Recunostinta este una dintre calitatile pe care toti parintii spera sa le dezvolte in copii lor. Aceasta este insa rareori inascuta si poate fi necesar sa-l inveti chiar tu pe micutul sau sa fie recunoscator pentru ceea ce are.
Altruismul si recunostinta au nevoie de incurajarea constanta a parintilor pentru a se transforma din gesturi de politete in trasaturi de caracter.
Bebelusii sunt egoisti in mod natural, iar adolescentii pot parea si ei egoisti atunci cand isi dezvolta personalitatea. Eforturile unor parinti bine-intentionati dau insa roade pe termen lung de cele mai multe ori.
Un copil care creste intr-un camin unde invata sa multumeasca si sa fie recunoascator va aprecia mai tarziu sansele pe care i le-au oferit parinti si va fi mai fericit, spun sociologii. Dezvolta latura altruista a micutului tau si invata-l sa multumeasca in 7 pasi:
Invata copilul sa multumeasca atunci cand primeste un cadou
Mai ales in primii ani de viata, copii primesc cadouri de sarbatori si de ziua lui de la multe rude. Invata-l cum sa multumeasca atunci cand primeste un cadou, dar explica-i si importanta cuvantului scris.
Daca rudele care traiesc departe i-au trimis prin posta micutului tau un cadou, invata-l sa raspunda intotdeauna cu o scrisoare de multumire. Nu este nevoie sa astepti pana cand micutul tau invata sa scrie. Prescolarii pot crea un desen pe care il poti trimite tu prin posta. Nu insista la fel de mult si in cazul adolescentilor. Cand sunt preocupati de examene si scoala, un e-mail de multumire este suficient.
Explica-i generozitatea
Chiar daca vrei ca micutului tau sa nu-i lipseasca nimic, este necesar sa-l inveti si pe el sa ofere. Atunci cand primeste o jucarie noua, spune-i micutului tau sa aleaga una veche pe care sa o donezi unui orfan. Acelasi principiu poate fi valabil si pentru haine. In primii ani de viata, vei gasi intotdeauna un articol de imbracaminte care a ramas mic.
Invata-l sa-i ajute pe cei mai putin norocosi
Puterea exemplului este deosebit de important atunci cand vrei ca micutul tau sa fie recunoscator pentru ceea ce ii oferi si sa inteleaga ca exista multi copii mult mai putin norocosi.
Implica-l pe copil in activitati caritabile. Nu este nevoie sa vizitezi un orfelinat, primii pasi pot fi pur si simplu ajutarea unui vecin batran sa urce scarile.
Arata-i cum sa-si exprime recunoscator
Creeaza un ritual zilnic, in care il inveti pe micutul tau sa gaseasca cel putin un lucru pentru care este recunoscator. De la o nota mare, pana la un zambet din partea unui coleg de scoala sau o vizita din partea bunicilor.
Invatandu-l sa spuna "Multumesc" cel putin o data pe zi, micutul tau va intelege in timp importanta acestui gest simplu, care poate avea consecinte emotionale benefice.
Exerseaza refuzul
Lista de dorinte a micutului tau, mai ales dupa ce se uita la reclamele din timpul unui program pentru copii, poate fi uriasa. Unii parinti nu stiu insa cum sa spuna "nu" si ajung sa satisfaca aproape toate dorintele copilului. Atunci cand refuzi sa-i cumperi dulciuri bogate in zahar sau o jucarie de care nu are nevoie contribui la un mediu in care copilul va multumi atunci cand primeste un lucru pe care si-l doreste.
Foto: kidsunitedchildcare.com
Explica-i sacrificiul
Daca vrei sa cresti un copil care sa isi organizeze bine banii cand devine adult, invata-l de mic ca pentru unele lucruri este necesar sa faci sacrificii. Ajuta-l sa economiseasca o suma lunara din alocatia lui pentru o jucarie scumpa sau ofera-i un "credit" ce va fi platit de micut catre tine in rate lunare. Astfel va aprecia efortul necesar pentru a obtine ceea ce isi doreste si va fi recunoscator pentru ceea ce ii oferi.
Ai rabdare
Recunostinta nu este o calitate care se dezvolta usor. Unii copii nu reusesc sa invete cum sa multumeasca pentru ceea ce au pana la pubertate sau chiar adolescenta.
Daca perseverezi in eforturile tale, vei observa in timp rezultatele. Micutul tau care a invatat sa multumeasca si sa fie recunoascator va fi mai vesel si mai fericit ca adult decat un altul care o fost un copil egoist, ai carui parinti nu au facut niciun efort pentru a-l invata despre altruism.