Este un caz foarte frecvent ca femeile sa se confrunte cu probleme de fertilitate dupa prima nastere, chiar daca nu au avut inainte alte afectiuni. Varsta, ovulatia neregulata sau stresul sunt doar cateva cauze ale infertilitatii femeilor.
Iata mai jos cateva cauze ale infertilitatii:
Ovulatia neregulata
Ovulatia neregulata este principala cauza a infetilitatii in randul femeilor aflate dupa prima sarcina. In cele mai multe cazuri, femeile raman insarcinate foarte greu. Femeile cu fertilitate scazuta au o sansa la douazeci de a ramane insarcinate.
Chiar daca la prima sarcina lucrurile au mers mai repede, dupa aceasta etapa lucrurile poti deveni din ce in ce mai dificile. Anumite schimbari in stilul de viata si in alimentatie pot rezolva problemele de fertilitate cauzate de ovulatii neregulate.
Varsta
Fertilitatea scade in mod dramatic dupa varsta de 35 de ani. Aceasta perioada este insa diferita de la femeie la femeie. Unul sau doi ani in plus pot avea consecinte importante asupra capacitatii de a concepe un copil.
Daca ai peste 35 de ani, este indicat sa mergi la un specialist, in special daca nu ramai insarcinata dupa 6 luni de incercari. Rata de succes a unui tratament este ridicata, insa varsta este un factor care nu te va lasa sa pierzi timpul.
Alte probleme de fertilitate
Chiar daca pana acum nu te-ai confruntat cu probleme de fertilitate, ceva s-a intamplat in organismul tau de la ultima sarcina si nu mai poti concepe la fel de usor. Daca intampini astfel de probleme este indicat sa iti reviziuiesti trecutul.
Gandeste-te daca la prima nastere au fost probleme sau complicatii care ar fi putut afecta fertilitatea. De asemenea, gandeste-te daca ai luat anumite medicamente care sa aiba si alte efecte secundare sau daca ti-ai schimbat stilul de viata.
Stresul este un alt factor pe care trebuie sa il iei in considerare atunci cand vrei sa concepi un copil. Stresul poate afecta in mod foarte grav capacitatea si sansele tale de a avea copii. Alergiile alimentare, candida sau o alimentatie nesanatoasa sunt alti factori care afecteaza fertilitatea.
Nu astepta pana este prea tarziu
Daca ai identificat problema, mergi la un medic specialist. Nu nega problemele pe care le ai, incearca sa gasesti in schimb solutii salvatoare. Nu vei obtine niciun avantaj daca amani lucrurile. Incearca sa ramai optimista. Daca ai reusit sa concepi un copil pana acum, sansele de a-l avea si pe cel de-al doilea sunt foarte mari.
Cum sa stimulezi fertilitatea
Relaxeaza-te. Stresul poate creste riscul de infertilitate, prin alterarea echilibrului hormonal. Daca vrei sa devii din nou mamica, incearca sa te relaxezi, sa iei suplimente de vitamina B sau sa faci yoga. De asemenea, pleaca intr-o scurta vacanta alaturi de partenerul tau.
Consuma alimente benefice pentru organism. Cele mai indicate alimente sunt cele care imbunatatesc capacitatea oganismului de a raspunde la insulina.
Sensibilitatea la insulina poate stimula hormonii masculini, ceea ce duce la incapacitatea de a concepe un copil. Redu cantitatea de carne rosie si grasimi saturate. Consuma mai multe legume si nuci.
Renunta la alaptat. Daca incerci sa concepi un alt copil, insa in continuare il alaptezi pe primul, este cazul sa renunti la acest lucru. Alaptatul micsoareaza fertilitatea.
Consuma lactate. Daca iti doresti inca un copil, incearca sa incorporezi in dieta ta si lactate cu un continut ridicat de grasimi. Aceste produse contin hormoni benefici pentru fertilitate.