Dovlecelul este una din legumele asupra carora nu ar trebui sa cugeti prea mult daca sa il introduci sau nu in meniul bebelusului sub 1 an, intrucat este alimentul cu cele mai putine precautii si probleme pe care le-ar putea ridica in sanatatea copilului. Are o aroma subtila, nu prezinta risc de alergii si nici nu constipa copilul, dar impune cateva reguli clare cu privire la modul de selectie si preparare!
Cand se introduce in alimentatie?
Dovlecelul poate fi introdus in alimentatia copilului inca de la varsta de 6 luni, intrucat este bine tolerat de sistemul digestiv sensibil al bebelusului.
Ce vitamine si minerale contine?
Dovlecelul contine vitamine, minerale, dar si alte substante nutritive pretioase pentru sanatatea copilului. Este recunoscut pentru continutul crescut de fibre, care lupta impotriva constipatiei, o afectiune frecvent intalnita la varsta de bebelus.
Printre cele mai importante vitamine pentru care merita sa introduci dovlecelul in meniul copilului, se numara:
Vitamina A;
Vitamina B1, B2, B3, B5 si B9 (acid folic);
Vitamina C.
Mineralele care abunda in compozitia dovlecelului si sporesc cresterea copilului sunt:
Potasiu;
Fosfor;
Fier;
Magneziu;
Calciu.
Ce beneficii are pentru sanatate?
Proprietatile terapeutice si profilactice ale dovlecelului sunt esentiale pentru mentinerea unei stari optime de sanatate:
• previne afectiunile digestive;
• imbunatateste vederea si combate afectiunile oculare;
• previne bolile cardiovasculare si regleaza tensiunea arteriala;
• imbunatateste functiile cerebrale;
• previne cancerul.
Cum alegi dovleceii buni?
Daca vrei ca dovlecelul sa-i furnizeze copilului nutrientii necesari pentru crestere si dezvoltare, este important sa-l folosesti la gatit doar atunci cand atinge pragul optim de maturitate si cand este proaspat cules, astfel incat cel mic sa beneficieze de cat mai multe substante hranitoare din el. Atunci cand cumperi dovlecel pentru bebelus, tine cont:
• sa aiba dimensiune mica sau medie - chiar daca este tentant sa cumperi o leguma mai mare, nu este si indicat, intrucat este "batrana", fibroasa si are seminte mari, care nu sunt bune pentru stomacul bebelusului;
• sa fie tare si greoi - daca este moale si pare mult prea usor atunci cand il tii in mana, este posibil sa fie "trecut" sau vestejit - nu mai este bun de consum, intrucat nu mai ofera nutrientii importanti organismului.
In rest, mergi la cumparaturi bazandu-te pe instinct, dar si pe criterii estetice. Opteaza pentru dovlecei cu codita, aratosi, fara pete sau zgarieturi.
La ce mese il introduci?
La inceput, dovlecelul se introduce in mesele de pranz, de la orele 12:00-13:00, alaturi de celelalte legume recomandate pentru aceasta varsta.
Cum il pregatesti si servesti?
La inceputul diversificarii, dovlecelul se adauga in supe sau piureuri, in combinatie cu alte legume cu textura asemanatoare. Se gateste la aburi, fiert sau copt, insa cu mentiunea ca durata prepararii termice sa nu depaseasca mai mult de 10-15 minute, pentru a nu distruge nutrientii din el.
Una dintre cele mai mari dileme ale parintilor cu privire la modul de servire a dovlecelului este legata de seminte. Multi dintre ei se intreaba daca sa le indeparteze sau nu inainte de a adauga leguma in preparate. Semintele trebuie indepartate doar in situatia in care provin de la un dovlecel matur, caz in care se dezvolta foarte mult si devin greu de digerat de stomacul copilului. Insa daca alegi un dovlecel de dimensiuni mici, semintele nu apuca sa se dezvolte astfel incat sa puna probleme si nu este nevoie sa le indepartezi.
Cu ce alte alimente il poti asocia?
Dovlecelul este o leguma versatila, care face casa buna impreuna cu mai multe tipuri de alimente. La inceput, il poti combina cu alte legume cu textura fina si usor digerabila - morcov, albitura, telina, fasole verde, ardei etc.
Mai tarziu, peste varsta de 1 an, il vei putea adauga si in garniturile pentru carne sau peste, in budinci si tarte de legume, dar si in salate, intrucat este foarte gustos si hranitor si in varianta cruda.
Dovleceii care raman nefolositi sau piureul de legume neconsumat la o masa poate fi depozitat la congelator, in pungi speciale si servit copilului cu alta ocazie. Prin congelare, leguma isi pastreaza proprietatile nutritive intacte.
Retete cu dovlecel pentru copii
6-7 luni
Dovlecel cu morcov
Dovlecei cu morcov si orez
Piure de cartofi cu dovlecel
Dovlecel umplut
Dovlecel la cuptor
7-8 luni
Dovlecel si rosie
Dovlecel cu ardei
Orez cu dovlecel, morcov si ardei capia
Dovlecel cu carne de manzat
Peste cu orez si dovlecel
Piure de cartof si dovlecel cu ficat de pui
Ficatei de pui cu cartofi si dovlecel
8-9 luni
Orez cu dovlecel, rosie si ardei copt
Orez cu dovlecel si stevie
Orez cu dovlecel, rosie si piept de pui
Gris cu dovlecel si spanac
Dovlecei cu smantana
9-10 luni
Spanac cu dovlecel
10-12 luni
Dovlecei cu mei si carne de manzat
Mancare de dovlecel
Dupa 1 an
Mancarica de dovlecei cu mei
Ciorbita de dovlecei
Sufleu de dovlecei
Crema de dovlecei
Mancarica de cartofi cu dovlecei
Pui cu dovlecel la cuptor
Mancarica de dovlecei cu orez
Tu la ce varsta i-ai oferit prima data dovlecel bebelusului tau? Mai cunosti si alte moduri de preparare a acestei legume? Spune-ne retetele tale pentru bebelus in sectiunea de comentarii de mai jos!