Bebelusul la 4 luni si 2 saptamani

/ / Modificat: 2013-07-10
Bebelusul la 4 luni si 2 saptamani

Bebelusul de 18 saptamani (4 luni si 2 saptamani) inca mai comunica cel mai bine prin plans. La aceasta varsta insa, incepe sa dezvolte simtul umorului. S-ar putea sa izbucneasca in ras la un simplu joc cucu-bau pe care il faci sau la aparitia unei jucarii dintr-o cutie.

Incurajeaza rasul si chicotelile bebelusului tau facand fete haioase si tot felul de grimase haioase. Bebelusilor le place sa auda sunete cat mai variate si nu ai nevoie de jucarii speciale sau instrumente pentru a le creat. Tot ce trebuie sa faci este sa te distrezi si tu alaturi de cel mic fluierand, imitand animalele sau vorbind mai subtire si mai gros, in diverse tonalitati.

bebelus-4-luni

La varsta de 4 luni si 2 saptamani (18 saptamani), bebelusul tau este din ce in ce mai puternic si mai curios de tot ce se intampla in jurul lui, ceea ce te obliga sa sporesti masurile de siguranta in casa si in supravegherea lui. Daca pana acum il mai lasai nesupravegheat in patut sau pe saltelutele de joaca, de acum incolo trebuie sa fii cu ochii numai pe el, deoarece si-a dezvoltat mobilitatea, incepe sa se tarasca si sa traga de lucruri, crescand astfel riscul de aparitie a accidentelor. Bebelusul tau achizitioneaza abilitati noi in fiecare zi si este minunat sa asisti la modul in care creste si devine din ce in ce mai comunicativ si sociabil!

Dezvoltarea fizica a bebelusului de 4 luni si 2 saptamani

La varsta de 18 saptamani, s-ar putea sa nu constati mari diferente in greutatea si inaltimea lui fata de saptamana precedenta. Probabil ca va cantari in continuare 6-6,2 kg si va masura in jur de 62-63 cm lungime. Acesti parametri de crestere sunt orientativi.

Bebe continua sa-si exerseze ansamblul de miscari si abilitati fizice dobandite pana acum. Se rostogoleste din ce in ce mai des. Daca pana acum se intorcea mai adesea de pe burta pe spate, incepand cu aceasta perioada, bebelusul a capatat suficienta forta in manute pentru a se sprijini, ridica de pe saltea si a se impinge pentru a se rostogoli si de pe o parte si de pe alta.

De la varsta de 4 luni si jumatate in sus, poti lasa bebelusul sa stea in fundulet singur, pret de cateva secunde, fiind mereu langa el, pregatita sa il prinzi in cazul in care "pica" intr-o parte sau in alta.

Pana acum, puteai stimula bebelusul sa se ridice in fundulet tragandu-l de maini si oferindu-i suport. Este timpul sa il inveti sa isi gaseasca singur echilibrul, lasandu-l singur in aceasta pozitie, chiar daca doar pentru scurt timp.

Tot datorita dezvoltarii intense a musculaturii manutelor si picioarelor, bebelusul face progrese in ceea ce priveste taratul, abilitate care precede ridicatul in fundulet de unul singur, mersul de-a busilea sau primii pasi.

Incepe eruptia dintisorilor, iar problemele legate de acest proces iti vor da ceva batai de cap. Pe masura ce ii ies dintisorii, bebelusul tau incepe sa fie agitat, iritat, sa saliveze in exces, sa aiba febra si dureri care-l vor determina sa roada jucarii, obiecte din jur si chiar propriile manute (pumnii). Este momentul sa introduci "in scena" jucariile pentru dentitie.

Articole si informatii utile despre bebelusul de 18 saptamani (4 luni si 2 saptamani)

Constipatia la sugar

Diversificarea la bebelusul de 4 luni

Bebelusul meu de 4 luni si 2 saptamani nu isi tine capul

7 mituri despre somnul bebelusului tau
Ce inteleg bebelusii pana la 1 an?
Jocul la bebelusi

Comunicarea si sociabilitatea

Si comunicarea ramane constanta in aceasta saptamana si se manifesta prin sunete cat mai variate, pe diferite tonuri, balbaieli si gangureli. Unele sunete sunt mai ascutite si au anumite inflectiuni, in functie de starea copilului.

Ca si pana acum, copilul va folosi plansul pentru a-ti atrage atentia asupra lui atunci cand are nevoie de ceva, nu se simte bine sau se plictiseste. In general, va plange atunci cand manifesta emotii negative: furie, suparare, anxietate etc. Atunci cand este bucuros si vesel, va zambi excesiv de mult, iar acest "limbaj" va fi insotit si de sunete diverse sau de miscari agitate ale manutelor si picioruselor, prin care-si arata entuziasmul.

Copilul este fascinat de muzica, adora zornaitoarele si jucariile zgomotoase. Cauta intotdeauna cu privirea sursa de unde provine un anumit zgomot si reactioneaza la el cu tot soiul de sunete si bolboroseli. Copilul gangureste din ce in ce mai mult si incearca constant sa imite sunetele din jur sau cuvintele pe care i le rostesti cand vorbesti cu el.  

Somnul

bebelusNici la somnul bebelusului nu se schimba foarte multe lucruri fata de in urma cu o saptamana. Inca mai doarme in jur de 15 ore pe zi. In timpul zilei, bebelusul nu mai doarme decat vreo 4-5 ore, impartite in 2 reprize de somn. Cele mai multe ore, intre 8 si 10, copilul le doarme pe timpul noptii. Ar trebui sa doarma deja toata noaptea, fara intrerupere.

Pana la aceasta varsta, a renuntat deja la ultima masa nocturna din programul lui. Insa nu te astepta sa doarma bustean toate cele 8-10 ore. Este posibil sa se mai trezeasca din cand in cand noaptea, insa nu pentru a fi hranit, ci mai degraba pentru a fi alintat.

Tanjeste dupa prezenta ta, suzeta sau biberon si incepe sa se miste in timpul noptii, ceea ce il poate trezi uneori. Este posibil totusi sa doarma in jur de 4-6 ore continuu. Culca in continuare bebelusul pe spate, deoarece sindromul mortii subite este un pericol care inca mai persista asupra sanatatii lui.

Alimentatia

Varsta de 4 luni este adesea asociata cu diversificarea alimentatiei la bebelusii hraniti cu lapte praf. Daca bebelusul este alaptat, pediatrul iti va recomanda sa astepti pana la varsta de 6 luni pentru a-i da copilului primele alimente solide. Copilul isi ia absolut toate substantele nutritive de care are nevoie zilnic, inclusiv apa, din laptele matern.

Chiar si dupa inceperea diversificarii alimentatiei, laptele ramane principala sursa de hrana la varsta de 18 saptamani. Daca bebe are nevoie de alimente solide, pediatrul iti va stabili un orar al meselor, astfel incat sa stii care sunt cantitatile de lapte de la o masa si cat de mari sunt portiile de mancare solida.

Tu ce schimbari sau achizitii importante ai constatat in dezvoltarea copilului la varsta de 4 luni si 2 saptamani? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Bebelusi 4 luni Cucu-bau bebelusi Jocuri bebelusi Dezvoltare fizica bebelusi Sociabilitate bebelusi Somn bebelusi Alimentatie bebelusi Comunicare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre