Nasterea prematura ingrijoreaza foarte multe femei insarcinate care se tem ca si ele vor trece prin acest lucru. Nasterea prematura este problematica atat pentru mama cat si pentru fat, insa exista bebelusi nascuti chiar la 24 de saptamani care supravietuiesc datorita tehnologiei avansate din ziua de azi. Acesti bebelusi vor trebui tinuti mult timp in unitatile de terapie intensiva si pot avea probleme de sanatate pe termen lung.
Toti expertii sunt de acord ca nastrea prematura este riscanta si cu cat mai aproape de finalul sarcinii se va naste copilul tau, cu atat mai multe sanse va avea sa fie sanatos. Copiii nascuti intre 34 si 37 de saptamani nu au probleme majore, dar sunt mai expusi decat cei nascuti la termen.
Factori de risc
Femeile care nasc prematur o pot face din diferite cauze. Unele femei dau nastere inainte de termen din cauze medicale, de exemplu doctorul decide sa induca travaliul sau sa faca o operatie de cezariana din cauze medicale grave, ca preeclampsia severa sau pentru ca fatul s-a oprit din evolutie.
Cu toate acestea, nasterea inainte de termen se poate intampla spontan, daca ti se rupe apa sau ti se dilata cervixul fara sa ai contractii. O nastere prematura este considerata a fi cea inainte de 37 de saptamani.
Exista anumiti factori de risc care pot provoca nasterea prematura, dar este important de stiut ca se poate intampla ca tu sa ai o nastere normala chiar daca ai urmatoarele preconditii:
- Infectii vaginale si ale tractului urinar;
- Daca esti insarcinata cu gemeni, tripleti etc;
- Fumatul;
- Stresul;
- Consum de droguri: canabis, ecstasy sau cocaina;
- Daca esti victima violentei domestice;
- Anormalitati ale uterului;
- Interventii chirurgicale din trecut asupra crevixului;
- Avorturi facute in trecut;
- Pierderi ale sarcinii in trecut, in special intre 16 si 24 de saptamani;
- Nasterea/nasteri premature in trecut;
- Schimbatul partenerului in perioda dintre nasterea primilor doi copii;
- Markerii biologici din lichidul amniotic.
Este bine de stiut ca de cele mai multe ori cauzele nasterii inainte de termen sunt necunoscute. Este de asemenea foarte important sa stii si semnele unei nasteri premature si ce sa faci in cazul in care se intampla.
Semnele unei nasteri premature
- Scurgeri vaginale mai abundente.
- Schimbari ale tipului scurgerilor vaginale, daca devin mai apoase, vascoase sau sangerii (chiar si foarte putin sangerii).
- Sangerari vaginale.
- Dureri abdominale, crampe similare celor menstruale, sau mai mult de patru contractii intr-o ora (chiar daca sunt nedureroase).
- O crestere a presiunii in zona pelvisului (senzatia ca bebelusul tau impinge in jos).
- Durere in partea de jos a spatelui, in special daca nu ai mai avut dureri de spate inainte.
Aceste simptome pot fi confuze de multe ori, de exemplu, presiunea pelvica si durerea in partea de jos a spatelui pot aparea si intr-o sarcina normala, iar contractiile pot fi inofesive (de tipul Braxton Hicks). Este recomandat totusi sa-ti suni medicul imediat daca ai vreunul dintre semnele de mai sus inainte de saptamana 37.
Chiar daca ti se intampla in mijlocul noptii sa ai unul dintre simptomele enumerate, nu astepta pana dimineata sa te duci la spital. Doctorul iti va cere sa te duci la spital imediat. Nu conduce tu masina, roaga pe altcineva sau cheama o ambulanta.
Ce se va intampla la spital in cazul unei nasteri premature?
Cand vei ajunge la spital vei fi supusa unui examen vaginal pentru a verifica daca cervixul tau se scurteaza si se deschide. Ti se vor face si cateva teste pentru a depista eventualele infectii:
- Un test de urina;
- Un test al scurgerii vaginale;
- Un test al sangelui;
- Amniocenteza.
Ti se va oferi optinunea de a face un test vaginal cu ultrasunete pentru a vedea cat de lung este cervixul. Un cervix scurt indica faptul ca a inceput nasterea.
Daca doctorii nu sunt siguri daca esti sau nu in travaliu s-ar putea sa te trimita intr-o camera de asteptare pentru a te tine sub observatie.
Ei nu vor putea sa opreasca nasterea daca deja este avansata. Daca ai mai putin de 34 de saptamani s-ar putea totusi sa-ti faca o injectie pentru a intarzia nasterea putin, pana cand vei putea fi tranferata la un spital care are o unitate de terapie intensiva pentru nou-nascuti. Doctorii s-ar putea sa-ti mai administreze o injectie cu steroizi care ajuta plamanii bebelusului sa se dezvolte mai repede.
La ce sa te astepti in timpul nasterii
Nasterea prematura este un moment destul de emotionant pentru orice mama care trece prin asa ceva. S-ar putea sa te simti coplesita de situatie sau speriata pentru viata bebelusului tau. Roaga-l pe medicul tau sa-ti explice ce se intampla la fiecare pas.
Bataile inimii bebelusului vor fi monitorizate pe tot parcursul travaliului. Daca vrei ceva pentru durere, probabil iti va fi recomandata o anestezie epidurala.
Chiar daca este o nastere prematura, s-ar putea sa nu fie nevoie sa faci operatie de cezariana. Operatia cezariana va fi facuta daca medicul tau o considera necesara din cauza unei hemoragii puternice sau daca bebelusul pare sa aiba probleme.
Bebelusul tau nascut prematur
Daca bebelusul tau se naste inainte de 34 de saptamani, el va fi dus imediat la sectia de terapie intensiva. S-ar putea sa-l vezi doar pentru un moment inainte ca el sa fie dus acolo. Acest lucru s-ar putea sa te sperie initial. Doctorul tau iti va explica ce se intampla.
Poti sa iti vezi bebelusul cat de des doresti apoi. Vei simti probabil ca nu ai cum sa-l ajuti, dar acest lucru nu este adevarat. Poti sa ii schimbi scutecul, sa il mangaii si poti in unele cazuri chiar sa il tii in brate si sa il alaptezi. El are nevoie de atentia parintilor la fel de mult cum are nevoie de ingrijire medicala.
Un bebelus nascut intre 34-37 de saptamani s-ar putea sa nu aiba nevoie de niciun tratament medical si s-ar putea sa mearga direct in salon cu tine.