Hidratarea este esentiala la bebelusi, mai ales ca apa reprezinta peste 70% din organismul uman. Exista mai multe dileme ale mamicilor legate de hidratarea corecta a bebelusilor avand in vedere ca unele alapteaza, altele au inceput diversificarea alimentatiei, iar altele nu stiu exact care este cantitatea de apa zilnica pentru micuti. Iata cum iti hidratezi corect bebelusul!
Bebelusii se deshidrateaza mai usor ca adultii!
Pericolul cel mai mare la care este supus un bebelus care nu asimileaza suficienta apa in organism este deshidratarea. Trebuie sa stii ca micutul tau consuma mai multa apa decat adultii, in special din cauza:
-
metabolismului accentuat;
-
pielii in continua maturizare;
-
dezvoltarii insuficienta a functiilor renale.
Semnele de deshidratare la bebelusi sunt:
-
gura uscata;
-
saliva lipicioasa sau insuficienta;
-
piele uscata;
-
lipsa lacrimilor la plans;
-
contractarea frecventa a fontanelelor;
-
mictiuni rare (uda foarte putine scutece pe zi);
-
apatie;
-
iritabilitate etc.
Bebelusii alaptati la san nu au nevoie de apa!
Alaptarea ofera hidratarea necesara bebelusului. Asa sustin specialistii, care spun ca laptele matern este compus din 99% apa, ceea ce inseamna ca la fiecare hranire a lui acesta asimileaza o cantitate suficienta pentru a se mentine hidratat, fara a mai necesita surplus de lichide.
In general, perioada de alaptare exclusiva la san se face in primele 6 luni, pana la introducerea alimentelor solide in alimentatia sugarului. Daca ii dai apa micutului in perioada alaptarii, aceasta va interfera cu abilitatea organismului de a aborbi nutrientii esentiali din organism. De asemenea, ii poate crea o falsa senzatie de satietate si poate determina subnutritia bebelusului.
Singurele situatii in care poti oferi apa bebelusului in primele luni de viata sunt cele in care micutul sufera de o diaree acuta, constipatie sau este sezon canicular si are nevoie de surplus de lichide pentru a compensa pierderile mari. Insa chiar si asa, poti oferi acestuia apa numai la indicatia medicului.
Intre 6 luni si 1 an!
De pe la 4 sau 6 luni, vei incepe diversificarea alimentatiei bebelusului. Acest lucru echivaleaza cu diminuarea numarului de alaptari. Este momentul in care va trebui sa introduci treptat apa in alimentatia lui.
Cantitatea de apa din aceasta perioada depinde de alimentele solide pe care i le introduci in meniu. De obicei, fructele si legumele proaspete sunt extrem de bogate in apa si au un rol esential in hidratare. Astfel ca, specialistii sustin ca pana la varsta de 1 an, micutul are nevoie de maxim 250 ml de apa pe zi.
Numai in cazul in care apar probleme ca diaree, constipatie, febra sau in zilele toride de vara, cantitatea trebuie usor crescuta, in functie de recomandarile pediatrului.
Dupa 1 an
Odata cu inaintarea in varsta creste si cantitatea de apa pe care trebuie sa i-o dai bebelusului. Acest lucru se datoreaza faptului ca si cantitatea de alimente solide creste, iar alaptatul la san se diminueaza considerabil.
Asadar, pe langa lapte (fie ca e de la san sau praf), bebelusul trebuie sa mai bea in jur de 600 ml de apa zilnic. De pe la 2-3 ani incolo, cantitatea creste la aproximativ 800 de ml zilnic.
Ce fel de apa ii dai bebelusului sa bea?
Daca in privinta cantitatii de apa necesare in alimentatia bebelusului te-ai lamurit, probabil ca acum te intrebi ce fel de apa sa ii dai sa bea: de la chiuveta sau imbuteliata? Cea mai buna apa de baut pentru copii este cea purificata industrial. Specialistii sfatuiesc mamicile sa evite apa de la robinet. Aceasta este cea mai nociva alegere si nu trebuie folosita nici macar in prepararea hranei copilului. Sa se orienteze spre cea purificata sau daca nu, plata.