Bebelusul la 7 luni si 3 saptamani

/ / Modificat: 2014-01-09
Bebelusul la 7 luni si 3 saptamani

La varsta de 7 luni si 3 saptamani (31 saptamani), bebelusul tau stapaneste, exerseaza si descopera o multime de abilitati noi in dezvoltarea fizica, emotionala si sociala. Nu mai este mult pana cand il vei vedea pe micutul tau zburdand prin casa, pe propriile picioare. Progresele din dezvoltarea limbajului si a vorbirii se pot concretiza prin rostirea primului "mama" sau "tata". Iata ce alte surprize si noutati iti rezerva a 31-a saptamana de viata a bebelusului tau!

bebelus_saptamana_31

Bebelusul de 31 de saptamani (7 luni si 3 saptamani) poate sa aiba salivatie foarte abundenta si asta inseamna ca in curand ii vor iesi primii dintisori.


De acum bebelusul tau va fi fascinat de jocul "cucu-bau", de jucariile de la baita si mai ales de teatrul de papusi.


Va fi din ce in ce mai curios si va vrea sa exploreze cat mai mult, asa ca este bine sa te asiguri ca tot ceea ce reprezinta un pericol pentru micul tau explorator este pus bine sau asigurat.

Articole si informatii utile despre bebelusul de 31 de saptamani (7 luni si 3 saptamani)

Alimente bebe - ce si de cand?
Cadouri potrivite pentru bebelusi

Educarea simturilor bebelusilor
Treziri nocturne pentru masa la bebelusul de 7 luni
10 moduri simple de a te juca cu bebelusul
Jucarii pentru copii

Aparitia dintisorilor la bebelusi, sfaturi testate de mamici
Masuri de siguranta impotriva caldurii la bebelusi

bebelus-de-a-busliea

Dezvoltarea fizica a bebelusului la 7 luni si 3 saptamani

Din punct de vedere fizic, bebelusul tau se indreapta cu pasi repezi spre momentul memorabil in care va face primii pasi. Greutatea si inaltimea iau proportii si il ajuta in efortul lui de a merge mai repede si mai usor. La aceasta varsta, copilul cantareste aproximativ 8 kg si masoara in jur de 70 de cm lungime.

Momentan, copilul stapaneste foarte bine abilitati precum taratul, statul in fundulet si rostogolirile, exerseaza intens mersul de-a busilea si ridicarea in picioare, cu sprijin, si incearca cu toate fortele sa faca si primii pasi de unul singur. Pana cand se va simti stapan pe sine pentru a merge, copilul se plimba prin toata casa in 4 labe si analizeaza curios tot ce se intampla in jurul lui.

Copilul isi imbunatateste abilitatea de a-si controla manutele si de a manipula obiecte de mici dimensiuni. Incepe sa isi foloseasca din ce in ce mai bine degetul mare in prinderea obiectelor, fiind un progres remarcabil in dezvoltarea motricitatii fine. Datorita faptului ca isi controleaza mai bine degetelul mare, este apt sa ridice de jos obiecte de mici dimensiuni, chiar si firimituri.

Prinderea lucrurilor cu ajutorul degetelului mare il ajuta si sa manuiasca mai bine jucariile si obiectele din jur, indiferent de marime, sa le analizeze si sa le gaseasca mai usor rostul.

Dezvoltarea comunicarii bebelusului la 7 luni si 3 saptamani

Comunicarea bebelusului tau se imbunatateste considerabil la aceasta varsta, intrucat inglobeaza in vocabularul lui noi sunete si poate reusi sa pronunte coerent primul cuvant. La varsta de 7 luni si 3 saptamani, bebelusul este foarte atent la tot ce spui si vorbesti si incearca sa imite sunetele pe care le rostesti frecvent in preajma lui.

Comunicarea constanta cu copilul, pronuntia corecta a cuvintelor in dialogul cu el si tonalitatea clara vor ajuta copilul sa-si dezvolte corect limbajul si sa aiba o pronuntie corecta a termenilor. Bolborosirea din ultimele saptamani incepe sa capete sens. Bebelusul asociaza tot soiul de sunete si silabe si pronunta cuvinte simple.

