Numele de alint pe care il dai copilului tau ii poate influenta personalitatea si intreaga dezvoltare, dar mai ales felul in care este perceput de ceilalti, in grupurile sociale. Nu doar numele de botez al bebelusului isi pune amprenta asupra dezvoltarii sale, ci si diminutivele acestuia sau alinturile inspirate din el pot avea aceeasi influenta. Chiar daca numele de alint provine din dragostea imensa pentru el si este modul tau de a-i spune un altfel de "te iubesc", exista cazuri in care porecla aleasa nu este cea mai inspirata alegere.
Alintul sau porecla copilului este un nume pe care parintii fie il compun pornind de la numele de botez al micutului, fie il inventeaza pe loc, inspirati fiind de personalitatea si aspectul celui mic.
De obicei, aceste alinturi vin de la sine si nu necesita timp de gandire, iar incet-incet, intra in obiceiul tau de a-l striga asa. Pana sa iti dai seama, ajungi sa il strigi pe copil "bebe" sau "bubulina" chiar si la varsta de 15-18 ani, lucru care nu este tocmai recomandat.
Gandeste-te bine, inainte de a-ti alinta copilul, la implicatiile pe care apelativul ales le va avea asupra lui! Iata ce trebuie sa stii cand vine vorba de alegerea numelui de alint al copilului si modul in care ii influenteaza dezvoltarea!
Nume de copii si diminutivele lor frecvente
Exista o multime de nume de copii romanesti, si nu numai, care se preteaza la tot soiul de alinturi si diminutive, care mai de care mai bizare, amuzante sau chiar uratele. Iata cele mai frecvente dintre ele.
- Alexandru - Andu, Andutu, Xandru, Alex, Ali etc.;
- Andreea - Deea, Andre, An, Deuta, Duta;
- Stefan - Fane, Fanut, Fanel, Stef;
- Andrei - Ardei, Andi, Andreiutzu, Andisor, Andutu;
- Cristina - Crina, Cris, Tina;
- Catinca - Tinca, Cati, Tincuta;
- Ionut - Ion, Nelu, Nelutu, Ionica;
- Maria - Mariuca, Mari, Maricica;
- Mihai - Misu, Mita, Mihaita;
- Bogdan - Bobo, Bogdanel;
- Isabela - Isa, Bela, Beluta, Izzy;
- Luca - Lulu, Lucutu, Lucicu;
- Laura - Laurici, Laurel, Laur;
- Ana - Anuca, Anuta, Anus;
- Iulia - Iulia, Lulu, Iulica;
- Elena - Nuti, Nuta, Elenus, Elenuca;
- Sandra - Andra, Ada, Sanda, Sandrina;
- Gabriela - Gabi, Gabitzu, Bitzu, Gabitz.
Nume de alint frecvente pentru copii
Dincolo de diminutivarea numelui de botez, multi parinti opteaza pentru alinturi personalizate, in care ii dezmiarda pe copii, in special atunci cand sunt bebelusi.
Cu toate ca aceste alinturi apar la varste mici, multe dintre ele se pastreaza pe termen lung si ajung sa defineasca personalitatea copilului chiar si in adolescenta sau mai tarziu. Exista copii care raman cu apelativul sau alintul de bebelus pana la maturitate si chiar si atunci.
Este totusi ciudat sa auzi o persoana de 18, 25 sau 35 de ani ca inca este strigata "bebe", "bibi", "bondacel", "prichindel", "pici" sau cu alte apelative care nu-si mai gasesc locul.
Iata cele mai frecvente alinturi pe care le dau parintii bebelusilor si care ajung sa ii urmareasca toata viata:
- buburuza;
- galusca;
- gaza;
- piciulina;
- clontzonel;
- bobo;
- bebe;
- pitic;
- puisor;
- bibi;
- gogosica;
- grasunica;
- gogosel;
- fluturas;
- floricel;
- bondarel;
- puiut;
- brotacel;
- gargarita;
- papusica;
- gandacel;
- bondocel;
- aschiuta;
- purcelus;
- burtosel;
- soricel;
- bibilica;
- degetica;
- nasuc etc.
Lucruri de care sa tii cont in alegerea numelui de alint pentru copil?
Este foarte important ca atunci cand alegi numele de alint al micutului tau sa ai in vedere cateva lucruri esentiale, astfel incat modul in care il strigi sa nu ii afecteze dezvoltarea, increderea sau stima de sine.
Alege poreclele in functie de sex
Chiar daca Bondacel sau Gandacel poate fi strigat si un baietel si o fetita, este important sa alegi alintul in functie de sexul copilului - pentru baietei - bondacel, bubu, bebe, brotacel, gandacel etc., iar pentru fetite - gargarita, bubulina, buburuza etc.
Este un ajutor important pe care il dai micutului, la varste mici, in incercarea de a-si stabili identitatea sexuala si de a face diferenta intre sexe.
Identitatea sexuala incepe sa se contureze abia la varsta prescolara, iar alegerea unui nume de alint in functie de sex il ajuta sa inteleaga mai bine diferenta intre el si sexul opus.
Alege alinturi de suflet si nu te inspira din defectele copilului
Chiar daca, pentru tine, toate defectele micutului tau ti se par cele mai dragalase si frumoase, nu este indicat sa ii pui un nume de alint care sa-i scoata in evidenta aceste imperfectiuni.
De exemplu, daca micutul tau este mai grasut, nu este indicat sa fie strigat "purcelus", "grasun", daca are ochii mai mari si bucalati, nu este recomandat sa fie strigat "ochila" sau daca nasucul lui iese mai mult in evidenta sa il strigi "pinocchio" sau "nasos". Toate aceste apelative pot fi auzite si raspandite si in grupul lui de prieteni, la gradi sau la scoala si il pot marca negativ pe copil. Poate fi afectat de felul in care ceilalti il striga si stima lui de sine ar putea avea de suferit.
Alege un nume de alint dragalas si pozitiv
Indicat este sa optezi pentru un alint dragut, pozitiv si care sa vina din suflet, din dragostea pentru el.
Opteaza pentru alinturi care sa sune frumos si dulce, sa aiba o sonoritate placuta. In cazul in care copilasul este mai mare, te poti sfatui cu el si ii poti solicita parerea cu privire la ce alint i este mai pe plac sau in care se regaseste mai mult.
Este foarte important ca cel mic sa se regaseasca in felul in care il strigi, sa ii placa cum suna, sa fie melodios.
Nu insista sa il strigi pe un nume daca nu ii place!
In situatia in care micutul tau da semne ca numele de alint pe care i l-ai ales nu ii place sau ca refuza sa raspunda la el, schimba alintul. Este clar ca nu se regaseste in el sau ca ceva il deranjeaza in sonoritatea lui.
Incearca mai multe tipuri de alinturi, pana cand micutul tau aproba unul dintre ele si se regaseste in el.
- Foto: Freepik