Imunoglobulinele

/ / Modificat: 2006-08-31
Imunoglobulinele





  

Imunoglobulinele (denumite si gamaglobuline sau globuline imune serice) sunt substante obtinute din plasma sanguina umana. Plasma, prelucrata de la donatori, contine anticorpi care protejeaza organismul impotriva bolilor. Cand se administreaza imunoglobuline, organismul utilizeaza anticorpi de la alti indivizi pentru a ajuta prevenirea bolilor.

Tipuri specifice de imunoglobuline sunt obtinute pentru protectia impotriva unor boli specifice, ca si hepatita, varicela sau rujeola.

Injectarea de imunoglobuline trebuie:

  • sa asigure protectia pe termen scurt sau sa reduca severitatea manifestarilor diferitelor boli

  • sa protejeze fatul in timpul sarcinii daca exista riscul pentru sensibilizare Rh

  • sa diminueze capacitatea sistemului imun de a ataca tesuturile organismului in unele cazuri de boli autoimune

  • sa ajute pacientii care au intampinat probleme in sinteza propriilor anticorpi sau care iau tratament pentru diferite tipuri de cancer (ca si leucemia); tratamentul pentru anumite forme de cancer poate determina blocarea (stoparea) sintezei de anticorpi, facand necesar tratamentul cu imunoglobuline.

    Trebuie administrate imunoglobuline daca s-a produs expunerea sau exista riscul expunerii la o boala infectioasa. Pentru anumite boli, ca si hepatita A, se pot administra imunoglobuline inainte de expunere, ca de exemplu inainte de a calatorii intr-o tara unde aceasta boala este endemica (des intalnita).

    Daca expunerea s-a produs, imunoglobulinele pot preveni sau atenua severitatea bolilor daca sunt administrate la scurt timp dupa expunere. Perioada de timp in care injectarea de imunoglobuline furnizeaza aceste beneficii, este limitata, de ordinul orelor sau zilelor, in functie de boala.

    Imunoglobulinele nu sunt vaccinuri. Protectia pe care o induc este de scurta durata, de obicei pentru cateva luni. Este totusi posibil sa fie contactata boala dupa ce imunoglobulinele au fost utilizate.

    Cand o femeie Rh-negativ e insarcinata cu un fat Rh-pozitiv (ceea ce este posibil cand tatal este Rh-pozitiv), sistemul imun al femeii gravide produce anticorpi care pot distruge sangele fatului. Raspunsul acestor anticorpi este denumit sensibilizare Rh si apare numai la fetii al caror sange este amestecat cu sangele mamei, aceasta putandu-se intampla in momentul nasterii.

    Pentru a preveni sensibilizarea Rh in timpul nasterii, este necesara injectarea de imunoglobuline Rh daca Rh-ul femeii insarcinate e negativ. Acestea se administreaza in timpul sarcinii si dupa nastere, pentru a proteja fatul unei viitoare sarcini.

    Purpura trombocitopenica idiopatica (PTI)

    Imunoglobulinele sunt uneori folosite pentru tratarea purpurei trombocitopenice idiopatice (PTI), boala imuna in care organismul ataca celulele responsabile de coagularea sangelui (plachetele sanguine), determinand sangerari usoare sau grave. Cauzele PTI sunt necunoscute (idiopatice).

    Indivizii cu aceasta boala pot prezenta echimoze (vanatai)  sau purpura (pete care nu dispar la apasare) neagra-albastra pe piele. Hemoragia interna la astfel de pacienti este o complicatie severa.

    Unele cazuri de PTI se pot vindeca de la sine si nu necesita tratament. In alte cazuri, tratamentul impune controlul sangerarilor. Medicatia steroida (ca si Prednisonul) poate fi necesara pentru supresia sistemului imun. In cazuri rare se recomanda splenectomia (scoaterea splinei).

    Sursa: Sfatulmedicului.ro

  • Articole recomandate

    Citeste si despre