- M-ar interesa mai multe informatii despre Sindromul Smith Magenis. Cum evolueaza boala la copii, care este tratamentul recomandat si ce repercusiuni poate avea in timp?
Raspuns:Sindromul Smith-Magenis (prescurtat SMS sau SMCR) este o boala genetica, determinata de deletii sau mutatii ale unor gene ale cromozomului 17; incidenta este de 1/25.000 de nasteri.
Sindromul Smith-Magenis (prescurtat SMS sau SMCR) este o boala genetica, determinata de deletii sau mutatii ale unor gene ale cromozomului 17; incidenta este de 1/25.000 de nasteri.
Sindromul Smith-Magenis este caracterizat prin:
Aceste tulburari sunt prezente in grade variabile la diferiti pacienti, unele putand chiar lipsi la anumite persoane cu acest sindrom. Astfel:
Peste 75% din persoanele cu SMS prezinta:
50-75% din indivizi cu SMS prezinta:
Modificari mai putin comune(prezente la mai putin de 50%):
Tratamentul in prezenta acestui sindrom depinde de la pacient la pacient si se adreseaza modificarilor prezente; consta in includerea copilului precoce in anumite programe de ingrijire si educare speciala, terapie comportamentala, training ocupational mai tarziu in viata, tratarea tulburarilor de vorbire, tulburarilor fizice, senzitive si de comportament.
De asemenea sunt necesare evaluari anuale ale starii de sanatate, cu monitorizarea in special a functiilor tiroidiene, profilului lipidic, aparatului reno-urinar, control oftamologic si ORL, investigatii pentru scolioza si evaluarea periodica a copilului cu monitorizarea dezvoltarii fizice si neuro-comportamentale.
In ciuda dificultatilor in ceea ce privesc tulburarile de comportament copiii si adultii cu SMS sunt foarte afectuosi, avand o personalitate antrenanta si mult potential neutilizat.
Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-
Detalii specialist