Bebelusul de 9 luni si 1 saptamana

/ / Modificat: 2014-01-15
Bebelusul de 9 luni si 1 saptamana

La varsta de 9 luni si 1 saptamana (37 saptamani), bebelusul tau devine din ce in ce mai prietenos cu cei din jur, dar in acelasi timp si anxios, in perioadele in care sta departe de tine. Pe masura ce inainteaza in varsta, bebelusul dezvolta abilitati sociale noi si se confrunta cu sentimente si trairi emotionale variate, din ce in ce mai complexe.

Este o varsta importanta pentru el din punct de vedere afectiv, de aceea, este important sa cunosti care sunt trairile pe care le experimenteaza bebelusul la 9 luni si 1 saptamana si sa descoperi la ce sa te astepti de la somnul, alimentatia si de la dezvoltarea lui fizica!

Bebelusul de 37 de saptamani (9 luni si 1 saptamana) poate manifesta si mai acut anxietatea de separare, asadar poate fi greu sa stai departe de el pentru mai mult timp.

Insa nici calatoria impreuna cu bebelusul nu este foarte usoara, deoarece s-a obsnuit cu medicul inconjutator al casei si locului de joaca si nu ii vor fi pe plac situatiile neprevazute si locurile noi.


Pentru a face placuta experienta calatoriei cu masina in locuri noi inarmeaza-te cu calm, rabdare, multe jucarii si jocuri distractive, dar mai ales mult zambet pentru ca daca tu esti relaxata si fericita, asa va fi si bebelusul tau.

Dezvoltarea fizica a bebelusului la 9 luni si 1 saptamana

Bebelusul tau s-a facut maricel, iar greutatea lui insumeaza in jur de 21.7 kg. Nici in inaltime bebelusul nu ramane in urma, masuratorile aratand in jur de 72 de cm. Copilul se afla in perioada in care se indeletniceste mai mult ca oricand cu tainele mersului si face tot soiul de eforturi pentru a se deplasa pe propriile picioare.

Desi taratul si mersul de-a busilea sunt principalele mijloace de deplasare, bebelusul este curios si dornic sa faca rapid primii pasi. Il poti observa cum depune eforturi sa se ridice din fundulet in picioare, cu sprijin, si chiar sa faca primii pasi. Mai dureaza ceva pana cand va reusi sa mearga singur, dar este pe drumul cel bun. Curiozitatea copilului creste si se dezvolta odata cu varsta si il baga in tot felul de buclucuri.

Din dorinta de a explora tot ce este in jurul lui, bebelusul trage de tot ce prinde si se expune pericolului de accidente. Este recomandat sa sporesti masurile de securitate in casa si sa il protejezi de zonele cu risc crescut de accidente: bucataria, baia etc. Pana la aceasta varsta, bebelusul a invatat deja cum sa foloseasca degetul mare si aratatorul pentru a prinde obiecte si este capabil sa tina in manute si bucati mici de alimente, margele sau alte obiecte de dimensiuni foarte reduse.

Este indicat sa il supraveghezi cu atentie, deoarece are tendinta de a baga totul in gurita si de a se expune pericolului de inec prin alimente.

Comunicarea si sociabilitatea bebelusului la 9 luni si 1 saptamana

Pe masura ce inainteaza in varsta, bebelusul isi dezvolta comunicarea, limbajul si vorbirea. Probabil ca deja a pronuntat primul "mama" sau "tata" si bolboroseste constant tot soiul de sunete, silabe si cuvinte pe care nu le intelegi. Insa dincolo de faptul ca reuseste sa rosteasca cuvinte pe care le aude in jur si ca tu ai un rol esential in a-l invata sa le pronunte corect, in timp, copilul este apt sa inteleaga si respecte din ce in ce mai multe instructiuni: "da-mi manuta", "unde e jucaria", "vino la mine" etc.

Copilul comunica cel mai mult si mai bine cu tine si cu ceilalti prin limbajul nonverbal aratand cu degetul, plangand, razand sau incruntandu-se in diverse situatii. Insa nu mai este mult pana cand vei purta cu succes dialoguri cu cel mic. Din punct de vedere emotional si social, copilul se confrunta cu sentimentele neplacute ale anxietatii de separare si manifesta tot soiul de trairi noi pentru el. Copilul se simte relaxat si confortabil in preajma celor din jur si acest lucru se observa in comportamentul lui.

Chiar daca este din ce in ce mai sociabil si prietenos cu cei din jur, sunt persoane in preajma carora bebelusul manifesta teama si nu se simte confortabil. Iti dai seama de acest lucru pe chipul si in reactiile lui. Doar tu ii poti alunga cele mai apasatoare temeri si il poti ajuta sa invete sa vorbeasca corect si sa devina o persoana prietenoasa.

Interactiunile cu el, joaca, integrarea lui in comunitati si grupuri de copii de aceeasi varsta cu el contribuie la buna lui dezvoltarea emotionala, sociala, dar si la realizarea unor progrese importante in procesul comunicarii.  

Somnul bebelusului la 9 luni si 1 saptamana

bebelus-patut

Incepand cu varsta de 9 luni, numarul zilnic de ore de somn al copilului scade. Bebelusul doarme in jur de 14 ore pe zi - 10-12, noaptea, si vreo 2, ziua. Exista bebelusi care pot renunta la singura repriza de somn din timpul zilei, care de obicei era programata dupa-amiaza. Insa cei mai multi sugari cu varsta de 37 de saptamani inca mai pastreaza in programul lor somnul de dupa-amiaza, care se desfasoara pe o perioada de maximum 2 ore.

La aceasta varsta, copilul este in plin proces de cunoastere si invatare, iar mobilitatea crescuta ii permite o oarecare autonomie de explorare a mediului inconjurator. Este mai tentat sa stea si sa cerceteze imprejurimile decat sa doarma.

In continuare, bebelusul trebuie sa fie adormit pe spate, cu burtica in sus, pentru a fi protejat de sindromul mortii subite la sugar. Pe masura ce se apropie de 12 luni, pericolul este semnificativ mai mic, dar obiceiul de a-l adormi pe spate trebuie pastrat in rutina lui de somn.

Articole si informatii utile despre bebelusul de de 37 de saptamani (9 luni si 1 saptamana)

Retete pentru 8-9 luni
Alimentatia la copilul de 9 luni
Jocul pentru copilul de 7 - 9 luni
Bebelusul la 9 luni

Somnul bebelusilor intre 6 si 9 luni 

12 moduri prin care-l faci pe bebe sa zambeasca

Alimentatia bebelusului la 9 luni si 1 saptamana

La varsta de 37 de saptamani, obiceiurile alimentare dobandite pana acum de bebelus nu se schimba foarte mult. Copilul inca mai mananca de 4-5 ori pe zi, iar laptele ramane un aliment de baza la 2 dintre mese: dimineata si seara.

Acesta fie se serveste simplu, fie in combinatie cu cereale pentru bebelusi. Alimentatia copilului este din ce in ce mai diversificata si cuprinde categorii variate de alimente:

  • legume;
  • fructe;
  • oua (in special galbenusul);
  • carne (manzat, vita, pasare, peste slab);
  • iaurt (preferabil, facut in casa).

Gustarile copilului se diversifica pe masura ce se indreapta spre varsta de 1 anisor. Pe langa biscuiti, pufuleti, paine prajita sau bucati de fructe, poti servi copilului si budinca preparata in casa, orez sau gris cu lapte, mamaliguta cu branza, paine prajita cu unt si dulceata etc.

Copilul este din ce in ce mai pofticios la tot ce mananca cei din jurul lui. Insa nu are voie sa pape chiar orice tip de alimente. Produse precum laptele de vaca, mierea sau alimentele cu grad alergenic crescut pot fi integrate in alimentatia bebelusului abia dupa varsta de 1 an.

Tu ce schimbari sau achizitii importante ai constatat in dezvoltarea copilului la varsta de 9 luni si 1 saptamana? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Bebelus 9 luni Calatorie bebelusi Jucarii calatorie copii Dezvoltare fizica bebelusi Somn bebelusi Alimentatie bebelusi Comunicare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre