Saptamana 13 de sarcina

/ / Modificat: 2018-01-18
Saptamana 13 de sarcina

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

In saptamana 13 de sarcina, in ciuda proportiilor mici, in uterul tau exista un copil complet format, care in lunile ce urmeaza va creste in dimensiuni si in greutate si va ajunge la termen la aproximativ 3000 grame.

Cat de mare este bebelusul in saptamana 13 de sarcina

In saptamana 13 de sarcina, bebelusul tau este cat o mandarina! Fatul are o lungime de circa 7,6 cm si o greutate de circa 20 de grame.

bebelus-burtica-mandarina

Sarcina la 13 saptamani: cum creste bebelusul tau

Fatul are deja toate organele formate si o parte din ele sunt deja functionale. Sistemul nervos, care va coordona activitatea bebelusului este acum in plina dezvoltare.

Daca ai putea sa tragi cu privirea in uterul tau, ai vedea acum un fat complet format. Capul fetal reprezinta o treime din tot corpul. Fata fatului are trasaturi umane, ochii si urechile sunt in pozitiile lor definitive, pleoapele sunt fuzionate pentru a proteja ochii inca imaturi (ele se vor deschide abia in saptamana 30), nasul si gura sunt complet formate.

saptamana 13 de sarcina

La nivelul craniului, membrelor si toracelui incepe acum procesul de osificare. Oasele, care au initial o structura cartilaginoasa, se vor intari pe parcursul sarcinii, calciul fiind foarte important in acest proces.

In saptamana 13 fatul se misca fervent, da din maini si din picioruse, isi poate indoi membrele de la genunchi si coate. Poate de asemenea sa stranga si sa deschida pumnul. Micutele sale amprente, unice de altfel, sunt deja formate. Pielea este transparenta si pare rosiatica din cauza vaselor de sange de sub ea.

Fatul poate acum sa inghita lichidul amniotic, ceea ce demonstreaza ca are dezvoltate anumite reflexe. Lichidul amniotic inghitit ajunge in stomac si se absoarbe in organism. Rinichii sunt functionali, filtreaza sangele si produc urina. Urina se elimina prin tractul urinar in lichidul amniotic. Tot acum se formeaza mugurii viitorilor dintisori si corzile vocale ale bebelusului tau.

Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 13 de sarcina?

Nu uita: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit - chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cate luni inseamna 13 saptamani de sarcina

Saptamana 13 de sarcina marcheaza finalul celei de-a 3-a luni , aceasta fiind ultima saptamana a primului trimestru.

Ce se intampla in corpul tau in saptamana 13 de sarcina

Este momentul sa sarbatoresti, ai trecut de primul trimestru. Esti acum in cel de-al doilea trimestru. Lunile din al doilea trimestru sunt considerate cele mai frumoase luni ale sarcinii. Poti sta acum un pic mai linistita, riscul de avort spontan scade spectaculos, iar greturile matinale probabil au disparut.

In curand abdomenul tau va fi suficient de mare pentru a atrage atentia si tu va trebui sa spui tuturor faptul ca esti insarcinata. Multe femei asteapta pana la sfarsitul primului trimestru pentru a anunta sarcina. Acum riscul de pierdere a sarcinii s-a redus simtitor si burtica incepe sa se vada. Poate ca nu ai inca nevoie sa porti haine speciale pentru gravide, dar s-ar putea sa simti nevoia de haine mai lejere, care sa nu te stranga pe nicaieri.

Simptome frecvente la 13 saptamani de sarcina

Nivelul tau de energie atinge cote inalte si te poti simti tonica si fericita. Anumite vene ale tale ar putea deveni mai vizibile, din pricina cresterii fluxului sangvin.

Desi pana la nastere mai sunt multe luni, sanii deja au inceput sa produca colostrul sau primul lapte, un lichid foarte bogat in nutrienti, care va hrani copilul in primele zile dupa nastere.

Multe cupluri au observat de asemenea o crestere a libidoului in aceasta perioada, stare care continua in tot trimestrul al doilea, si care se datoreaza scaderii greturilor matinale si cresterii energiei mamei. Activitatea sexuala este permisa in sarcina daca nu exista probleme. Cel mai bine este sa intrebi doctorul despre acest aspect insa, ca sa iti faci o idee, iata care sunt situatiile in care ar trebui sa nu existe activitate sexuala:

  • Daca ai antecedente de avort spontan;
  • Daca ai antecedente de nastere prematura sau travaliu prematur;
  • Daca ai risc de nastere prematura;
  • Suferi de placenta previa sau placenta ta este pozitionata foarte jos;
  • Ai scurgeri vaginale sau sangerari inexplicabile;
  • Tu sau partenerul tau aveti o boala cu transmitere sexuala;
  • Cervixul tau este dilatat.

Alimentatia mamei in alaptare. Mancam pentru doi?!

Femeia insarcinata are nevoie doar de 300 Kcal/zi in plus fata de dieta anterioara. Aceste calorii se gasesc in doua cani si jumatate de lapte degresat sau intr-un sandvis cu ton.

Important este ca pe timpul sarcinii sa mananci sanatos: renunta la fast food, bea sucuri naturale in locul celor carbogazoase, mananca paine integrala etc.

In plus, acest numar de kilo-calorii (300) nu trebuie sa fie strict, el putand varia daca medicul este multumit de cresterea in greutate, daca se fac exercitii regulate saptamanal si daca se respecta o dieta sanatoasa.

Care dintre nutrienti sunt mai importanti acum?

Proteinele, fierul si calciul sunt cei trei nutrienti cheie care te tin pe tine sanatoasa si in acelasi timp ajuta la dezvoltarea copilului tau.

Proteinele

Necesarul zilnic: 71 de grame.

Sursele cele mai bune sunt: carnea slaba, ouale, produsele lactate, nucile, fasolea, produsele din soia. Proteinele ar trebui consumate la toate cele trei mese principale. (De asemenea, pestele este o buna sursa de proteine, dar, datorita riscului de contaminare cu mercur, trebuie sa fii atenta ce fel de peste si in ce cantitate consumi. Potrivit specialistilor, femeile insarcinate n-ar trebui sa manance mai multe de 340 de grame pe saptamana - sunt unii specialisti care recomanda chiar mai putin decat atat. Asta inseamna cam doua portii normale de ton light de exemplu, sau o portie si jumatate de friptura de peste sau file. Cu alte cuvinte, cam doua portii de peste pe saptamana).

Fierul

Pentru a reduce riscul de aparitie a anemiei de sarcina, trebuie sa consumi circa 27 mg de fier pe zi. Anemia feripriva este una dintre problemele cel mai frecvent intalnite la femeile insarcinate. Fierul din produsele de origine animala (fierul hem) se absoarbe mai usor decat fierul din plante (fierul non-hem). Cea mai buna sursa de fier este carnea rosie slaba. Daca esti vegetariana sau nu poti digera carnea, poti sa iti procuri fierul din verdeturi si legume ca spanacul sau lintea.

Este totusi dificil sa iti procuri tot necesarul de fier din aceste surse, asa ca probabil medicul iti va prescrie un supliment pe baza de fier (Sugestie: Vitamina C mareste gradul de absorbtie a fierului non-hem, asa ca, atunci cand consumi alimente bogate in acest tip de fier, poti sa mananci si alimente bogate in vitamina C: citrice, capsuni, ardei gras, sau poti sa reduci cantitatea de supliment de fier prin asocierea cu un pahar de suc de portocale).

Calciul

Patru portii de produse lactate pe zi te vor ajuta sa iti procuri 1000 mg calciu (1300 mg calciu daca ai sub 18 ani), de care ai nevoie zilnic. Copilul tau are nevoie de calciu pentru formarea oaselor si a dintilor. Daca nu consumi suficiente alimente bogate in calciu, copilul va lua cantitatea de care are nevoie din organismul tau, ceea ce va duce la scaderea cantitatii de calciu stocata in oasele tale.

