Dezvoltarea unei imagini corporale sanatoase este esentiala atunci cand cresti un copil. Acest lucru il tine departe de unele dintre cele mai nocive tentatii si influente ale epocii: marimea 0 la haine sau atingerea siluetei perfecte ca oglinda a frumusetii si acceptarii sociale. Tentatiile sunt multe, depinde de tine sa il ajuti pe copil sa isi iubeasca propriul corp... asa cum este!
Chiar si papusile pentru copii sunt astfel realizate incat sa intruchipeze silueta perfecta sau sunt din ce in ce mai slabe de la o zi la alta. Micutii incep sa isi compare propria imagine cu ceea ce au in jur si vad si descopera ca forma si dimensiunile lor corporale nu se potrivesc cu ceea ce este promovat peste tot. Aceste sentimente de frustrare si complexe pot aparea inca de dinainte de a atinge varsta pubertatii.
Pentru incurajarea unei imagini corporale pozitive este esential sa il ajuti pe copil sa-si consolideze o stima de sine puternica si sa aiba incredere in el si in fortele proprii.
Ajuta-l pe copil sa aiba incredere in el!
Copiii care au incredere in ei sunt mai capabili si fac fata mai bine presiunilor exterioare cu privire la imaginea corporala.
-
asigura-l si spune-i mereu ca tie iti place felul in care arata;
-
incurajeaza-i si lauda-l de cate ori este dragut si se poarta frumos;
-
felicita-l de fiecare data cand are o reusita, dar spune-i ca il iubesti pentru ceea ce este, indiferent de reusite sau esecuri;
-
asculta mereu ce are de spus micutul tau si respecta-i opiniile;
-
petrece cat mai mult timp cu el, jucati-va si distrati-va impreuna;
-
stabileste limite si reguli si critica-l in mod constructiv;
-
invata-l sa fie responsabil etc.
Vorbeste cu el despre imaginea corporala!
Pe masura ce creste incearca sa vorbesti cu micutul tau despre ce inseamna imaginea corpotala, cat mai pe intelesul lui.
Poti introduce subiectul in discutie pornind de la un exemplu – un fotomodel din revista sau o imagine. Incearca sa orientezi discutia spre ideea ca nu este recomandat sa traiesti dupa un ideal, insa nu ii tine un soi de prelegere.
Se va plictisi rapid. De asemenea, asigura-l ca imaginile de la tv sau din reviste nu sunt reale si ca sunt "desenate" astfel incat sa arate asa.
Un bun start al discutiei ar putea fi acela in care vorbiti despre cum forma corpului afecteaza modul in care ii percepem pe cei de langa noi. Este un start bun si pentru discutia despre prejudecati sau discriminare pe baza aspectului.
Fii un exemplu in acest sens!
Este important ca micutul tau sa nu te auda tot timpul cum te vaiti ca ai cateva kilograme in plus, ca arati oribil sau, mai rau, sa ii spui chiar lui ca este "gras si urat si nu trebuie sa se mai indoape cu dulciuri". Nu faci decat sa ii deformezi imaginea de sine si corporala si sa il arunci in capcana tulburarilor alimentare, extrem de periculoase, chiar mortale.
Nu este bine sa transmiti mesaje negative acasa catre copilul tau fie ca este vorba de silueta sau de alta forma de comportament. Daca tii mereu un regim alimentar si iti exprimi constant nemultumirea pentru propriul trup, copiii ar putea urma exemplul tau pe masura ce cresc.
Semne care indicaca micutul este complexat de cum arata
Oricat de mult l-ai iubi si l-ai educa intr-un spirit cat mai deschis si mai modern, exista posibilitatea ca acesta sa dezvolte o imagine corporala deformata despre el. Cum iti dai seama?
-
evita sa se imbrace mai sumar (chiar si pe timp de vara);
-
vorbeste cu capul in jos in fata celorlalti;
-
e reticent in a lua parte la anumite activitati, cum ar fi inotul (in care trebuie sa stea in costum de baie);
-
se izoleaza, refuza sa se joace cu alti copii, prefera sa stea singur;
-
lipsa dorintei de a participa la evenimente sociale;
-
lipsa dorintei de a incerca experiente noi;
-
refuzul de a merge in vacante unde trebuie sa se imbrace in costum de baie sau cat mai sumar etc.
Ofera-i simpatia ta, arata-i ca intelegi cum se simte si ajuta-l sa depaseasca aceste complexe. Implica intreaga familie intr-un program sanatos de alimentatie si sport, aderati la activitati cat mai distractive, dar care presupun miscare fizica etc.
In cazul in care simti ca aceste probleme ii afecteaza foarte tare calitatea vietii, apeleaza la un psihoterapeut, inainte ca acesta sa cada prada anorexiei, bulimiei sau altor tulburari alimentare.