Dezvoltarea abilitatilor fizice la bebelusi

/ / Modificat: 2014-01-06
Dezvoltarea abilitatilor fizice la bebelusi

Inca din primele luni de viata ale bebelusului vei sesiza eforturile lui haioase de a se deplasa sau de a prinde diverse obiecte din jur. Insa incepand cu a 2-a jumatate a primului an de viata a acestuia, vei constata miscari fizice extrem de bine conturate si te va uimi cu capacitatea lui de a se ridica si de a se apuca cu manutele de tot ce-i starneste curiozitatea. Si tu il poti ajuta pe micutul tau sa isi dezvolte abilitatile fizice!

1-6 luni

Muzica, prima care il ajuta sa se miste!

In primele 3 luni bebelusul nu este capabil sa isi controleze foarte bine gesturile, nu poate prinde jucarii sau obiecte, dar reactioneaza la atingerile celor din jur.

Se pare ca muzica este cel mai bun instrument pentru a-l ajuta sa-si dezvolte aptitudinile fizice si capacitatile motorii in primele luni de viata.

In primele 5 luni, bebelusul reactioneaza instinctiv la muzica miscandu-si corpul si facand diverse miscari. Aceste reactii il ajuta pe micut sa isi dezvolte musculatura si sa capete control asupra diverselor parti ale corpului.

Intre 3-6 luni bebelusul este capabil sa isi sustina greutatea in ambele brate in timp ce isi ridica umerii si capul de pe saltea. Incepe sa se rostogoleasca de pe o parte de alta, sa apuce jucarii si sa le poata pasa dintr-o mana intr-alta.

Antreneaza-i constant membrele!

Tine bebelusul intins pe spate si incepe sa ii masezi usor picioarele. Apoi incepe sa i le misti in sus si in jos ca si cand ar face exercitii. Poti opta de asemenea pentru stimularea muschilor bebelusului prin imitarea bicicletei cu piciorusele lui. Si cu manutele poti face diverse joculete si i le poti masa. In acest fel, il ajuti pe bebelusul tau sa invete sa isi coordoneze dingur miscarile si sa isi tonifice muschii.

6-9 luni

Intre 6-9 luni vei descoperi o multime de noi abilitati si dexteritati fizice ale bebelusului. Mobilitatea lui incepe sa capete din ce in ce mai mult contur. Reuseste sa stea in fundulet fara a avea nevoie de suport si sa prinda jucariile care se afla in fata lui.

Incepand cu 6 luni se observa o dexteritate avansata a bebelusului de a manipula obiectele cu mainile. Incercarile de a se ridica in picioare vor fi din ce in ce mai frecvente si va incepe sa capete o independenta in miscari.

Joaca-te cu el prin mersul de-a busilea!

Mersul de-a busilea isi face simtita prezenta in dezvoltarea lui fizica. Mimica, gesturile si reactiile lui motrice incep sa fie din ce in ce mai complexe.

Un mod de a-l ajuta sa isi dezvolte abilitati fizice mai usor este sa i le stimulezi prin joaca cu mersul de-a busilea. Joaca-te cu el, imitandu-l si incercand sa faci cu el mici curse in care sa vina el dupa tine sau sa alergi tu dupa el in incercarea de a-l prinde.

Mersul de-a busilea il ajuta sa isi dezvolte anumite dexteritati fizice precum:

  • aprecierea corecta a distantei dintre obiecte;

  • mentinerea echilibrului;

  • coordonarea dintre ochi si maini.

Joca-te cu el tinandu-l in picioare!

Joaca-te cu el folosind diverse situatii in care trebuie sa il tii in picioare. Fie ca vrei sa dansezi cu el sau ca il inveti sa mearga, incercarile repetate de a-i folosi musculatura picioarelor il ajuta sa isi imbunatateasca tonusul muscular si sa mearga mai repede.

9-12 luni

Incepand cu 9 luni este posibil ca micutul tau sa faca cativa pasi fara niciun fel de suport. Vei constata o abilitate care nu iti va face prea mare placere: aceea de a se apuca de mobila pentru a se ridica si de a se prinde de toate lucrurile de pe ea. Curiozitatea care-l domina la aceasta etapa de dezvoltare il va stimula sa se aventureze singur in tot felul de miscari.

Incurajeaza-l constant sa se ridice si sa mearga! Este timpul sa il ajuti sa paseasca pentru prima oara fara niciun fel de suport. Acorda-ti timp in a te ocupa de acest aspect si nu uita sa recompensezi cu multa dragoste si caldura fiecare reusita a lui.

12- 24 luni

In cel de-al 2-lea an de viata al copilului tau, schimbarile vor surveni unele dupa altele. Vor fi atat de rapide incat aproape ca nici nu vei avea timp sa le memorezi foarte bine. Bebelusul tau va incepe sa alerge, sa se catere, sa mazgaleasca hartii, sa loveasca mingia cu piciorul etc.

Citeste mai multe despre dezvoltarea fizica si nu numai a bebelusului tau in:

Dezvoltarea copilului intre 1 si 2 ani, ce schimbari apar?

Al doilea an de viata al bebelusului, la ce sa te astepti?

Taguri Dezvoltare bebelusi Dezvoltare fizica bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre