Afectiuni frecvente asociate ADHD-ului la copii

/ / Modificat: 2024-11-14
Afectiuni frecvente asociate ADHD-ului la copii

ADHD-ul este o afectiune care poate fi si mai complicata de existenta unor alte afectiuni sau tulburari mentale asociate. Chiar si asa, boala este destul de greu de suportat de familie, insa si cu alte afectiuni implicate, calitatea vietii copilului este compromisa. Aceste afectiuni care coexista cu ADHD-ul pot fi moderate sau chiar mai severe decat tulburarea comportamentala in cauza.

ADHD-ul nu impiedica declansarea unor alte boli la cei care au aceasta afectiune, in sensul ca nu are efectul de a combate anumite boli prin simpla lui instalare. Iti vom prezenta acele afectiuni comune care coexista de regula cu tulburarea comportamentala si care sunt implicatiile pentru recuperarea copiilor!

Depresia

Studiile au demonstrat ca intre 10% si 30% dintre copiii cu ADHD sufera de depresie asociata acestei afectiuni. Pe acesti copii ii incearca diverse sentimente si trairi specifice afectiunii:

  • se simte mereu lasat pe dinafara (izolat);

  • are senzatia ca toate lucrurile rele i se intampla numai lui;

  • isi pierde interesul pentru activitati sau lucruri care ii faceau odinioara placere;

  • stima de sine a acestor copii este extrem de scazuta.

Simptomele specifice ADHD-ului pot determina schimbari in comportamentul copiilor care au tendinta de a-i enerva pe copiii din jurul lui. Acest lucru conduce la izolare sociala si la pronuntarea simptomelor depresive.

Aparitia depresiei in legatura cu ADHD-ul este prea des intalnita pentru a fi considerata o simpla coincidenta, spun specialistii. Parintii trebuie sa aiba mare grija ca micutul sa se simta acceptat si sa se descurce cat mai bine cu tulburarea pentru a evita aparitia depresiei.

Sindromul Tourette

Se pare ca influenta aparitiei acestui sindrom este mai mult inversa. In timp ce doar in 7% dintre cazuri Tourette apare ulterior declansarii ADHD-ului, in peste 60% Tourette-ul este declansat dupa aparitia ADHD.

Acesti copii manifesta anumite ticuri sau miscari spasmatice asupra carora nu au controlul. In cazuri foarte rare, sindromul Tourette se manifesta la copii si prin emiterea necontrolata a unor cuvinte sau sunete. In cazul lor, el este mai degraba fiziologic, bazat pe ticuri nervoase.

Asocierea acestor afectiuni poate face viata sociala a copilului extrem de dificila pentru ca reactiile lui poate speria sau indeparta colegii sau copiii din jurul lui.

Tulburarile de somn

Tulburarile de somn sunt frecvent asociate ADHD-ului. Cea mai comuna dintre ele este insomnia, fiind urmata de sindromul picioarelor nelinistite sau apneea de somn. Acestea pot agrava si mai mult simptomele ADHD si pot determina o stare de iritabilitate crescuta, fiind greu de comunicat si de lucrat cu un copil care este afectat atat de tulburarea de comportament, dar si de unele afectiuni ale somnului.

Tulburarea bipolara sau mania

Aproximativ 20% dintre bolanvii de ADHD pot dezvolta si tulburare bipolara asociata ADHD-ului. Ea implica schimbari bruste de dispozitie, contrastante prin episoade de depresie clinica.

Copiii cu ADHD pot manifesta schimbari de dispozitie aparute din senin si pot deveni bruc agresivi fara un factor specific care sa determine aceste porniri.

Mania apare in cazuri extrem de rare asociate cu ADHD-ul. Combinatia dintre acestea este extrem de periculoasa pentru un copil bolnav de ADHD, pentru ca face aproape imposibil ca el sa mai functioneze si sa aiba o viata cat de cat normala. Aparitia lor impreuna poate fi devastatoare pentru intreaga viata a unui astfel de copil.

Anxietate

O mare parte dintre copiii bolnavi de ADHD sufera de o tulburare de anxietate la un moment dat. Specialistii sustin ca procentul se incadreaza undeva la 30%. Ceea ce este dramatic este faptul ca ele sunt destul de greu de depistat la copii si sunt confundate adesea cu simptomele ADHD-ului, parintii esuand in a le descrie cu acuratete medicilor.

Copiii cu tulburari de anxietate isi fac griji continue in legatura cu aproape orice si par sa fie constant stresati. Copiii anxiosi pot suferi de insomnii si de probleme in a avea un somn de calitate. Altii, care sufera de anxietate severa, pot manifesta atacuri de panica care pot cauza ameteala sau un puls accentuat. De asemenea, dificultatile de respiratie sunt prezente adesea si pot manifesta constant senzatia ca sunt pe moarte sau ca decesul este iminent.

Sursa foto: freepik

Taguri Adhd copii Afectiuni asociate adhd copii Afectiuni frecvente copii

Articole recomandate

Citeste si despre