Pare greu de crezut ca poti invata sfaturi de crestere a copilului de la propriul tau prichindel, nu-i asa? Indiferent de varsta pe care o are, copilul este un izvor nesecat de lectii de viata si invataminte care te pot ajuta sa devii un parinte mai bun. Chiar daca nu poate exprima sfaturile in cuvinte pompoase si fraze complexe, comportamentele copilului transmit cele mai simple, sincere si inspirationale mesaje!
Invata sa citesti printre randuri reactiile copilului si sa extragi cele mai importante sfaturi de parenting din ele!
Greseala recunoscuta este pe jumatate iertata. Si atunci, de ce tipi?
In incercarea de a-ti determina copilul sa spuna intotdeauna adevarul, il linistesti mereu, spunandu-i ca daca-si recunoaste boacana, nu va pati nimic si va fi iertat. Insa cand tu tipi la el si il pedepsesti, desi marturiseste fapta comisa, copilul este contrariat si nu stie ce sa mai creada, iar in viitor, iti va ascunde adevarul, de teama de a nu fi certat.
Nu sunt obraznic. Vreau doar putina atentie!
Copilul trage, arunca, sparge lucruri, iar tu te enervezi. In loc sa tipi la el, te-ai gandit sa ii acorzi putina atentie si sa il intrebi ce se intampla cu el, in loc sa il etichetezi ca fiind obraznic?
Vrei sa invat lucruri, dar nu ma lasi sa fac aproape nimic!
Cel mic este intotdeauna dornic sa-ti arate ca este pregatit sa testeze "terenuri" noi in dezvoltarea sa si ca tanjeste dupa putina independenta, chiar daca tu il vezi prea mic pentru a se aventura in anumite experiente.
Nu vorbesc serios cand iti spun ca te urasc sau ca nu te mai iubesc! Sunt doar furios!
Ti se rupe sufletul atunci cand copilul iti spune ca te uraste sau ca esti cel mai rau parinte care exista. Insa este doar modul lui de a spune "stii ca sunt mic si vreau de toate, am un grad scazut de toleranta la frustrare, iar cand sunt furios, incerc sa te supar, ca sa simti exact ce simt si eu".
Tine-ti intotdeauna promisiunile! Altfel, cum pot avea incredere in tine?
In momentul in care incalci promisiunile facute copilului, ii frangi inima, dar te transformi si intr-un model negativ pentru el. Acesta nu va realiza valoarea acestor angajamente si nici nu va mai avea incredere in tine!
Poti sa fii uneori mai dura sau autoritara cu mine! Stiu ca mai gresesc!
Chiar daca nu pare, copilul stie mereu cand greseste si chiar se asteapta sa fie pedepsit sau certat. Daca reactia ta intarzie sa apara ori treci cu vederea poznele lui, cel mic nu va cunoaste niciodata limitele si nu va reusi sa faca diferenta intre ce este bine si ce este rau.
Poreclele si glumele pe seama mea ma frustreaza!
Chiar daca etichetele precum "uratule", "fricosule", "prostutule" ti se par amuzante, copilul se simte prost atunci cand il poreclesti ori cand razi pe seama boacanelor lui. Pe el nu il amuza, ci il frustreaza si ii afecteaza increderea si stima de sine!
Daca ma iubesti si ma imbratisezi, nu inseamna ca ma rasfeti!
Copilul tau are nevoie si se hraneste cu afectiunea ta si iti arata mereu acest lucru cand te ia de mana si vrea in bratele tale. Este modul prin care cel mic iti spune: "arata-mi ca ma iubesti, am nevoie sa simt asta, pentru a trece mai usor peste situatiile in care ma simt in pericol".
Nu sta mereu cu gura pe mine! La un moment dat, voi inceta sa te ascult!
Disciplinarea copilului nu inseamna reprosuri continue la adresa comportamentelor lui negative, care nu fac decat sa le accentueze si mai mult. In momentul in care este certat constant, incepe sa devina imun la mesajul disciplinar pe care incerci sa i-l transmiti si nici nu retine nimic esential din ele.
Ia-ma cu tine la cumparaturi! Cum vrei sa stiu, altfel, ce sunt banii si ce se face cu ei?
Copilul iti da frecvent semnale ca vrea sa mearga cu tine la cumparaturi, atunci cand cotrobaie prin sacose ori studiaza cu uimire banii. Este modul lui de a-ti spune ca este pregatit sa descopere universul cumparaturilor si valoarea banilor.
Nu ma mai certa in public! Este nepoliticos!
"Mami, ai nevoie sa citesti sau recitesti codul bunelor maniere, care spune ca nu este politicos sa ridici glasul si sa ma certi in public?", pare sa spuna copilul, stanjenit de martorii care au luat parte la mustruluiala pe care i-ai aplicat-o de fata cu ei.
Nu imi satisface toate poftele! Nu am nevoie de toate lucrurile pe care le cer!
"Stiu ca nu vrei sa imi lipseasca nimic si ca mi-ai oferi si luna de pe cer, daca ai putea, dar nu am nevoie de tot ce iti cer. Uneori, o fac ca sa-ti testez limitele sau pentru a-ti atrage atentia."
Ce alte sfaturi si mesaje crezi ca mai transmit copiii prin comportamentele si reactiile lor? Spune-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!