Blefarita este o afectiune a pleoapelor. O recunosti prin roseata si umflarea marginii pleoapelor. Aceasta afectiune este recurenta si este insotita adesea la copii de o alta afectiune frecventa numita urcior.
Ce este blefarita?
Blefarita este o afectiune care se caracterizeaza prin inflamatia pleoapelor, mai exact a marginii ciliare a lor, adica la baza genelor. Este de obicei o afectiune cronica si recidivanta. Orjeletul sau ulciorul este o afectiune secundara care apare adesea la cei care sufera de aceasta afectiune.
Care sunt cauzele?
In cele mai multe cazuri dermatita seboreica este vinovata pentru aparitia acestei afectiuni. De asemenea, infectiile bacteriale, productia in exces a glandei sebacee de la nivelul pleoapei sau combinatia acestora pot reprezenta cauza a afectiunii.
Care sunt simptomele blefaritei?
Daca micutul tau are aceasta afectiune, atunci poti observa urmatoatele semnalmente la nivelul pleoapelor:
-
roseata;
-
iritatie;
-
cruste mici, uscate si grase;
-
pleoapele par solzoase.
Daca apare o infectie secundara blefaritei, atunci pot aparea si alte simptome:
-
caderea unor gene;
-
se poate simti mancarime sau senzatie de usturime la baza pleopelor;
-
lacrimare.
Afectiuni conexe blefaritei
Blefaritia poate conduce la alte afectiuni precum:
-
chalazion;
-
ulcior.
Este o afectiune destul de suparatoare si inconfortabila, dar din fericire nu cauzeaza probleme de vedere.
Cum se trateaza blefarita?
Desi are adesea aparenta unei iritatii usoare a ochiului, copilul trebuie dus la medic. El iti va recomanda cele mai bune metode terapeutice, dar se va asigura si ca nu exista nicio infectie conexa care ar avea nevoie de ingrijiri speciale.
Oftalmologul pediatric ti-ar putea sugera:
-
comprese umede calde;
-
picaturi sau unguent cu antibiotic;
-
o rutina zilnica de a spala pleoapa.
Spalarea zilnica a pleoapelor se face cu apa calduta in care torni o solutie salina speciala, diluata cu sampon special pentru copii sau un produs special de curatare antibacterian care indeparteaza celulele moarte ale pielii, astfel incat porii sa stea deschisi, iar zona sa se poata vindeca.
Spalarea pleopelor copilului nu este dureroasa, dar poate fi destul de incomoda. Atunci cand il speli, fa-o delicat si pune-l sa fixeze privire in tavan cand ii cureti pleoapa inferioara si privirea in jos atunci cand ii cureti pleoapa superioara.
Este o boala care revine?
Da, din pacate blefarita este o afectiune care recidiveaza, fiind cronica. Insa nu exista o periodicitate anume cand acest lucru se intampla, ci poate aparea atunci cand copilul este bebelus si apoi disparea pana tarziu in copilarie sau chiar la maturitate. Cu o igiena adecvata si atenta, copilul poate reduce semnificativ recurenta blefaritei.