Taratul si mersul de-a busilea reprezinta primele forme de "mers" ale bebelusilor. Ele reprezinta metode prin care micutul capata o usoara forma de independenta in miscare si in care poate apuca si a se indrepta spre diverse lucruri. El face acest lucru balansandu-si miscarile pe maini si genunchi. Unii copii se tarasc pana sa inceapa sa mearga de-a busilea, altii insa sar aceasta etapa si ajung sa se ridice direct in picioare, ca mai apoi sa faca primul pas singurel. Este normal acest lucru?
Cand trebuie sa se dezvolte taratul la bebelusi?
Majoritatea bebelusilor invata sa se tarasca pe coate si pe genunchi si sa mearga de-a busilea intre 6 si 10 luni. Pana la aceasta varsta micutii se pot misca si in alte feluri: ridicandu-se in fundulet, rostogolindu-se pe burtica intr-o parte si in alta, folosind o mana in spate si un picior in fata pentru a se "propulsa" pur si simplu etc.
Unii copii sar aceasta etapa si trec direct la mersul de-a busilea sau la incercarile constante de a se ridica in picioruse. Si de a face primii pasi.
Este normal ca bebelusii sa nu apara deloc taratul sau mersul de-a busilea?
Specialistii sustin ca nu conteaza care este stilul lui in dezvoltarea mersului, atata timp cat exista mobilitate si este tot timpul activ.
Desi varsta medie la care copiii se tarasc sau merg de-a busilea etse de 8 luni, multi copii o fac mai tarziu sau deloc, iar acesta nu este un motiv de ingrijorare decat daca au aparut probleme in dezvoltare. Daca observi ca micutul tau:
-
sta in fundulet fara suport;
-
apuca obiecte cu ambele manute;
-
isi foloseste ambele maini si picioare in mod egal;
-
se rostogoleste in ambele sensuri;
-
reuseste sa stea in picioaruse daca este sustinut, atunci nu ai de ce sa sa iti faci griji.
Ingrijorarea apare atunci cand bebelusul nu arata niciun interes pentru miscare, in niciun fel, sau foarte putin. Daca copilul:
-
nu arata interes in a se agata de obiecte din jur, in a-ti prinde telecomanda pe care o ai in mana;
-
nu isi misca bratele si ambele picioare in mod egal si concomitent pana la varsta de 1 an, atunci este indicat sa mergi cu el la medic.
Cum il poti incuraja sa se tarasca sau sa mearga de-a busilea?
Parintii joaca un rol important in acest proces, pentru ca ii pot ademeni pe micuti sa faca mai multa miscare. Pune jucarii sau alte obiecte pentru care manifesta el interes la o distanta mica fata de el si suscita-i interesul pentru ele. El va fi tentat sa se indrepte cu corpul spre ele si sa le apuce.
Unii copii renunta pur si simplu la tarat si mers de-a busilea si devin mai nerabdatori sa se ridice in picioare, sa se deplaseze sustinunadu-se de ldiverse lucruri, pentru ca in final sa mearga singurei.