Tu si partenerul tau v-ati decis sa aveti un copil. Foarte bine, insa nu va grabiti, mai asteptati o luna sau doua, pentru a va da ocazia sa pregatiti o sarcina sanatoasa si, in consecinta, venirea pe lume a unui bebelus sanatos.
Ia acid folic
Chiar daca ai o dieta destul de echilibrata, este dificil sa-ti procuri nutrientii necesari numai din mancare. 0,4 mg de acid folic pe zi, cu cel putin o luna inainte de sarcina, poate scadea cu mult sansele sa nasti un bebelusi cu malformatii de tub neural, cum ar fi Spina Bifida.
Acidul folic il poti gasi in mai toate multivitaminele din farmacii, insa ai grija la dozele pe care le iei si la cantitatile de vitamina A pe care le contin (vitamina A in cantitati extrem de mari poate produce malformatii la fat).
Renunta la petreceri
Renunta la alcool si la fumat cu cateva luni inainte pentru ca este posibil ca acestea sa ramana pentru mai mult timp in organism. Multe studii au aratat ca fumatul in timpul sarcinii poate duce la avort spontan, nastere prematura sau greutate mica la nastere. Pe de alta parte, tutunul poate da infertilitate temporara, cat si scaderea calitatii spermei partenerului, daca si acesta fumeza.
Renunta la ceasca de cafea bauta in fiecare zi
Unele studii spun ca prea multa cofeina ingerata poate reduce capacitatea de absorbtie a fierului in organism, de care vei avea mare nevoie in timpul sarcinii. Lipsa fierului poate duce la avort spontan, asa ca cel mai bine este sa renunti la cafea, ceaiuri ce contin cofeina si cola pe perioada sarcinii.
Poti schimba cafeaua, treptat, cu una decofeinizata sau, daca iti este prea greu sa renunti la ea, poti consuma maxim o ceasca pe zi.
Controleaza-ti greutatea
Normoponderalelor le este mult mai usor sa ramana insarcinate. Nu este de mirare pentru ca s-a demonstrat ca la un indice de masa corporala (IMC normal este de 20-30) crescut sau scazut au aparut probleme de fertilitate. De aceea, pentru o sarcina sanatoasa este nevoie sa ajungi la o greutate apropiata de cea ideala.
Citeste si Fertilitatea, afectata de greutate?
Aprovizioneaza-ti frigiderul cu mancare sanatoasa
Inca nu este nevoie sa mananci pentru doi, insa alegerea alimentelor este importanta si inainte de sarcina.
Incerca sa mananci cat mai multe legume proaspete, cereale si alimente bogate in calciu, precum laptele,branza si iaurtul.
Daca iti place foarte mult pestele, ai grija la cantitatile pe care le mananci. Cu toate ca pestele este o sursa importanta de proteine, unele specii de peste pot contine cantitati toxice de mercur care pot afecta dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului tau. Pentru ca mercurul se elimina foarte greu din organism, este bine sa nu consumam anumita carne de peste care ne poate pune in pericol sarcina.
Afla mai multe despre Dieta pentru fertilitate. Alimente necesare in preconceptie.
Creeaza-ti si respecta un program de exercitii fizice
Incepe sa urmezi un plan de fitness acum pentru a-ti forma un corp sanatos, pregatit pentru sarcina. In plus, efortul fizic este un mod excelent de a inlatura o parte din stresul care poate interveni o data cu incercarea de a ramane insarcinata.
Un program sanatos de exercitii include 60 de minute de activitati cum ar fi: mersul pe jos, mersul pe bicicleta sau antrenamentul cu greutati, in cea mai mare parte a zilelor saptamanii. Pentru cresterea mobilitatii, adauga exercitii zilnice ca streching sau yoga si vei obtine un program de fitness foarte bine echilibrat.
O data ce ai ramas insarcinata, tine minte ca este bine – chiar recomandat – sa continui exercitiile. Daca viziunea ta asupra antrenamentului consta in butonarea telecomenzii, va trebui sa tinzi usor spre exercitii fizice de rutina. Incepe cu ceva lejer, cum ar fi mersul pe jos 10 pana la 20 de minute pe zi. Creste intensitatea exercitiilor zilnice alegand urcatul scarilor, in locul liftului, si parcandu-ti masina la cateva strazi de locul unde lucrezi.
Fa o vizita la dentist
Cand te pregatesti pentru a avea un copil, nu uita de sanatatea ta orala. Unele studii sugereza ca boala periodontala, o infectie bacteriana care afecteaza gingiile si oasele ce sustin dintii, poate duce la travaliu prematur si nasterea unor copii subponderali.
Un studiu major a demonstrat ca femeile insarcinate ce sufera de boala periodontala, sunt de sapte ori mai susceptibile nasterilor premature. Un alt studiu a aratat asocierea dintre boli ale gingiilor si un risc crescut pe preeclampsie, o complicatie a sarcinii care se manifesta prin presiune arteriala ridicata, retinerea de lichide si eliminarea proteinelor prin urina.
Mai mult, schimbarile hormonale din timpul sarcinii pot creste susceptibilitatea bolilor gingivale. Nivelurile ridicate de progesteron si estrogen pot duce la modificarea reactivitatii gingiilor fata de bacterii si placa dentara, ducand la aparitia inflamatiei, sangerarilor si a gingiilor sensibile.
Vestea buna este ca femeile care isi ingrijesc sanatatea periodontala inainte de sarcina, pot reduce mult riscul aparitiei problemelor gingivale in timpul sarcinii. Daca nu ai fost in ultimele sase luni la dentist, du-te acum la un control.
Studiaza-ti arborele genealogic
Este o idee buna ca tu si partenerul tau sa investigati istoria medicala a familiei voastre, asa ca sunati-va parintii, fratii si alte rude pentru a obtine unele informatii. Daca nu vreti sa le impartasiti inca planurile vostre legate de sarcina, le puteti spune ca informatiile va sunt necesare pentru o asigurare medicala.
Cel mai important este sa intrebati daca cineva din familia voastra sufera de vreo boala genetica sau cromozomala, ca: sindromul Down, siclemie (anemie cu globule rosii in forma de secera), fibroza chistica, boala Tay-Sachs sau tulburari de coagulare. Va mai trebui sa afli daca ai rude ce sufera de retard mental sau alte tulburari de crestere si dezvoltare sau au fost nascute cu defecte anatomice congenitale (de exemplu: defecte cardiace).
Medicul care va supraveghea sarcina iti va pune o serie de intrebari la vizita premergatoare conceptiei, sau la primul control prenatal, iar raspunsurile tale ii vor indica daca este necesar sa realizeze anumite teste prenatale sau daca tu sau partenerul tau trebuie sa luati in considerare testarea genetica inainte de a incerca conceperea unui copil.
Vizita la medic
Nu trebuie sa ai un doctor sau o moasa pregatita pentru nasterea copilului, dar ar trebui sa-ti programezi o vizita la medicul tau de familie pentru un control permergator conceptiei. Medicul tau iti va pune intrebari in legatura cu istoria medicala a familiei tale, starea ta actuala de sanatate si eventualele tratamente pe care le urmezi. Pot exista medicamente care, folosite frecvent, duc la acumularea lor in organism.
Medicul tau ar trebui sa discute cu tine si despre dieta, greutate si exercitii fizice; sa iti recomande cure vitaminice prenatale; sa se asigure ca ai un status imunitar bun; sa-ti verifice imunitatea fata de boli ale copilariei, cum ar fi rubeola; si nu in ultimul rand, sa iti raspunda la intrebari. Daca a trecut mai mult de un an de la ultimul control, te poti astepta si la un exemen ginecologic, insotit eventual de teste pentru boli cu transmitere sexuala, daca prezinti factori de risc.
Multe cupluri aleg sa fie testate genetic pentru diferite boli datorita istoriei medicale a familiilor lor.
Afla cand esti la ovulatie
Multe femei pur si simplu intrerup anticonceptionalele atunci cand vor sa aiba un copil si lasa soarta sa decida cand vor ramane insarcinate. Alte femei aleg o abordare mai calculata si isi calculeaza zilele de ovulatie.
Foloseste calendarul pentru o aproximare generala a zilei cand vei fi la ovulatie. Daca vrei sa obtii o estimare mai exacta monitorizeza-ti temperatura corporala si modificarile mucusului cervical. Urmarirea acestor simptome pe parcursul mai multor luni te poate ajuta sa afli ziua cand vei fi la ovulatie. Pentru a-ti inregistra temperatura corporala, va trebui sa o masori dimineata, inainte de a te ridica din pat.
Exista si kit-uri pentru predictia ovulatiei care detecteaza anumiti hormoni din urina sau alti compusi din saliva sau de pe piele.
Contacteaza-ti compania de asigurari medicale
Desi vor trece mai mult de noua luni pana cand va trebui sa te gandesti la cheltuielile legate de nastere, este mai bine sa iei in considerare costurile din timp. Cel mai bine este sa incepi cu un telefon catre compania ta de asigurari medicale.
Evalueaza cu atentie serviciile prenatale oferite de asigurator, iar daca nu esti multumita, schimba-ti asiguratorul acum. Daca vrei sa fii asistata de un anume doctor sau o anume moasa, afla de acum daca este disponibil/a si care sunt costurile.
Mergi la un psiholog
Femeile care sufera de depresie sunt mult mai expuse la infertilitate. De aceea medicii sugereaza pesoanelor cu istoric familial de depresie sa consulte un psiholog inainte de a ramane insarcinate.
Daca observi aparitia unor semne de depresie cum ar fi pierderea interesului asupra unor lucruri care inainte iti faceau placere, lipsa apetitului, insomnie, lipsa energiei sau aparitia unor sentimente de inutilitate, adreseaza-te unui medic specialist psiholog.
In cazul in care ai nevoie de medicamente, intreaba-ti medicul care dintre ele nu au efecte nocive asupra sarcinii. Poti incerca si alte metode de relaxare cum ar fi yoga sau exercitiile fizice.
Evita infectiile
Este bine sa eviti infectiile de orice tip in momentul in care vrei sa ramai insarcinata.
Pentru a evita infectille trebuie sa te feresti de alimente precum laptele nepasteurizat si carnea nepreparata termic de orice tip. Aceste alimente pot fi infestate cu Lysteria o bacterie periculoasa care poate duce la avort spontan. Trebuie sa eviti de asemenea ouale vechi pentru ca ele pot contine Salmonella sau E. Coli. Pestele crud de asemenea poate contine microorganisme periculoase.
Spala-te pe maini inainte de prepararea mesei, si asigura-te ca frigiderul tau functioneza la o temperatura optima pentru pastrarea alimentelor (2-4 grade Celsius) iar congelatorul la -18 grade Celsius.
La gradinarit foloseste manusi de protectie, astfel te vei feri de contaminarea cu Toxoplasma care este extrem de periculoasa in dezvoltarea intrauterina armonioasa a copilului tau.
Elimina pericolele din mediu
Unele locuri de munca pot fi nocive pentru tine si pentru copilul tau inca nenascut. Daca esti expusa zilnic radiatiilor chimice trebuie sa iei unele masuri inainte de o sarcina. Ai grija la interactiunea cu produsele toxice, pesticide, solventi care pot ajunge in apa potabila. Locul de munca iti poate afecta fertilitatea.
Gandeste-te bine inainte de luarea unei decizii
Venirea pe lume a unui copil este o responsabilitate pe viata. Este bine ca aceasta decizie sa fie luata de ambii parteneri si sa nu existe resentimente. Ne-am gandit la cateva intrebari la care ar trebui sa raspunzi inainte sa te hotarasti sa ai un copil:
• Sunteti amandoi hotarati sa deveniti parinti?
• Daca aveti religii diferite, ati discutat ce repercursiune va avea acest lucru asupra copilului vostru?
• Te-ai gandit cum vei imparti responsabilitatile cresterii unui copil cu cele zilnice: serviciu, familie?
• Esti pregatita sa ingrijesti un copil cu dizabilitati?
• Esti pregatita sa renunti la timpul tau liber?
Sfatuieste-te cu prietenii
Cu toate ca sarcina este un moment emotionant, poate aduce si mult stres. Sfatuieste-te cu o prietena sau un prieten despre pasul pe care il vei face. Este bine sa ai cu cine vorbi in perioada in care apar greturile de dimineata si furtuna hormonala. Discuta despre cum vrei sa arate copilul tau, ce asteptari ai de la el si ce nume sa-i pui.
Cumpara-ti lucruri sexy
Unele studii spun ca daca o femeie este destul de excitata in timp ce face sex, spermatozoizii vor avea mai multe sanse sa fertilizeze ovulul. Unii dezaproba acesta teorie.
Insa de ce sa nu realizam o atmosfera placuta si propice pentru un moment special cumparand o lenjerie sexy, aprinzand niste lumanari parfumate sau oferind un masaj cu uleiuri aromate. Nu poate fi decat relaxant, mai ales pentru cuplurile care se plang de o anumita inhibare in momentul in care incearca de mai mult timp sa faca un copil si nu reusesc.
Renunta la contraceptivele orale
Poti sa-ti iei adio de la contraceptivele tale orale si de la alte metode de contraceptie.
Renunta la anticonceptionale doar dupa ce ai terminat o folie, altfel cresti riscul de aparitie a unor sangerari nedorite. Este posibil ca ciclul menstrual sa-si reia ritmul dupa mai multe luni, insa unele femei devin fertile chiar in momentul in care opresc anticonceptionalele.
Tine un calendar al ciclului menstrual pentru a sti zilele tale fertile. Noteaza de cand incepe si cand se sfarseste menstruatia si, cel mai important, cand acesta nu mai apare pentru mai multe luni.
Relaxeaza-te!
Incercarea de a concepe un copil este o sursa de stres pentru multi parteneri de cuplu. Pe langa grijile cotidiente, legate de munca, facturi si alte probleme personale, se mai adauga si aceasta neliniste, care poate afecta fertilitatea.
S-a dovedit deja ca stresul este una dintre cauzele infertilitatii la femei. Nici barbatii nu sunt scutiti de efectele lui negative.
Gasiti impreuna metode de a va relaxa in cuplu si de a va lua gandul de la conceptie, teste de fertilitate, analize, vizite medicale, prin iesiri in oras, vacante scurte si alte activitati care sa va ajute sa va relaxati.
Bucura-te de ultimele momente dinaintea sarcinii
Poti incerca tot ce stii ca in timpul sarcinii iti este interzis. Incerca sporturile extreme pe care nu le-ai fi incercat pana acum pentru ca te asteapta lucruri la fel de extreme in viata de viitor parinte.