Este varsta la care poti auzi primul "mama" sau "dada" (in loc de tata), dar vocabularul lui ar putea include si alte cuvinte: apa, pa, baba etc. Poate ca nu sunt pronuntate foarte clar si nu intotdeauna intelegi ce spune, insa bebelusul tau se straduieste sa vorbeasca si sa le rosteasca, ceea ce este cel mai important.

Bebelusul devine din ce in ce mai sociabil si prietenos cu cei din jur. Zambeste cu buna stiinta si se angajeaza singur in discutii si interactiuni cu cei din jur. Face cu mana atunci cand isi ia la revedere sau vrea sa salute pe cineva de la distanta, bolboroseste niste sunete atunci cand cineva vorbeste cu el, acesta fiind modul lui de a socializa si de a-i raspunde.

Si limbajul nonverbal se dezvolta si este o parte importanta din procesul comunicarii, dar si din dezvoltarea lui sociala. Plange, se incrunta, loveste cu manuta sau piciorusul atunci cand ceva il infurie sau il supara si intoarce capul cand nu mai vrea sa pape. Pe de alta parte, zambeste, chicoteste, isi agita bucuros manutele si piciorusele atunci cand e vesel sau o activitate ii provoaca placere.

Somnul bebelusului la 7 luni si 3 saptamani

La 31 de saptamani, bebelusul respecta programul de somn inceput pe la varsta de 6 luni. Doarme, in continuare, 14 1/2 ore zilnic, impartite in 11 noaptea, si 3-4 ziua. Orele de somn din timpul zilei sunt impartite in 2 reprize.

Este posibil sa intampini ceva probleme la somnul bebelusului din timpul zilei. Deoarece a crescut, este mai puternic si energic, copilul doreste sa stea treaz cat mai mult si sa exploreze si descopere lumea, refuzand astfel sa doarma cand incerci sa il ademenesti la somn, dimineata si dupa-amiaza.

Pentru cresterea sau dezvoltarea lui armonioasa este important sa respecti rutina de somn si cele 2 reprize de somn de peste zi, chiar daca ele vor fi din ce in ce mai scurte. Copilul trebuie culcat in continuare pe spate din cauza riscului sindromului mortii subite la sugar.

Alimentatia bebelusului la 7 luni si 3 saptamani

Alimentatia bebelusului de 31 de saptamani continua sa se diversifice si sa includa texturi si gusturi noi:

  • fructe;
  • carne de pasare sau vita (inclusiv ficateii de la acestea);
  • peste;
  • legume;
  • lactate.

Gustarile bebelusului, denumite si "finger-foods", incep sa isi faca loc in meniul lui. Poti incepe sa ii dai aceste gustari de la implinirea varstei de 7 luni sau din momentul in care bebelusul da semne ca este pregatit sa manance singur:

  • pune manuta pe lingurita cand il hranesti;
  • vrea sa bage manuta in castron;
  • trage de bol etc.

Sunt semne care indica ca cel mic este pregatit sa rontaie singur prima gustare. Gustarea trebuie sa fie de mici dimensiuni (dar nu foarte mici, din cauza riscului de inec prin alimente). Primele gustari recomandate la bebelusi sunt:

  • biscuiti;
  • paine prajita;
  • bucati de fructe bine coapte;
  • bucati de ou fiert;
  • bucati de legume fierte.

Acestea nu trebuie sa fie foarte moi, deoarece bebelusul va dori sa le roada sau rontaie pentru a-si calma durerile gingivale cauzate de eruptia dentara. Insa nu trebuie sa aiba nici o textura foarte tare. Trebuie sa tii cont de faptul ca nu are foarte multi dintisori de lapte si nici abilitatea de a mesteca nu este foarte bine dezvoltata.

Supravegheaza-l atent ori de cate ori ii dai sa manance o gustare, pentru a evita riscul de inecare prin alimente.

Nu uita ca laptele ramane un aliment de baza in meniul lui pana la varsta de 1 an, insa ca portiile lui vor scadea pe masura ce cantitatea de alimente solide va creste.

Tu ce schimbari sau achizitii importante ai constatat in dezvoltarea copilului la varsta de 7 luni si 3 saptamani? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Bebelus 7 luni Dinti lapte Cucu-bau bebelusi Dezvoltare fizica bebelusi Somn bebelusi Dezvoltare sociala bebelusi Alimentatie bebelusi Comunicare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre