Ingrijirea pielii bebelusului este esentiala pentru sanatatea lui, pielea fiind principalul scut de protectie impotriva multor boli. Dupa ce se naste, pielea sensibila a bebelusului este expusa unui mediu nou si intra in contact cu factori care s-ar putea dovedi daunatori sanatatii lui. De aceea, exista cativa pasi esentiali, pe care orice proaspat parinte trebuie sa ii respecte in rutina de ingrijire a pielii micutului!
Nu folosi produse de ingrijire a pielii in primele luni de viata!
Ingrijirea pielii unui nou-nascut nu necesita produse cosmetice. Sistemul imunitar al micutului este in continua dezvoltare, iar aplicarea unor astfel de produse ar putea produce modificari la acest nivel. Este important sa protejezi imunitatea bebelusului, in special daca ai in familie istoric de persoane care sufera de astm, afectiuni ale pielii, alergii etc. Spala si ingrijeste pielea micutului doar cu apa!
Nu imbaia foarte des bebelusul!
Impulsul tau, in special in lunile calduroase ale anului, este sa speli bebelusul cat mai des, cu intentia de a-l racori sau de a-l curata. Nu este indicat sa abuzezi si sa il speli prea des, deoarece exista riscul sa indepartezi uleiurile naturale care se gasesc in structura epidermei si care au rolul de a proteja pielea de factorii nocivi din mediu.
Specialistii sustin ca 2-3 baite pe saptamana, facute in cadita, cu apa si cu buretel, sunt suficiente pentru un nou-nascut, in special in prima luna de viata. In restul timpului, poti sa il stergi la fundulet, gurita sau la axile cu servetele umede, fara alcool sau parfumuri, ori cu putina apa, fara a fi nevoie sa il imbaiezi.
Invata sa recunosti afectiunile frecvente ale pielii la bebelusi si cum sa le tratezi!
Pielea sensibila a bebelusului este predispusa adesea mai multor boli si afectiuni comune:
- acneea de bebelus (pete mici si rosiatice pe piele, in special pe fata; dispare de la sine, fara a fi nevoie de interventie medicamentoasa sau de alte masuri terapeutice);
- iritatia de la caldura (apare in special vara, pete rosiatice si bubite mici pe zone cheie ale corpului - la nivelul gatului, la axile, in spatele genunchilor, sub fese etc. - imbraca copilul doar in haine din materiale naturale si adapteaza-i vestimentatia temperaturilor de afara);
- eczema (simptomele includ portiuni de piele solzoasa, iritata si rosiatica, care necesita pastrarea curata si uscata, si aplicarea unor unguente, prescrise de medic);
- iritatia de la scutec (pete rosiatice pe fundulet si intre fese, cauzate de scutece din materiale nepotrivite, de prinderea lor sau de marimea necorespunzatoare; se amelioreaza cu un unguent special sau prin schimbarea mai frecventa a scutecului, deoarece acumularea umezelii este una dintre cauzele acestei iritatii);
- dermatita seboreica (cojitele de la nivelul scalpului sunt cauzate de excesul de grasimi si uleiuri din glande si se caracterizeaza printr-o eruptie rosiatica pe cap, sprancene, pleoape etc.; se trateaza cu un sampon special sau cu lotiuni prescrise de pediatru).
Spala intotdeauna hainutele bebelusului inainte de prima purtare!
Spala hainele bebelusului dupa ce le cumperi, pentru a-l proteja de infectii si alergii neplacute, care in primele luni de viata i-ar putea afecta sau compromite sistemul imunitar. Foloseste detergenti fara parfumuri si coloranti, hipoalergenici, si spala separat hainutele micutului tau. Nu le amesteca niciodata cu cele ale altor membri ai familiei. Asigura-te ca micutul tau are propriile lui prosopele si ca nu sunt folosite la comun cu alti frati sau alte persoane din jur.
Alege doar produse de ingrijire a pielii pentru bebelusi, bio, hipoalergenice!
Dupa primele luni de viata, poti introduce in rutina de baita a bebelusului si produsele (lotiunile, cremele) pentru ingrijirea pielii. Cumpara doar produse create special pentru varsta lui si care nu contin substante toxice si chimicale periculoase pentru sanatatea copilului.
Tu cum ai grija de pielea bebelusului tau? Care sunt secretele tale? Impartaseste-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!