Parafimoza este o afectiune care apare la baietei si se caracterizeaza prin blocarea preputului in spatele glandului. Majoritatea nou-nascutilor se nasc cu un oarecare grad de fimoza. Parafimoza este cea mai severa complicatie a acesteia si este adesea cauzata de o decalotare fortata la copilul mic.
De la fimoza la parafimoza
Fimoza se caracterizeaza prin imposibilitatea retractarii preputului in spatele glandului penian la baieteii necircumscrisi. Cu alte cuvinte aceasta afectiune impiedica retragerea completa a preputului la baza glandului la baietei. Aproape toti copiii de sex masculin se nasc cu fimoza congenitala, o afectiune benigna care dispare pe masura ce copilul avanseaza in copilarie.
La majoritatea copiilor mici fimoza este una fiziologica si nu patologica, care sa puna probleme grave. O fimoza este vinovata de probleme locale ca neevacuarea secretiilor, stagnarea urinei sau posibila infectie. In caz de decalotaj fortat, o fimoza se poate transforma in parafimoza (strangularea bazei glandului printr-un inel preputial prea stramt). Parafimoza este o complicatie severa a fimozei dobandite sau patologice.
Care sunt cauzele?
Parafimoza apare atunci cand preputul masculin la copiii necircumscrisi sau partial cirmuscrisi este blocat in spatele glandului penisului. Se dezvolta astfel o congestie venoasa si limfatica, iar recalotarea este imposibila. La sugari si la copii mici parafimoza apare ca rezultat al autostimularii (masturbarii) sau al retractarii necorespunzatoare a preputului atunci cand parintii incearca sa curete zona. In urma decalotarii fortate la sugari sau la copii mici exista riscul sa se instaleze parafimoza.
Cum se manifesta parafimoza?
Acestea nu sunt numai semnalmente ale parafimozei, dar stau si la baza unor complicatii care pot fi foarte grave pentru sanatatea viitoare a copilului.
- impiedicarea recalotarii (preputul este imobilizat de umflatura intr-o pozitie de retractie partiala);
- gland umflat si dureros;
- disconfort la urinare;
- impiedicarea jetului urinar (picurarea si stropirea in urma urinarii).
Ce complicatii pot aparea?
Blocarea preputului duce la oprirea sau diminuarea circulatiei normale a sangelui la nivelul glandului, ceea ce poate avea consecinte grave. Obstructia urinara este una dintre cele mai grave. Insa daca afectiunea este diagnosticata tardiv sau lasata netratata se poate ajunge si la amputarea penisului. Aceasta se poate intampla pentru ca apar ulceratii ale glandului si preputului ce pot evolua spre necroze suprainfectate.
Cum se trateaza parafimoza?
Parafimoza este considerata o urgenta urologica si este important sa te prezinti cu copilul la medic. Initial, poti incerca sa aplici comprese reci sau gheata la nivelul glandului pentru a ameliora durerile si disconfortul. In plus, compresele reci pot ajuta si la reducerea edemului (umflaturii) local. Dupa cateva minute de la punerea compreselor, aplica o crema lubrifianta si incearca, cu blandete sa readuci preputul in pozitie normala.
Daca nici asa nu reusesti, atunci este important sa mergi de urgenta la pediatru, pentru a evita complicatiile. Medicul va face copilului o anestezie locala sau totala si va incerca impingerea si tractiunea preputului. Daca tractiunea manuala este imposibila, medicul va inciza inelul de strangulare a preputului. Este posibil ca acesta sa recurga la o metoda chirurgicala numita fimotomie. Este destul de rara in ziua de astazi, dar inca se mai practica. Medicii nu mai apeleaza la ea pentru ca are consecinte estetice si are tendinta de a recidiva frecvent.
Este important de retinut ca nu trebuie sa fortezi decalotarea penisului copilului in scopuri igienice sau estetice. Aceasta poate avea consecinte grave pe termen lung. Daca ai vreo suspiciune legata de aspectului penisului micutului tau, nu incerca sa o rezolvi singura. Cere sfatul medicului sau mergi cu el la urgenta!
Sursa foto: freepik