Copilul tau a implinit 3 ani, ceea ce inseamna ca este timpul pentru bilantul anual al starii de sanatate, al cresterii si dezvoltarii lui. Desi cand era mai micut controalele regulate erau ceva mai dese, pe masura ce creste acestea incep sa se rareasca. Pediatrul il va chema la controlul de rutina o data la 6 luni sau 1 an, in functie de particularitatile starii de sanatate. Iata la ce sa te astepti la controlul de la varsta de 3 ani si care sunt intrebarile la care trebuie sa fii pregatita sa raspunzi medicului!
Controlul medical al copilului la varsta de 3 ani, la ce sa te astepti?
Pregateste prescolarul din timp pentru vizita la pediatru, mai ales daca stii ca are frica de medic si de spitale. Explica-i ce se intampla acolo, ce ii va face medicul si ce va vorbi cu el, pentru a sti la ce sa se astepte de la aceasta vizita medicala.
Daca te intreaba cu privire la ace sau injectii, nu ii spune ca nu le va face. Nu poti sti sigur inainte de a merge la medic daca va avea sau nu nevoie de recoltari sau imunizari si nu este indicat sa il minti. Asigura-l ca acestea vor fi facute doar in caz de nevoie, ceea ce este putin probabil daca are toate vaccinurile la zi si nu sufera de vreo afectiune, dar ca vei fi langa el atunci cand se va intampla si ca va trece cu bine peste.
In momentul in care intri cu copilul in cabinetul pediatrului, acesta ii va face un mic examen fizic si ii va masura si inregistra functiile vitale:
- pulsul si tensiunea arteriala;
- parametrii de crestere: inaltime si greutate;
- functiile respiratorii si ascultarea plamanilor cu stetoscopul.
Examenul clinic de rutina al copilului continua cu:
- inspectia (observarea mersului, a conformatiei corporale, a igienei personale etc.);
- palparea abdomenului pentru determinarea eventualelor leziuni, ganglioni sau dureri la nivelul unor organe;
- percutia (ciocanirea unor parti ale corpului cu mainile pentru a aprecia sonoritatea, care poate indica prezenta unor lichide sau aer in cavitatea abdominala sau in cazul unor organe).
In continuare, pediatrul va verifica fisa medicala a copilului pentru a vedea daca exista imunizari pe care le-a ratat. Copilul va fi supus analizelor de sange sau urina doar in cazul in care exista suspiciuni medicale care sa justifice aceasta masura (simptome de infectii, anemie, intoxicatie, alergii etc.).
Medicul va purta o conversatie simpla cu prichindelul pentru a-i evalua auzul si vorbirea, in vederea depistarii deficientelor sau intarzierilor de limbaj.
Intrebari pe care ti le poate pune pediatrul despre copil
Pe baza rezultatelor si valorilor inregistrate in urma masurarii functiilor vitale si a fisei medicale a copilului, pediatrul iti va adresa o serie de intrebari cu privire la schimbarile din rutina zilnica sau la posibilele simptome pe care cel mic le-ar putea manifesta. Intrebarile fac parte din anamneza, a doua parte a examenului clinic.
Unele dintre cele mai frecvente intrebari care ti se pot pune despre starea si evolutia copilului pana la varsta de 3 anisori sunt:
- Are probleme cu somnul? Cate oare doarme pe noapte?
- Este stangaci sau dreptaci?
- Ce ii place sa manance si in ce consta meniul lui obisnuit?
- Ii place sa se joace cu alti copii sau prefera jocul individual?
- A fost anul acesta la dentist?
- Ce jocuri ii plac?
- Este agresiv sau prezinta comportamente particulare care merita mentionate?
In urma raspunsurilor furnizate la astfel de intrebari, medicul incearca sa afle daca exista motive de ingrijorare in cresterea si dezvoltarea prichindelului. Tot pe baza acestor informatii, medicul ii poate face trimiteri catre diversi specialisti, pentru mai multe investigatii, dar isi da seama si daca se dezvolta normal pentru varsta lui.
Daca ai vreo nelamurire cu privire la ingrijirea sau cresterea copilului de 3 ani sau ai nevoie de un sfat, nu ezita sa intrebi pediatrul in cadrul acestei vizite medicale.
Pentru tine cum a fost experienta vizitei medicale a copilului de la varsta de 3 ani? Cum s-a purtat copilul in timpul consultatiei? Spune-ne povestea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!