Citeste mai multe despre dozarea calciului in sarcina.

Daca iau deja vitamine trebuie sa fiu atenta cu alimentele pe care le consum?

Da! In timp ce vitaminele luate prenatal te ajuta la completarea anumitor lipsuri din dieta ta, ele nu inlocuiesc o hrana sanatoasa. In primul rand, vitaminele nu aduc necesarul zilnic de calciu de care ai nevoie in momentul de fata. De asemenea, este important sa mananci fructe si legume in special pentru aportul lor de fibre, importante pentru digestie si pentru evitarea constipatiei, o problema frecventa a femeilor insarcinate.

De fapt, daca esti o femeie sanatoasa cu o dieta echilibrata si fara factori de risc cunoscuti, o parte dintre specialisti considera ca nu este necesar un supliment de multivitamine. Oricum, toti specialistii recomanda suplimente de acid folic inainte de conceptie si in timpul primului trimestru, iar multi spun ca este necesar suplimentul de fier in timpul ultimelor doua trimestre.

Pe de alta parte, multi specialisti recomanda folosirea multivitaminelor din momentul in care te decizi sa ramai insarcinata si pe parcursul sarcinii.

Recomandari pe aceeasi tema

Gustari sanatoase pentru gravide

Cat de mare este bebelusul in comparatie cu un fruct?

10 alimente care pot cauza avortul

Trucuri pentru o sarcina sanatoasa

Omega 3 in sarcina - care sunt benefice si care nu?

Analize si investigatii in saptamana 13 de sarcina

Saptamana aceasta inca poti face testul de screening de trimestrul I pentru anomalii cromozomiale. Acest test presupune recoltarea de sange de la mama si evaluarea a doua substante si o ecografie pentru determinarea translucentei nucale (zona din spatele capului fatului plina cu lichid). Datele obtinute precizeaza gradul de risc al fatului pentru anumite anomalii genetice si pot ghida mama spre a face biopsie de vilozitati coriale sau amniocenteza. Tot in aceasta perioada se poate face biopsia de vilozitati coriale.

De asemenea, acum se poate face si ecografia morfologica de primul trimestru prin care medicul evalueaza amanuntit dezvoltarea organelor si a sistemelor fatului.

Se poate vedea dezvoltarea creierului, se evidentiaza plexurile coroide, ventriculii cerebrali, se masoara diametrul biparietal, circumferinta craniana. La fata se pot identifica osul nazal, orbitele si cristalinele.

Se vad plamanii, se masoara frecventa cardiaca, se incearca identificarea diafragmului, se vizualizeaza stomacul, vezica urinara si intestinele. Totodata, se mai analizeaza membrele fetale: mainile si picioarele.

Acum, medicul ecografist poate incerca sa precizeze si sexul copilului.

In plus, se poate vedea cum copilul se misca, inchide mana si o strange, sau cum da din picioare. Se poate evalua coloana vertebrala pe toata lungimea ei, se pot vedea costele. Se masoara femurul (osul coapsei), precum si alte oase. Se evalueaza curgerea sangelui in diferite vase fetale si ale mamei.

Ce sa faci in saptamana 13 de sarcina

Impartaseste-ti parerea despre cresterea si educarea copilului cu partenerul tau. Ca sa incepeti aceasta conversatie puteti sa incercati un exercitiu inventiv: Scrieti fiecare dintre voi doua liste: una sa fie intitulata: "Mama mea intotdeauna...", iar cealalta "Mama mea niciodata...", apoi faceti la fel cu "Tatal meu intotdeauna... ", "Tatal meu niciodata...".

Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 13 de sarcina

Cand ati terminat listele, discutati si decideti pe care dintre comportamente vreti sa le folositi si pe care doriti sa le schimbati in ceea ce priveste cresterea copilului vostru.

Saptamana 12 de sarcina | Saptamana 14 de sarcina

Taguri Vitamine sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre