Bolile comune la copii nu cuprind doar raceli si gripe sau varicela ori pojar, asa cum se crede. Este posibil ca, de-a lungul copilariei, cei mici sa se imbolnaveasca si de infectie cu rotavirus, conjunctivita, tuse convulsiva si alte boli, care, desi nu sunt atat de cunoscute, sunt frecvent intalnite in copilarie. Afla care sunt acestea si principalele lucruri pe care trebuie sa le stii despre ele!
Tusea convulsiva (magareasca)
Tusea convulsiva este una dintre cele mai grave boli intalnite la copiii mici, in special la sugari. Este un tip sever de tuse, care afecteaza respiratia copilului si care este destul de inconfortabila ca simptomatologie.
Boala este foarte periculoasa pentru bebelusi si nou-nascuti, care trebuie internati de urgenta in spital, pentru tratament medical de specialitate.
Se trateaza cu antibiotice, dar si cu alte medicamente adjuvante, care ajuta la ameliorarea simptomelor neplacute.
Cel mai bun mod de preventie este vaccinarea antipertussis, care adesea se face concomitent cu vaccinul antidifteric si antitetanic.
Bolile copilariei
Bolile copilariei sunt afectiuni infectioase, contagioase, cauzate adesea de virusuri (cu exceptia scarlatinei), care se manifesta intr-un mod eruptiv, pe piele, si se fac cel mai adesea la varste mici. Chiar daca in cazul unora dintre ele exista vaccinuri profilactice, nu toate sunt 100% eficiente.
Cele cauzate de virusuri nu pot fi tratate cu antibiotice, tratamentul constand in masuri medicale pentru ameliorarea simptomelor si multa odihna. Doar scarlatina se trateaza cu antibiotice.
Copilul trebuie sa stea in carantina, la domiciliu, in jur doua saptamani, in cazul fiecareia dintre aceste boli.
Conjunctivita
Conjunctivita este o afectiune inflamatorie a conjunctivei ochiului, care poate avea cauza virala, bacteriana, alergica etc.
Este una dintre cele mai des-intalnite boli in perioada copilariei. Cel mic se contamineaza adesea cu acest virus din apele piscinelor, din scoli sau gradinite etc. Din astfel de locuri il contracteaza pe maini, iar prin ducerea manutelor la ochi, ii contamineaza si declanseaza infectia.
Se manifesta prin inrosirea unuia sau ambilor ochi, lacrimare si senzatie de mancarime.
Formele usoare de conjunctivita virala sau alergica dispar de la sine si nu necesita tratament. Insa cele bacteriene necesita tratamente topice, cu picaturi cu antibiotic sau alte tratamente recomandate de medic.
Infectia cu rotavirus
Rotavirusul este una dintre principalele cauze ale diareei severe la bebelusi si copii mici. Infectia cu acest virus da nastere gastroenteritei, o boala care poate fi mortala printre sugari.
Principalele simptome ale bolii sunt diareea acuta si varsaturile severe, care determina deshidratarea rapida a copilului.
Prevenirea acestei afectiuni se face cu ajutorul unui vaccin profilactic, care exista pe piata, dar care nu intra in schema nationala de vaccinari obligatorii si gratuite. Este optional si se face doar la cererea parintilor, contra cost.
Raceala si gripa
Desi seamana intre ele si au cauze virale, raceala si gripa sunt doua afectiuni diferite. Prima este o forma mai usoara a celei de-a doua si se manifesta printr-un guturai usor, curgerea nasului, dureri de cap usoare, stare de moleseala etc. Simptomele se instaleaza treptat si dureaza cateva zile.
In schimb, gripa are un debut brusc si, cel mai adesea, cu febra, frisoane, dureri musculare, tuse persistenta etc. Daca este lasata sa evolueze de la sine, fara a se interveni prin masuri terapeutice, poate conduce la complicatii severe, cea mai des-intalnita fiind pneumonia.
Niciuna dintre aceste afectiuni nu se trateaza cu antibiotice. Tratamentul recomandat de medic si administrat in raceala si gripa consta in medicamente pentru ameliorarea simptomelor inconfortabile, odihna, consum crescut de lichide, comprese cu apa calduta etc.
Copilul tau ce boli spcifice copilariei a facut? Cum le-ai facut fata? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!