Articol revizuit de Dr. Luana SAHIAN, Medicina Generala, Doctor in stiinte medicale, med consult & care
Miturile despre alimentatia copiilor nu inceteaza sa mai apara. Apar speculatii total gresite cu privire la ce are voie si ce nu sa manance un copil. Aceste neintelegeri conduc la efecte grave in sanatatea copilului – subnutritie, obezitate si deficiente grave de minerale si vitamine.
Copilul mic trebuie sa manace multa carne pentru a nu face anemie
Anemia este provocata de deficienta de fier din organism. Deficienta de fier este un risc foarte mare la copilul mic. Insa este fals ca are nevoie de foarte multa carne pentru a primi aportul necesar. El poate obtine fierul necesar si fara a consuma deloc carne.
Este adevarat ca el este cel mai bine absorbit din surse de carne, dar copiii pot procura doza necesara si din cereale integrale fortifiate cu fier, stafide, spanac, fasoale boabe, linte, oua sau peste.
Daca mananca putine legume, va avea deficiente de vitamine si minerale in organism
Este posibil ca micutului tau sa nu ii placa legumele. Sau sa agreeze doar o mica parte a lor si aceea sa fie consumata foarte rar. Atunci cand copiii refuza legumele ei se orienteaza mai mult spre gustul dulce al fructelor. Fructele pot substitui cu brio vitamine si minerale din legume. Iata cum:
- pepenele galben si caisele pot substitui morcovul;
- capsunile si portocalele inlocuiesc vitaminele si mineralele din spanac;
- banana este o alternativa buna pentru cartofi;
- citricele sunt eficiente in a compensa necesarul de vitamina C pe care il asigurau broccoli si legumele verzi.
Limiteaza consumul de grasimi pentru a preveni obezitatea
Nu doar grasimea este vinovata pentru aparitia obezitatii. Si in niciun caz nu este principalul responsabil pentru cresterea excesiva in greutate.
Daca ai un bebelus sau un copilas mic, atunci trebuie sa stii ca are nevoie de grasimi zilnice in proportie de 40% din totalul alimentelor pentru a-si dezvolta creierul si organismul. Dezvoltarea continua si rapida a creierului necesita un aport crescut de grasimi si de acizi grasi esentiali.
Grasimile sanatoase din alimente (acizi grasi nesaturati) au beneficii in dezvoltarea copiilor astfel:
- ajuta la productia de hormoni sexuali;
- contribuie la absorbtia vitaminelor;
- contribuie la sanatatea pielii;
- asigura o crestere armonioasa;
- ofera o senzatie de satietate rapida.
Lactatele inrautatesc simptomele racelii la copii
Nu este adevarat ca lactatele cresc cantitatea de mucus sau ca il ingroasa atunci cand copilul este racit sau gripat. Virusul este de vina pentru producerea cantitatii de mucus si nu are legatura cu ceea ce mananca. Asadar, daca este mare amator de lapte sau lactate ii poti da copilului sa le manance. Daca nu, le poti inlocui cu alte lichide si alimente.
Zaharul face copiii hiperactivi
A fost o vreme cand s-a considerat ca zaharul ar sta chiar la baza declansarii ADHD-ului la copii. Dar specialistii asigura ca nu exista dovezi sau date care sa ateste aceste zvonuri.
Alimentele care contin zahar si sunt date copilului mai contin adesea si cafeina (ciocolata, sucuri etc.), de aceea poate parea ca acesta este mai energic decat de obicei.
Laptele este esential pentru intarirea oaselor
Laptele este doar o sursa buna de calciu, la fel ca multe alte alimente. El este promovat in exces ca fiind un aliment minune pentru oase. Este util, dar nu crucial. In realitate, un copil care nu consuma deloc lapte poate avea un sistem osos la fel de puternic daca mananca:
- branza;
- iaurt;
- lapte de soia si sucuri de portocale cu adaos de calciu;
- broccoli;
- tofu;
- legume verzi etc.
Sucul potoleste mai bine setea
Copiii trebuie sa bea doar sucuri naturale. Acestea sunt bogate in substante nutritive, dar nu trebuie sa fie singurele bauturi pe care le bea atunci cand ii este sete. Sucurile naturale de fructe trebuie limitate in meniul lui deoarece contin foarte multe calorii. In plus, ele scad si pofta de mancare si afecteaza dantura sau sistemul digestiv din cauza zaharului.
Painea alba este lipsita de substante nutritive
Painea facuta din cereale integrale este cea mai buna alegere pentru consum. Ajuta la prevenirea constipatiei, bolilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale si diabetului zaharat. Dar asta nu inseamna ca painea alba este nociva. Daca alegi sortimente imbogatite cu fier, vitamina B, acid folic, tiamina, niacina si alte substante nutritive, ea poate fi la fel de sanatoasa.