Sindromul de oboseala cronica la copii

/ / Modificat: 2011-12-16
Sindromul de oboseala cronica la copii

Sindromul de oboseala este una dintre cele mai controversate boli cronice, cercetata in continuare de specialisti. Oboseala care nu dispare dupa ce copilul se odihneste este unul dintre semnele acestui sindrom, ce nu este inteles deocamdata complet in lumea medicala.

Cauze

Cauzele exacte ale bolii nu sunt cunoscute, dar sindromul de oboseala cronica se manifesta mai des in urma unei infectii virale. Alti factori care pot cotibui la aparitia acestuia sunt anomaliile metabolice, alergiile, problemele neorologice, disfunctiile glandelor endocrine si tensiunea arteriala scazuta.

Simptome

Oboseala cronica manifestata timp de mai mult de sase luni, fara cauze medicale diagnosticate este asociata cu aceasta boala. Umflarea ganglionilor din zona gatului sau a axilei, durerile de cap si cele musculare neobisnuite si dificultatile de concentrare ii fac adesea pe medici sa puna acest diagnostic.


Foto: kemia.info

Tratament

Nu exista un tratament omologat impotriva sindromului de oboseala cronica, dar medicii recomanda mentinerea unui stil de viata cat mai activ. Exercitiile fizice regulate, mentinerea stresului sub control si o alimentatie sanatoasa sunt masurile ce pot fi luate pentru ameliorarea simptomelor bolii.

Efectele bolii asupra dezvoltarii copilului

Cel mai des primele simptome apar intre varsta de 11 si 15 ani, iar sindromul este intalnit intr-o proportie mai mare la fete. Parintii pot gasi explicatii pentru simptome ce variaza de la stres, pana la lene sau probleme la scoala.

Sindromul de oboseala cronica poate afecta puternic capacitatea de invatare a micutului tau, lucru ce se reflecta adesea in performantele scolare, chiar si cand copilul petrece mult timp invatand.

Nivelul mai scazut de energie, in combinatie cu scaderea puterii de concentrare, pot impinge copilul in apatie sau chiar in depresie.

Pentru a-ti ajuta micutul care manifesta simptomele acestei boli, incurajeaza-l sa mentina un jurnal. Documentul scris il poate ajuta sa gaseasca perioadele din zi cand are mai multa energie, iar activitatile fizice sau invatatul pot fi programate in functie de nevoile copilului.

Efectele acestei boli sunt mai grave in primul an si se amelioreaza in timp, insa micutul poate constata reaparitia simptomelor, chiar daca parea ca si-a revenit complet.

Taguri Oboseala cronica Stres Scoala Oboseala copii

Articole recomandate

Citeste si despre