor sau leziunilor sacului amniotic).
Pierderea precoce a acestei proteine te expune unui risc crescut de nastere prematura. (Acesta este un test relativ nou si nu toate spitalele dispun de posibilitatea de a-l efectua.)
Ce se intampla cu copilul daca nasti mai devreme?
Cu cat nasti mai aproape de termen, cu atat sunt mai mari sansele ca bebelusul sa traiasca si scad riscurile de a avea probleme de sanatate. Bebelusii prematuri nascuti intre saptamanile 34 si 37 in general nu au complicatii.
Daca intri in travaliu mai devreme de 34 de saptamani, echipa medicala care se ocupa de tine iti poate intarzia nasterea pentru cateva zile astfel incat sa aiba timpul necesar pentru administrarea de corticosteroizi pentru a grabi dezvoltarea plamanilor si a altor organe a copiilor.
Bebelusii nascuti mai devreme de 24 de saptamani pot supravietui uneori multumita tratamentelor avansate cu corticosteroizi, dar ei necesita ingrijiri medicale importante si spitalizare de lunga durata in clinica de terapie intensiva neonatala (NICU).
Daca nasti prematur, poti sa iti vezi bebelusul cat de des doresti. Vei simti probabil ca nu ai cum sa-l ajuti, dar acest lucru nu este adevarat. Poti sa ii schimbi scutecul, sa il mangai si poti in unele cazuri chiar sa il tii in brate si sa il alaptezi. El are nevoie de atentia parintilor la fel de mult cum are nevoie de ingrijire medicala.
Cel mai bun lucru pe care il poti face ca sa previi nasterea prematura este evitarea oricaror lucruri care i-ar putea dauna bebelusului cum ar fi fumatul sau consumul de alcool. Atentioneaza medicul asupra tuturor simptomelor sau problemelor in timp util si mergi la toate controalele prenatale.
Recomandari pe aceeasi tema:
Miscarile bebelusului in burtica
Umflarea picioarelor in sarcina
Nasterea prematura, cum o poti preveni?
Analize si investigatii in saptamana 22 de sarcina
Cei mai multi medici recomanda gravidelor ca intre 18 si 22 de saptamani sa faca o ecografie de morfologie fetala pentru diagnosticul anomaliilor potentiale ale fatului. Aceasta ecografie este o examinare complexa in cadrul careia specialisti in ecografie evalueaza toate organele majore ale fatului in mod amanuntit. La sfarsitul acestei examinari ti se comunica rezultatul. Aparatele ecografice noi permit vizualizarea ecografica 3D sau 4D a fatului, astfel ca la aceasta ecografie ai putea avea ocazia sa vezi fata micutului tau in relief si sa primesti prima lui poza.
Ce sa faci in saptamana 22 de sarcina
Fa o lista cu lucrurile necesare pentru bebelus. Chiar daca nu iti place ideea de a cere un anumit lucru, familia si prietenii vor incepe sa te intrebe in curand ce ai nevoie sau ce iti doresti - mai ales daca vei face o petrecere de botez. Daca faci o lista cu cadourile de care ai nevoie, vei sti exact ce sa le spui.
Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 22 de sarcina
Trebuie sa eviti 2 greseli uzuale:
- Nu e nevoie sa ceri haine. Nu-ti pierde timpul, oamenii oricum le vor cumpara pentru ca nu pot rezista tentatiei de a cumpara haine pentru bebelusi si in general cumpara ceea ce considera ei ca este dragut.
- Nu te sfii sa ceri lucruri mari sau scumpe. Multi dintre oaspetii care vor veni la botez vor dori sa iti ia un cadou mare impreuna, asa ca ofera-le variante.
Saptamana 21 de sarcina | Saptamana 23 de sarcina