Multe dintre simptomele si starile prin care trece bebelusul de cand se naste si pana tarziu in copilarie sunt extrem de frecvente si nu intotdeauna periculoase. Sunt simptome comune ale unor afectiuni ale copiilor care necesita doar putina indemanare din partea ta pentru a le face fata.
Diareea la bebelusi si prichindei
Cu diareea te confrunti inca de cand se naste micutul tau pe timp nedefinit. Nu poti merge de fiecare data cand constati ca micutul tau are diaree la medic. Trebuie sa stii ca cele mai frecvente cauze ale acesteia sunt:
-
infectia;
-
intoxicatie alimentara;
-
consum excesiv de suc de fructe.
In primul rand trebuie sa tii copilul acasa si sa il hidratezi constant. Daca este maricel, trebuie sa eviti sa ii dai sa manance:
-
lactate;
-
alimente cu continut mare de fibre;
-
alimente grase.
Daca in 24 de ore starea acestuia nu se imbunatateste sau manifesta simptome asociate precum: febra, varsaturi, sange in voma sau dureri abdominale severe, cheama medicul.
Constipatia la copiii mici
In timp ce unii copii manifesta episoade dese de diaree, altii sufera de constipatie. Este un alt simptom des intalnit pe toata perioada copilariei. Fiecare copil este unic si are un scaun asociat felului in care mananca. Constipatia apare atunci cand scaunele micutului tau sunt foarte tari si sunt asociate cu dureri si greutate in a elimina fecalele.
Adaugarea mai multor lichide in dieta lui, precum si administrarea unei cantitati mici de suc de prune in ceai sau in apa pot fi remedii utile in tratarea acestei afectiuni la copii.
Cheama medicul daca micutul:
-
nu iese afara cateva zile la rand;
-
vomita;
-
dureri abdominale severe.
Iritatii ale pielii
Iritatiile de diverse feluri la nivelul pielii fac parte dintre afectiunile comune la copii.
De la simple eczeme, pana la urticarie, boli ale copilariei, dermatita de contact si pana la iritatii de la scutece, acestea se manifesta divers, insa majoritatea necesita aceleasi ingrijiri:
-
curatarea atenta a zonei;
-
evitarea alcoolului sau a altor creme (fara prescriptie medicala) in zona respectiva;
-
mentinerea uscata a zonei afectate etc.
Acestea trec in general de la sine, dar daca observi ca pustulele sau bubitele se inrautatesc sau suspectezi o boala a copilariei precum varicela, rujeola sau alta, atunci mergi la doctor pentru a diagnostica corect iritatia.
Afla cum sa recunosti diferite tipuri de iritati ale pielii in articolul "Afectiuni comune ale pielii la copii".
Febra la sugari si la copiii mici
Si febra este una dintre cele mai intalnite stari la copii. La nou-nascuti febra foarte mare poate fi semnul unei infectii serioase. De aceea, daca nou-nascutul are o febra peste 38 de grade Celsius atunci trebuie sa chemi de urgenta medicul.
Daca temperatura nu este foarte mare si este cauzata de o simpla raceala in cazul prichindeilor mai mari, atunci ai grija ca micutul sa:
-
fie bine hidratat oferindu-i din plin lichide;
-
sa ii faci bai caldute;
-
sa il imbraci in haine lejere.
Poti intreba un medic ce medicament ai putea folosi pentru a scadea febra.
Tusea la sugari si prichindei
Tusea la copii se manifesta in mai multe feluri: uscata, seaca, cu expectoratie etc. Cauzele acestora pot fi diferite:
-
simpla raceala;
-
astm;
-
tuse convulsiva;
-
pneumonie.
Umidificatorul de camera si consumul de lichide pot ameliora severitatea ei. Daca tusea este insotita de febra atunci este bine sa mergi la medic pentru a evita complicatiile la plamani si pentru a prescrie un tratament adecvat.
Dureri de burta
Durerile de burta se manifesta de-a lungul intregii copilarie, insa cauzele sunt variate in functie de varsta:
-
colici;
-
reflux gastroesofagal sau arsuri la stomac;
-
gaze intestinale;
-
indigestie;
-
virus etc.
Prichindeii carora li s-a introdus de curand alimente solide pot manifesta astfel de dureri in urma unui nou aliment testat.
Majoritatea durerilor de stomac nu prezinta riscuri si trec de la sine. Daca acestea sunt insotite de voma, diaree, febra atunci este bine sa consulti pediatrul.
Dureri de dinti
Durerile de gingii incep sa apara la bebelusi inca de pe la 6 luni, atunci cand dintii incep sa erupa. Acestea sunt insotite adesea de:
-
plansete;
-
febra;
-
stare letargica;
-
iritabilitate.
Da-i copilului obiecte tari pe care sa le mestece (jucarele speciale care ingheata la congelator). Fa-i si un usor masaj la gingii pentru a-i ameliora durerile.
Gaze intestinale la bebelusi si copii mici
Plansul, ragaielile si flatulenta sunt cele mai clare semne ale gazelor la copii. Acestea sunt adesea confundate cu colicile, insa nu sunt la fel.
Ele sunt cauzate de inghitirea aerului in timpul alaptarii sau al consumului de lichide ori de alimente. Alimentele bogate in fibre sau grase ori sucurile de fructe pot determina si ele aparitia acestora. Si miscarea copilului in timp ce mananca favorizeaza gazele.
Daca alaptezi copilul, incearca sa il hranesti usor, sa il tii in pozitia corecta la san pentru a evita patrunderea aerului si sa te asiguri ca regurgiteaza suficient dupa ce il hranesti.
Daca micutul tau e mai maricel atunci asigura-te ca sta linistit la masa si daca are gaze intestinale evita alimentele care favorizeaza aparitia lor.
Nasul infundat la sugari si copii mici
Este o problema frecventa a micutilor atunci cand sunt raciti. Atentie, a nu se folosi medicamente fara presciptie medicala la copii sub 4 ani pentru raceala si nici pentru nasuc infundat. Atat in cazul bebelusilor, cat si in cazul prichindeilor te poti folosi de cateva metode alternative medicamentelor propriu-zise pentru a-l ajuta pe copil sa respire mai usor:
-
solutie salina;
-
aspiratoare nazale;
-
seringa;
-
umidificatoare de camera sau vaporizatori;
-
culcarea copilului cu capul mai sus decat restul corpului etc.
Greata si varsaturi la copii
Bebelusii regurgiteaza adesea dupa ce mananaca, insa acestea sunt diferite de varsaturi. Trebuie urmarite simptomele asociate varsaturile pentru a depista cauzele. Diareea asociata cu voma poate semnala prezenta unui virus. Uneori aceasta semnaleaza o indigestie sau o intoxicatie alimentara.
Hidrateaza constant copilul, pentru ca pierderea fluidelor prin voma duce rapid la deshidratare. Ofera-i cantitati mici si dese de solutii electrolitice. Daca voma nu trece dupa cateva ore si este insotita de febra, apeleaza la medic.