Activitati zilnice de invatare pentru copilul tau

| | Actualizat: 2012-02-13 17:38:01

Exista cateva activitati pe care fiecare copil trebuie sa le faca zi de zi pentru educatia si dezvoltarea lui - joaca, citit, comunicare, plimbari etc. Este important sa il incurajezi sa se implice in aceste activitati si sa te asiguri ca fac parte din rutina lui zilnica inca de cand este micut, pentru a capata obiceiuri sanatoase in copilaria tarzie, dar si la maturitate.

 

Activitati casnice

Implicarea copilului in activitati uzuale in familie sau in treburi casnice are o valoare incontestabila in dezvoltarea lui.

Copilul poate invata multe despre fizica sau chimie atunci cand te ajuta la gatit, asa cum poate deprinde misterele calculelor matematice numarand ingredientele pentru prajitura sau jucariile care trebuie puse la loc in cosul lor.

Curatenia din casa, stersul prafului, precum si mersul cu voi la cumparaturi sunt lectii importante in educatia si invatarea copilului.

Ajuta copilul sa descopere lucruri noi, implicandu-l in fiecare zi in planurile voastre si in activitatile cotidiene.

Conversatii

In fiecare zi, in programul tau si al copilului, trebuie sa va sincronizati o jumatate de ora in care sa stati de vorba, fara a va juca sau face altceva in acel timp.

Este momentul vostru, in care copilul isi poate spune pasurile, grijile sau preocuparile si iti poate cere sfatul.

Daca reusesti sa il inveti de mic sa aiba aceste momente de "confesiuni", copilul va dobandi mai usor incredere in tine, te va minti mai putin si vei fi prima persoana la care va apela cand are nevoie de ajutor.

Plimbari

Fie ca sunt facute pe jos, in parc sau prin oras, ori ca sunt in masina personala a familiei, plimbarile ii ofera ocazia copilului sa exploreze si sa invete o multime de lucruri.

In timpul plimbarilor, micutul retine cel mai bine regulile rutiere, invata sa numere prin calcularea numarului de masini dintr-o parcare sau invata sa citeasca, recunoscand litere de pe numerele de inmatriculare ale masinilor, citind sloganurile de pe panouri etc.

Plimbarile in aer liber, in parc sau la munte, se dovedesc cea mai buna lectie de biologie, dar si de geografie sau zoologie. Copilul invata lucruri diferite de fiecare data cand iese din casa.

Cumparaturi

Cumparaturile impreuna cu copilul sunt o activitate aparte si o sursa importanta de invatare pentru el.

Pe langa faptul ca este o ocazie unica de a invata cum sa se descurce cu banii, la ce sunt ei folositi si care este valoarea reala a lucrurilor, cumparaturile sunt si o ocazie importanta de a-i explica cum stau lucrurile cu economiile si planificarea cheltuielilor.

Joaca

Joaca nu trebuie sa lipseasca din rutina zilnica a copilului. Are nevoie atat de jocuri individuale, cat si de grup, cu alti copii, sau alaturi de tine. Fiecare dintre cele 3 categorii de joaca ofera micutului lectii educative importante.

Joaca individuala il provoaca sa gandeasca si sa descopere singur solutii la probleme, cea alaturi de alti copii il invata spiritul de echipa si bunele maniere - sa isi astepte randul, sa imparta lucruri, sa coopereze etc. - iar momentele de joaca cu tine sunt esentiale pentru ca te ajuta sa petreci momente de calitate impreuna cu el si sa va apropiati mai mult unul de celalalt.

Lectura

Cititul este la fel de important ca multe alte activitati educative.

Obisnuieste-l pe copil sa aiba program zilnic de citit povesti si discutati mereu pe marginea cartilor si a universului minunat pe care il creeaza, astfel incat sa ii insufli placerea si bucuria de a citi.

Citeste si despre