Prematurii sunt considerati bebelusii nascuti inainte de saptamana a 37-a de sarcina. Acesti copii sunt supusi mai multor riscuri si necesita ingrijiri speciale atat de la medici, dar mai ales de la parinti. Afla cum influenteaza prematuritatea dezvoltarea copilului si ce trebuie sa stii despre acestia!
Greutatea de la nastere
Greutatea de la nastere este foarte importanta pentru evolutia sanatatii copilului, dar si pentru a stabili daca nou-nascutul este prematur sau nu. Nu numai varsta gestationala la care se naste copilul conteaza in stabilirea diagnosticului de prematuritate, ci si greutatea. Cei care se nasc cu mai putin de 2500 de grame sunt considerati prematuri.
Predominanta nasterilor premature
Aproape 11% dintre copii sunt nascuti inainte de 37 de saptamani. Majoritatea nasterilor premature au loc in ultimul trimestru de sarcina, aproape de termen. In cazuri foarte rare ei se nasc inainte de saptamana a 32-a de sarcina, caz in care au nevoie de ingrijiri speciale si monitorizare permanenta.
Riscul aparitiilor complicatiilor si al morbiditatii creste pe masura ce varsta gestationala la care e nascut scade.
Riscul de nastere prematura
Unele femei prezinta un risc mai crescut de a naste prematur in raport cu altele in functie de mai multi factori:
- varsta maternala (cele cu varsta mai mica de 18 si mai mare de 35 au un risc foarte mare);
- nasteri premature la activ;
- malformatii uterine;
- sarcina multipla etc.
Evolutia copilului prematur dupa nastere
Imediat dupa nastere, cei mai multi prematuri nu sunt capabili sa respire singuri si nici organele lor nu sunt apte sa faca fata noului mediu, separat de suportul biologic pe care mama i-l oferea in burtica.
Plamanii, inima, creierul, ficatul si tractul intestinal sunt practic fortate sa functioneze independent la momentul nasterii.
Cel mai adesea prematurii sunt introdusi intr-un incubator special care imita uterul mamei, unde copilul sta o perioada de timp pana cand i se dezvolta organele astfel incat sa poata functiona singure. Copilul poate manifesta probleme de hranire, apnee de prematuritate (pauze scurte intre respiratii) si probleme in reglarea temperaturii corporale.
Probleme de sanatate pe termen lung la prematuri
Desi majoritatea prematurilor se pot dezvolta armonios si sanatos, exista situatii in care nasterea inainte de termen le afecteaza sanatatea pe termen lung. In aceasta categorie intra bebelusii nascuti la o varsta gestationala foarte mica (pana la 32 de saptamani).
Prematurii sunt supusi unor riscuri foarte mari nu numai la nastere, ci si in copilarie sau la maturitate. Exista un risc crescut de mortalitate in primii ani ai copilariei. Sistemul imunitar al acestor bebelusi are de suferit si este mult mai slab dezvoltat. De aceea, medicii considera ca exista un risc crescut al infectiilor si complicatiilor cauzate de acestea la micuti.
In plus, cei nascuti prematuri prezinta mai multe pericole nu numai la nivel fizic, ci si psihologic sau intelectual:
- performante scolare scazute;
- intarzieri in dezvoltare (citire, limbaj);
- retard mintal si alte dizabilitati;
- probleme pulmonare;
- probleme comportamentale;
- infertilitate etc.
Exista insa si copii care depasesc cu brio toate problemele si se dezvolta sanatosi, chiar daca pot fi usor mai sensibili la unele afectiuni fata de altii.