Si copiii mint cateodata, la fel cum se intampla in cazul adultilor. Tendinta de a ascunde adevarul este insuflata major de parinti, de vreme ce personalitatea celor mici este influentata intr-o mare masura de exemplul adultilor. Mai mult decat atat, copiii mint din aproape aceleasi motive ca adultii: sa scape de o pedeapsa, sa castige ceva, sa impresioneze sau sa protejeze pe cineva ori pur si simplu sa fie politicosi.
Cum se manifesta copiii la fiecare varsta din prisma denaturarii adevarului, iti explica detaliat specialistii. Parintii ofera copiilor primele repere de conduita, de aceea joaca un rol esential in invatarea celor mici sa fie sinceri. Tot adultii sunt responsabili cu inradacinarea principiului de viata referitor la angajamentul de a spune adevarul.
Pe masura ce copiii se maturizeaza, devin tot mai capabili sa descifreze etichetele sociale, ceea ce inseamna ca parintii trebuie sa le explice diferenta dintre a fi diplomat (a spune minciuni "albe" pentru a proteja sentimentele cuiva) si sinceritatea neingradita.
Dar ca sa iti influentezi copilul sa evite pe cat posibil minciunile, este bine sa stii cum se manifesta tendinta de a minti la fiecare stadiu al dezvoltarii sale si sa ii corectezi comportamentul gresit intr-un mod potrivit pentru varsta sa.
Nu uita, porti o mare responsabilitate pentru formarea caracterului copilului tau, inclusiv in privinta obiceiului lui de a fi sincer.
Minciunile prescolarilor (2-4 ani)
Copiii de 2-4 ani nu au inca aptitudinile lingvistice necesare pentru a intelege clar unde incepe un adevar si unde se sfarseste. La aceasta varsta, cei mici inca intampina dificultati in a face diferenta dintre realitate, reveria diurna (visatul cu ochii deschisi), dorinte, fantezii si temeri.
Prin urmare, prescolarii vor spune intotdeauna minciuni pe fondul unor emotii puternice. Isi pot acuza fratele mai mic de lucruri pe care in mod evident nu le-ar fi putut face, doar pentru a-si manifesta independenta.
Intre 2 si 4 ani, copiii transforma orice situatie mai putin convenabila intr-o lupta de putere si dominanta. Expertii iti recomanda sa adopti o atitudine calma, diplomata, prin care sa ii explici copilului de ce nu este bine sa ascunda adevarul.
Ofera-i un raspuns prin care sa ii dai un argument factual care sa ii contrazica minciuna (de pilda, "daca spui ca fratele tau ti-a mancat prajitura, de ce ai firimituri la gura?"). Prescolarii sunt prea mici pentru a fi pedepsiti din pricina minciunilor pe care le spun, insa acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa il incurajezi sa fie sincer.
Citeste-i copilului povesti care au drept morala importanta adevarului, este o cale minunata sa ii insufli valoarea sinceritatii. Incepand cu varsta de 4 ani, copiii incep sa se exprime mai bine si, implicit, sa spuna raspicat minciuni. Explica-i copilului tau este este de fapt o minciuna si de ce este ea nociva.
Da-i inteles ca nu te poate pacali prin ascunderea adevarului si ca nu esti dispusa sa tolerezi un astfel de comportament. In acelasi timp, corecteaza-i conduita fara sa il agresezi in vreun fel: copilul trebuie sa simta ca este ajutat sa isi corecteze greselile, nicidecum judecat si pedepsit pentru ele.
Minciunile copiilor de 5-8 ani
Incepand cu varsta de 5 ani, copiii incep sa spuna mai multe minciuni, pentru a testa situatiile in care pot scapa basma curata (in special in privinta lucrurilor care tin de gradinita, ore, cursuri, colegi si prieteni).
Mentinerea minciunilor este dificila la aceasta varsta, chiar daca cel mic devine mai priceput in a le nascoci. De ce mint cel mai des copiii din aceasta categorie de varsta? Ei bine, regulile si responsabilitatile la care sunt supusi incep sa prinda proportii tot mai mari.
Aceasta presiune ii determina sa gaseasca solutii prin care sa se absolve de vina neindeplinirii unor sarcini, prin minciuna. De exemplu, un copil de varsta scolara poate sa sustina ca nu a primit nimic de citit pentru temele de a doua zi (desi nu este adevarat), simtind ca cerinta il suprasolicita si crezand ca se poate elibera de responsabilitate spunand o minciuna.
Afirmatiile false sunt relativ usor de detectat la aceasta varsta. Discuta deschis cu copilul tau despre cat de importanta este sinceritatea si recompenseaza-l atunci cand spune adevarul, prin lauda si feed-back pozitiv.
In acelasi timp, ai grija sa ii oferi un exemplu pozitiv. Oricat de mult i-ai explica despre cat de gresit este sa minti, nu il vei determina sa fie sincer daca tu nu respecti aceste valori. Nu il pune sa minta pentru tine, nu ii ascunde tu insati adevarul si tine-te de promisiuni.
Minciunile copiilor de 9-12 ani
Majoritatea copiilor de aceasta varsta se afla pe cale sa definitiveze formarea unei identitati si sa si-o asume. In acelasi timp, sunt mai predispusi sa intretina minciuni si mai sensibili la repercusiunile actiunilor lor, dezvoltandu-se mai accentuat sentimentul de vina. Din acest moment, discutiile despre sinceritate trebuie sa atinga o profunzime aparte si sunt obligatorii.
Explica-i copilului tau ca este o diferenta majora intre minciunile spuse pentru a proteja pe cineva si cele rostite pentru a induce in eroare, a castiga ceva sau a face rau. Primele se numesc "minciuni albe" si se nasc din curtoazie si diplomatie. Da-i si exemple concrete: cand mergeti in vizita la cineva si luati masa, iar preparatele nu sunt pe placul vostru, politicos este sa multumiti gazdei si sa o complimentati.
Minciunile din a doua categorie pot avea consecinte neplacute, pe care este bine sa le explici pe larg copilului tau. Un alt element esential al cresterii unui copil sincer este sa nu il determini sa te minta. Cum ai putea face acest lucru? Printr-o comunicare defectuoasa. Daca il critici si il judeci la orice pas, nu ai niciodata disponibilitatea sa il asculti si il obligi sa respecte reguli fara sa il apreciezi, ii vei alimenta tendinta sa te minta.
Pe de alta parte, daca ai grija sa aveti o relatie deschisa, bazata pe incredere si intelegere, copilul se va simti confortabil sa iti spuna adevarul in orice situatie.
Tu cum procedezi cand iti prinzi copilul cu o minciuna? Impartaseste-ti cu noi strategia de a creste un viitor adult sincer in sectiunea de comentarii de mai jos!