De ce nu poate dormi copilul

/ / Modificat: 2013-06-25
De ce nu poate dormi copilul

Cauzele pentru care copilul nu poate dormi corespunzator in timpul noptii sunt destul de variate si difera in functie de o multime de factori: varsta, stare de sanatate, disciplina, educatie etc.

In momentul in care prichindelul refuza constant sa adoarma la ora stabilita in program, se trezeste frecvent pe parcursul noptii sau se zvarcoleste in incercarea de a-si gasi pozitia potrivita pentru somn, este important sa depistezi cauzele care-i perturba odihna nocturna si sa iei rapid masuri.

Somnul este foarte important in cresterea si dezvoltarea copilului mic. Specialistii sustin ca, la varste mici, prichindeii cresc cel mai mult in timpul noptii. Pe langa crestere, somnul are un impact puternic si asupra tonusului psihic. In momentul in care acesta este perturbat din diverse cauze, copilul are de suferit pe toate planurile.

  • fizic - fiind mai predispus la boli si afectiuni;
  • psihic - este obosit, molesit si lipsit de pofta de viata,
  • la scoala - ia note proaste, nu este atent la ore, nu se poate concentra la teme;
  • pe plan social - nu are pofta de joaca, se izoleaza de alti copii, este iritat etc.

Nu toate cauzele pentru care copiii de diverse varste au probleme cu somnul sunt grave. Unele dintre motivele pentru care copilul nu poate dormi noaptea sunt firesti sau fiziologice si fac parte din dezvoltarea lui.

Descopera principalele cauze sau motive pentru care copiii nu dorm bine noaptea!  

Copilul este nou-nascut sau bebelus

Trezirile nocturne frecvente ale unui nou-nascut sau bebelus de cateva luni sunt normale, intrucat acesta abia se adapteaza mediului extrauterin si nu are inca format ritmul circadian.

In primele 2-3 luni de viata, bebelusii dorm si se trezesc de foarte multe ori, atat pe timpul zilei, cat si al noptii.  

Nu are o rutina stabila de somn

Rutina de somn, formata din activitati speciale care il "anunta" ca este momentul sa adoarma la o anumita ora, este esentiala pentru formarea unui comportament de somn adecvat. Incepe sa aplici rutina de somn, formata din baita de seara, masaj, citit, intuneric si liniste in camera, inca de la varsta de 3-4 luni.

Daca ai grija sa o respecti in fiecare seara, in numai cateva luni, copilul va reusi sa adoarma singur si fara probleme la ora stabilita in program.

Tratamente medicamentoase

Exista tratamente medicamentoase care pot interfera cu somnul nocturn al copilului. Inainte de a incepe sa-ti faci griji pentru somnul haotic al micutului, consulta mai intai eticheta medicamentelor pe care le ia la momentul respectiv.

Exista medicamente, cum sunt cele de raceala, gripa, alergii sau suplimente alimentare - care au ca efect secundar starea de somnolenta sau, dimpotriva, il pot tine treaz toata noaptea.

De exemplu, suplimentele alimentare pentru intarirea sistemului imunitar au tendinta de a energiza organismul si de a perturba somnul, in special daca sunt luate seara.

Sufera de apnee de somn

Apneea de somn este o afectiune serioasa, care afecteaza respiratia copilului pe timpul noptii si ii poate afecta somnul. Desi este destul de rara la copii, apneea obstructiva de somn provoaca simptome precum sforait si intreruperi bruste de respiratie, care fractioneaza somnul. Se poate trata la medic, in functie de cauza care a declansat-o.

Suprasolicitarea fizica sau psihica

Programul supraincarcat al unui copil prescolar sau scolar poate determina aparitia epuizarii psihice si problemele cu somnul. Si suprasolicitarea fizica, in cazul unor antrenamente sportive solicitante, poate perturba serios odihna nocturna a micutului.

sfaturi_somn_copii

La varsta prescolara si scolara, copilul trebuie sa aiba un program echilibrat atat din punct de vedere al miscarii fizice, cat si al efortului intelectual. Pauzele sau relaxarea trebuie sa se regaseasca din plin in programul zilnic al copilului.

Cosmarurile si visele urate

Visele urate "bantuie" frecvent somnul linistit al prichindelului la varste mici, de 2-3 anisori. Este o etapa fireasca din dezvoltarea emotionala a copilului, dar care ii poate afecta serios somnul si odihna din timpul noptii.

Este important sa ii fii alaturi si sa il ajuti sa depaseasca aceste "obstacole" nocturne cu multa rabdare si perseverenta.  

Copilul tau a avut vreodata probleme cu somnul? care au fost cauzele? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Probleme somn copii Somn copii

Articole recomandate

Citeste si despre