Igiena intima se afla la granita dintre obiceiurile cotiene si slabiciunea pentru produse cosmeticede ultima generatie. O curatenie incorecta si superficiala la nivelul zonei genitale poate conduce la probleme reale de sanatate, precum infectii vaginale, cistite, iritatii si alte neplaceri specifice.
Ingrijirea intima corecta se poate realiza cu usurinta, fara costuri prea mari sau eforturi deosebite. Iata cateva reguli care sa te ajute in ritualul zilnic de intretinere a igienei corporale.
Elimina eficient mirosul neplacut
In mod normal, zona genitala nu emite mirosuri neplacute decat atunci cand nu este curatata zilnic sau exista o infectie vaginala netratata. Spalatul prea des, folosirea de geluri si substante parfumate (iritante) sau baile foarte fierbinti nu vor face decat sa afecteze tesutul delicat al organului sexual. Este suficient sa faci un dus o data pe zi, cu apa calduta, masand cu grija zona.
Foto: newsofbeauty.ru
Foloseste sapunul potrivit
Majoritatea gelurilor si sapunurilor clasice pentru igiena corporala au un PH de 5.5, pe cand cel al vaginului sanatos variaza de la 3.8 la 4.5. Pentru a nu afecta flora vaginala (iritatii, mancarimi, durere, miros, secretii anormale sau infectii), foloseste numai produse de igienta speciale pentru igiena intima, cu PH neutru si fara alte substante chimice periculoase.
Spala doar exteriorul vulvei
Vaginul detine abilitatea naturala de a se curata singur, de aceea nu este necesar si nici recomandat sa incerci sa-l speli introducand degete si sapun in interior. Concentreaza-te asupra vulvei, a labiilor si asupra zonei din jurul clitorisului.
Nu folosi bureti sau manusi
Buretii de baie si manusile pot cauza mici leziuni la suprafata pielii fine din zona genitala. Pentru o igienta corecta, nu ai nevoie decat de propria mana.
Nu indrepta jetul dusului direct catre vagin
Este important sa nu directionezi jetul dusului direct catre vagin, deoarece ai putea ajuta bacteriile din exterior sa ajunga inauntru. Lasa apa sa curga de sus in jos, astfel incat microorganismele sa fie "impinse" departe de intrarea in vagin.
Sterge-te cu un prosop moale si uscat
Prosopul pe care il folosesti dupa spalat trebuie sa fie moale si perfect uscat. Schimba-l o data la 2-3 zile si ai grija sa nu mai fie utilizat de altcineva.
Spala-te inainte si dupa fiecare contact sexual
Pentru a nu permite dezvoltarea infectiilor la nivel genital, este important ca tu si partenerul tau sa va igienizati organele genitale inainte si dupa contactul sexual.
Sexul in timpul menstruatiei este periculos
Pe langa faptul ca risti sa murdaresti mediul inconjurator, te-ai putea alege cu o infectie daca faci sex in timpul menstruatiei.
Igiena la menstruatie
Din motive lesne de inteles, igiena in zilele de menstruatie este foarte importanta. Spala-te in zona intima de 2 ori pe zi si schimba absorbantul o data la 4 ore pentru a nu permite bacteriilor sa se inmulteasca.
Tampoanele interne cresc riscul dezvoltarii unor infectii, astfel ca este recomandat sa le schimbi o data la 2-3 ore si sa nu dormi niciodata purtandu-le.
Poarta lenjerie intima din bumbac
Bumbacul permite pielii sa respire, de aceea este recomandat sa porti numai lejerie intima din acest material. Texturile sintetice favorizeaza transpiratia, asadar creeaza un mediu propice bacteriilor sa se dezvolte.
Dantela si alte materiale pretioase pot fi purtate din cand in cand, dar la ocaziile speciale.